Ömer Enes YILAR

Kaliteli Bir Elazığlı Bürokrata Naçizane Teşekkür

Ömer Enes YILAR

Türkiye’de uzun yıllardır konuşan bir konu olan İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Yayınlama hakkına sahip olması konusu, geçtiğimiz yıl Nisan ayında gerçeğe dönüştü. 

Ne kadar basit bir cümle oldu değil mi? Aslında öyle değil. Bir iki satırlık yukarıdaki paragrafın arkasında çok büyük bir emek, çaba, azim ve kararlılık var. 

Uzun yıllardır konuşulan ancak kimsenin bu yükün altına girmek istemediği ve büyük mağduriyetlere zemin oluşturmakla beraber Türkiye’de gazeteciliğin çağın şartlarına yakalayamamasının en büyük nedenlerinden olan sorunlar nihayet çözülmüş oldu.

Peki, bu durum hangi sorunları çözdü:

-En başta ülkemiz belki de gazetecilik sektöründe dünyada örneği bulunmayan konuya öncülük etti.

- Yerli bir yazılımla tekeli elinde bulunduran Google, Yandex gibi devasa firmalara yine yerli bir alternatif üretti. (Buna aşağıda ayrıca değineceğiz)

-İtibarsızlaşan, her geçen gün aşağı doğru bir ivme kaydeden gazetecilik sektörüne hızlı ve etkili, yukarı yönlü bir ivme kazandırdı.
- Başı boş, denetlenemeyen, herkesin yapabildiği bir mesleğe yeniden kimlik kazandırıldı.

- Gazetecilik yaptığı halde basın kartı alamayan, sosyal hakları bulunmayan basın mensuplarının bu sorununu çözerek yeniden saygınlık kazanmalarını sağladı.

Uzatmamak adına en önemlilerini saymaya çalıştım. Daha bir çok faydası var ve zaman zaman bu konulara değineceğiz. 

Tüm bunların arkasında ciddi bir ekip var ve en gururlandığımız konu ise bu ekibin başındaki ismin bir Elazığlı olması. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç. Kendisinin bu konudaki çabasına, titizliğine ve kararlılığına şahidim. Bizzat kendim de yapılan toplantılarda bazı konularda eleştirilerde bulunmama rağmen bugün geldiğimiz noktada çok şükür iyi bir durumda olduğumuzu apaçık görebiliyoruz. 

Konu benim mesleğim. Bunun yanında yüksek lisans tezim. Aynı zamanda uluslararası bir dergide yayımlandı bu çalışma. O yüzden ayrıca önemsiyor ve takip ediyorum hatta yaşıyorum bu sektörü. 

Sayın Erkılınç’ın en son açıklamaları bu sektörü yaşayan biri olarak daha da ferahlattı bizleri. Elazığ’ın köklü basın kültürü ile yetişmiş bir bürokratın bu konuda attığı somut adımlar ve kararlı duruşu geleceğe dönük umut veriyor çünkü. Her fırsatta nitelikli gazetecilikten bahsetmesi ve bunun tersini yapanlara göz yummayacaklarına dair beyanları ciddi bir karşılık görüyor. Son açıklamasındaki bir paragrafa da yer vermek istiyorum ki Erkılınç’ın duruşu daha iyi anlaşılsın: “Bizi sonuca götürecek çözüm; basılan, okunan ve gündem belirleyen basılı gazetelerimizin bu alanda devam etmeleri, diğerlerinin ise her anlamda yeniden güç kazanmak ve nitelikli gazetecilik yapmak üzere internet mecrasını tercih etmelerinde görünüyor.”

Erkılınç’ın duruşu; gazetelerin haklarını sonuna kadar koruyan, bunun yanında yerine getirilmesi gereken sorumluluklar olan, satış, personel çalıştırma, nitelikli içerik üretme gibi konulardan uzak olanlara karşı taviz vermeme gibi dik bir duruş ve bu duruş desteklenmelidir.

Gelelim Elazığ’a. Şehrimizde İnternet haber sitesi ilan alan 3 gazete bulunuyor. Bunun yanında televizyon kanallarımız ilan almasa da etik, ilkeli ve nitelikli bir gazetecilik ortaya koyuyor. Analizlere bakıldığında şehrin en çok okunan, en çok karşılık gören, gündem belirleyen, istihdam sağlayan internet haber siteleri de yine gazetelerin ve televizyonların internet siteleri. Dijital doğumlu olan ve herhangi bir televizyon ve gazeteyle bağı bulunmayan siteler ise bu gerçekliklerden çok ama çok uzaktalar. 

Bu doğrultuda Sayın Genel Müdürümüz Hemşehrimiz Cavit Erkılınç’a naçizane teşekkürlerimi iletiyorum. 

Son olarak, Sayın Genel Müdürüm, yürüyecek çok yolumuz ve mesleğimizi geliştirmek adına çok fazla imkanımız var. Bizler, sizlerin üzerimize yüklediğiniz sorumlulukları eksiksiz yerine getiriyoruz ancak bu sektörün hak ettiği noktaya gelebilmesi adına bizlerin size sağlayacağı geri dönüşler de çok önemli. En önemlisi hala denetlenemeyen binlerce internet haber sitesi ve sosyal medya hesabı gazetecilik adı altında mesleğimizin itibarını düşürecek, sektörün gelişime bata vuran faaliyetlerine devam ediyor. Birçok gazete istihdam sağlamadan, satış yapmadan ilan almaya, bekleme sürelerini ilerletmeye devam ediyor. 

Gelelim yukarıda bahsettiğim yerli yazılımla. Gurur duyuyoruz. Ancak dijital dünyada her uygulama her yazılım gelişmeye muhtaçtır. Dünyadaki küresel güçler olan Google, Yandex gibi firmalara bir alternatifimiz olması tarif edilemez bir başarı hikayesidir. Bu doğrultuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bunun yanında yine Google gibi kusursuz gibi görünen ama art niyetli insanların yanıltabildiği bir uygulama varken bizlerin ortaya koyduğu emeğin, gayretin ve kararlılığın sekteye uğramaması adına BİK Analitiği yanıtlatarak ilan almaya devam eden haber sitelerine gerekli işlemlerin yapılmasını heyecanla bekliyoruz. 

Bu konuda taviz vermeyeceğinize olan inancımız tam, sabrımız ise tükenmek üzere. 

Bir Elazığlının ortaya koyduğu çaba vere kararlılıkla gazetecilik mesleğinin yeniden saygın bir meslek olması ise tek temennimiz.

Yazarın Diğer Yazıları