Muhammed KURŞUN

İkiyüzlü veya Çok Yüzlü!

Muhammed KURŞUN

İkiyüzlü nedir sorusuna cevap verelim hemen; yalancı ve düzenbaz olmak, gerçek niyetlerini gizlemek ya da kişisel çıkarları için başkalarını aldatmak gibi olumsuz davranışlar için bu ifade kullanılır. Aslında günümüzde hemen yanı başımızda bu gibi kişiliklere rastlamak sıradan oldu değil mi?

Çıkar ve menfaat maalesef insan ilişkilerinde samimi boyutlardan uzak bir hal almaktadır. Daha da ötesi göstermiş oldukları bu davranışlarının sanki karşı taraf farkında değilmiş gibi davranmaları aslında ne kadar zavallı olduklarını ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle adam kullanma aslında kullanılan kişi tarafından bilinse bile ikiyüzlülüğünden dolayı gerçek ifadelerini maalesef yansıtmamaktadır.

Aklıma bir fıkra geldi Akıl hastanesinde koğuşları gezen başhekim, bir hastanın oturmuş, bir şeyler yazdığını gördü:  

    -Kolay gelsin, ne yazıyorsun?   

    -Mektup yazıyorum efendim.   

    -Yaaa... Kime yazıyorsun?   

    -Kendime...   

    -Peki, ne yazılı mektupta?  

    -İlahi doktor bey, deli misiniz siz? Mektubu daha almadım ki... İçinde ne yazdığını bileyim.

Neyse konuyu fazla dağıtmadan bu hizmet senin mi benim mi muhabbeti hiç hoş bir şey değil.  Memlekete kim çivi çakmış ve halkını düşünerek menfaatsiz bir şekilde hizmet verenden Allah razı olsun. Farklı görüşlerde olabilirsin hatta aynı safta iken ayrılmışta olabilirsin. Bu durum kişinin yaptığı iyiliği inkâr ettiremez.

Harput Külliyesinin kimler tarafından emek verilerek Elazığ’a kazandırdığını yakinen biliyorum. Şimdi sen gelip dersen ve utanmadan bu benim eserim dersen adama gülerler hatta yanında gezdirdin ikiyüzlüler ise başını sallayarak onayladığı ise tam bir maskaralık değil de ne? Yine aynı şekilde havaalanı, meteoroloji, hipodrom gibi bu memlekete yapılan hizmetleri hakkın olmadan hatta hiç emeğin olmadan ben yaptım muhabbeti hoş bir şey değildir.

Hülasa, kendisini korumak veya çıkarlarını korumak için diğerlerini yönlendirmek ve manipülasyon yapmak kabul edilmez. Mevla’nın dediği gibi Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün velhasılıkelam…

Yazarın Diğer Yazıları