Muhtar İşçilere Şok Tebligat

31 Mart Yerel Seçimlerinin üzerinden çok az bir süre geçmesinin ardından kamu kurumlarında işçi olarak görev yapan ve muhtar seçilen isimlere şok bir tebligat gittiği ve iş ya da muhtarlık arasında bir tercih yapmaları gerektiği öğrenildi. Bu durum Elazığ'da da gerçekleşirse birçok mahallede yeniden seçim yapılacak.

Muhtar İşçilere Şok Tebligat

Birçok ilke sahne olması nedeniyle tarihe geçen  31 Mart 2024 yerel seçimleri bir ilke daha sahne olacak. Geçmişte kamu görevlisi olarak çalışan isimlerin muhtar olarak seçilme hakkı bulunmuyordu ancak kamuda “işçi” statüsünde görev yapan isimler muhtarlık görevini de yerine getirebiliyordu. 
Son günlerde muhtarların ekonomiye olan yükü tartışmalara sahne olurken Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararla işçi muhtarlara şok bir tebligat gitti ve iş ile muhtarlık arasında bir seçim yapmaları gerektiği bildirildi. 

ELAZIĞ’A NASIL YANSIR?

Şayet bu karar Elazığ’da da uygulanırsa Kızılay, Salıbaba, Üniversite, Yeni Mahalle, Çaydaçıra, Çatalçeşme mahalle  muhtarları aynı zamanda kamu kurumlarında işçi statüsünde görev yaptıkları için ya muhtarlığı tercih edip işlerinden ayrılacaklar ya da  muhtarlıktan feragat edip kamu işçiliğine devam edecekler.

Muhtar İşçilere Şok Tebligat

TERCİH İÇİN 15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği tebligatın uygulandı ilk ilin ise Samsun olduğu öğrenildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazıda, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan ve muhtar seçilen çalışanlara 15 gün içerisinde tercih yapmaları uyarısı yapılarak, "Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi hakkında kanunun 17. maddesinde, milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar denilmektedir. Bu itibarla işçi ve memur personel arasında muhtarlık seçimleri sonucunda muhtar olarak seçilen personelin, muhtar olarak görevine devam etmeyi tercih etmesi durumunda iş sözleşmesinin sonlandırılması gerekmektedir" denildi.

BELEDİYE PERSONELİ UYARILDI

Samsun Kent Haber’in haberine göre Samsun Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart yerel seçiminde muhtar seçilen belediyedeki memur ve işçilere, muhtar olarak görevlerine devam etmeleri halinde iş sözleşmelerinin sonlandırılacağını duyurdu. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram imzalı tebligatta, yerel seçimde muhtar seçilen belediye çalışanlarına, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nün, işçi personelin muhtarlık seçimini kazanması halinde kamu görevinden ayrılması ile ilgili görüş yazısı gönderildi.

AKILLARA HACI YAKIŞIKLI’NIN PAYLAŞIMI GELDİ

İktidara yakın ve hükümetin her icraatının amansız savunucusu yazar Hacı Yakışıklı bu konuda şunları yazdı: "Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olacak.17 bin TL maaş ve SSK var, ama iş yok! Muhtarlığın yerini bilen yok. 50 bin 516 muhtar var. Sadece aylık maaşları 858 milyon 873 bin 032 TL yapıyor. Yılda toplam 10 milyar 306 milyon 476 bin 384 TL ödeniyor. Bu sadece maaşlar ki SGK ve diğer ücretleri katınca hesap artıyor. Bu para hazineye kalsa daha faydalı olmaz mı? Eğer yanılıyorsam her türlü görüşe açığım."

MUHTARLARA İHTİYAÇ YOK MU?

Özellikle ekonomide ciddi sıkıntıların yaşandığı bugünlerde muhtarların ekonomiye olan yükü ciddi bir tartışma konusu. Hacı Yakışıklı’nın bu paylaşımı ise tartışmaları farklı bir boyuta taşımış durumda. Muhtarlık kurumunun bir kerede kaldırılması beklenmiyor ancak bu tarz yaptırımların artmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Muhtar İşçilere Şok Tebligat

KARAR ELAZIĞ’DA DA UYGULANACAK MI?

Gelen tebligatın uygulandığı tek ilin Samsun olduğu biliniyor. Elazığ’da kamu kurumlarının bu kararı uygulayıp uygulamayacağı ise merak konusu. Şayet karar uygulanırsa Hakimiyet’in elde ettiği bilgilere göre Kızılay, Salıbaba, Üniversite, Yeni Mahalle, Çaydaçıra, Çatalçeşme gibi mahallelerde muhtar seçilen isimlerden tercih yapmaları istenecek.  Seçimlerinin yenilenmesi gerekecek. İşçilikten feragat edip muhtarlığı tercih edenlerin bu görevi devam edecek. Ancak muhtarlığı tercih edenlerin ise iş akitleri feshedilecek.