Erol KARA

SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ TESADÜF MÜ?

Erol KARA

Doğu Akdeniz de kuşatmayı yaracak büyük stratejik adımlar atıp Libya ya asker göndereceğimiz sırada, İran Derin devletinin kara kutusu ve kahramanı olarak bilinen Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi herhalde tesadüf olmasa gerek.

Bana göre Kasım Süleyman inin öldürülmesi ile İran’ın önü açılırken, asıl hedef Türkiye olacak.

Evet, Kasım Süleymani öldürüldükten sonra, ABD Irak büyükelçiliği güvenlik gerekçesi ile Erbil’e taşındı.

Umman iki ülke arasında arabulucu olarak bölgede barışın gelmesi için ön adım attı.

Irak hükümeti ABD askerlerinin hemen bölgeden çekilmesini istedi ve İran mazlum duruma düşürülerek önü açılmaya çalışıldı.

Şimdilik yansımalar böyle görünse de,

Aylar önce telefonda konuştuğum Kerkük ve Musul’da görev yapan gazeteci arkadaşlarım Suriye sınırında devriye yapan ABD’ye ait zırhlı araçlar içinden Kasım Süleymani’nin çıktığını sürekli ABD’li Generallerle ile kol kola gezen İranlının Kasım Süleymani olduğunu söylüyordu.

Yani Irak‘ta Suriye’de, hatta Ortadoğu coğrafyasında binlerce belki de milyonlarca Müslümanın kanının dökülmesine vesile olan İran Şia devletinin kara kutusu Kasım Süleymani çıkar ilişkileri üzerine kurulu entrikaları ile ”Duygusallık yok. Çıkarlar” söz konusu diyerek ezeli düşman gibi görünen ABD ile “Hesabı kapatmayın bizde varız” diyor ve belki de kendini yetiştiren ABD’liler ile Türkiye üzerinde derin hesaplar kuruyordu.

Hemen İngilizlerin sözü aklıma geldi.

İngilizler “Devletlerin namusu yoktur. Milletlerin namusu vardır” der. Bu tartışmaya açık bir konu lakin İran ABD krizinde bence asıl hedef Türkiye.

Kim ne derse desin. ABD’nin Bağdat’taki saldırısında İran, mazlum duruma düşürülerek önü açılıyor... Bin yıl önceki oyun tekrarlanıyor!

Çok dikkatli olmak gerekir.

Çünkü Türkiye’nin tam da Doğu Akdeniz’deki kuşatmayı yarayacak büyük stratejik adımlar attığı sırada, Bağdat’ta ülkelerinde mitolojik kahraman olarak görülen İranlı generallerin öldürülmesi hiç de tesadüfî değil. Kasım Süleyman’ın cenaze töreninde Hamaney’in hıçkıra hıçkıra ağlaması İran’daki Azerilerin intikam yemini etmesi dikkatlerden kaçmaması gerekir.

Evet, ABD suikastlarla bölgede çok fazla tutunamaz ve İran ile ABD asla savaşa girmez. Çünkü İran tarihinde hiç Hristiyan savaşı yok. Hep Müslüman kanı döken İran ABD ile düşman gibi görünse de, yıllardır uygulanan ambargodan ve ekonomik sıkıntıdan savaşı göğüsleyemez.

ABD bu tutum karşısında nasıl bir yol haritası çizer bilenmez ama ABD’nin olduğu yerden Demokrasi çıkmayacağı belli.

Şimdi Erbil de ki Kürtlere sığınan ABD uluslararası kamuoyunda meşru hakkımı kullandım dese de, öldürdüğü Kasım Süleyman için bütün üslerine alarma geçin talimatı vererek adeta her şeye hazırız mesajları vermeye çalışıyor.

Başa dönecek olursak Türkiye Doğu Akdeniz de kuşatmayı yaracağı sırada Bağdat ta Kasım Süleyman inin öldürülmesi Türkiye nin işlerine aksatacağı gibi görünse de Cumhurbaşkanı Erdoğan oynanan oyun farkında olacak ki, haklı davamızdan vazgeçmeyiz diyerek bütün dünya da Libya ile ilgili net cevabını verdi.

Ortadoğu coğrafyası için hareketli günler kapıda olsa da savaş çıkmaz kimse beklemesin.

Selam ve Dua ile.

 

Yazarın Diğer Yazıları