TÜRKİYE'NİN EN İYİ ELEKTRİKLİ MOTORUNU ÜRETİYORUZ

Tamer ÖREN - Sezgin Motor Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer SEZGİN ürettikleri numunelerin firmalar tarafından kullanıldığını söyleyerek 'Ürettiğimiz elektrikli motorlar % 95 verim ile çalışıyor. Bu da Türkiye'de üretilmiş en yüksek verimli motor demek' dedi.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ ELEKTRİKLİ MOTORUNU ÜRETİYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TÜMSİAD Şube Başkanı Mahir SÖNMEZ ve yönetim kurulu üyeleri son günlerde ülke ve Elazığ gündeminde oldukça yer edinen Sezgin Motor’u Elazığ Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasını gezerek Sezgin Motor Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer SEZGİN tarafından çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Ziyaret sonrası yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan SEZGİN “Şu anda gündemde olan elektrikli otomobillerin biz Elazığ’da motorunu üretiyoruz. Şu anda da Türkiye’nin en iyi araç motorunu ürettik ve verdiğimiz numune firmalarda da çalışıyor. Bu konuda da Elazığ veya Sezgin motor olarak bu üretimin tamamına talibiz. Yeni oluşan konsorsiyumun şu anda hazırda olan bir motorları yok. Ama bizim ise şu anda hazırda olan bir elektrik motorumuz var. Araçlarda kullanılan tüm motorları üretebiliyoruz. Bunun için de Elazığ’da bir gündem olursa elektrikli araçların tamamını da burada üretebiliriz. Bununla ilgili alt yapımız bilgi birikimimiz hepsi mevcut. Şu anda İtalya’nın önde gelen firmalarından daha iyi motor ürettiğimizi testlerle kanıtladık. Ve bunu da ulusal basında verdiğimiz firmalar tamamen gündeme aldılar. Biz de istiyoruz ki Elazığ olarak tamamen siyasi olarak halk olarak bunu sahiplenip bu işi bir an önce Elazığ’da yapmaya talip olalım” dedi.

YAPACAĞIMIZ YATIRIM TÜRKİYE’DE BİR İLK !

Yapacağı yeni yatırımın Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan SEZGİN “ Projemiz cazibe illeri kapsamında 3360 proje arasında 23 ilde birinci seçildi. Bu programın açıklanmasıyla birlikte 39 milyon liralık yatırıma başlamış olacağız. Tahminlerimize göre bu da 2018 haziran ayında üretime başlamak demek. Yeni fabrikamızda hem araç motoru, hem savunma sanayisine yönelik hem de diğer alanlarda kullanılan fırçasız motor Servo motor dediğimiz yeni nesil motorlar üreteceğiz. Yeni nesil motorlar yüksek verimli motorlar. Bu da Elazığ ve Türkiye’de bir ilk olacak. Dünyada da zaten ikinci oluyoruz. Bir tane İsveç firmamız var rakibimiz. İsveç’ten sonra biz varız. Tesla’nın tabi geçmişi çok eski. Ama bizim de 30 yıllık bir geçmişimiz var. Biz de 30 yıldır motor üretiyoruz. Tesla daha önce bakır enjeksiyonuna başladı, Asenkron motorlu araçların üretimine başladı. Şu anda BLDC’ye döndü ama biz bir adım öndeyiz. Yeni tasarımımız BLDC. Ama eski tip motorunu da yine Türkiye’de bakır enjeksiyon yapan tek firmayız” diye konuştu.

TÜMSİAD Şube Başkanı Mahir SÖNMEZ ise “Cumhurbaşkanımız özellikle Türkiye'nin mega projesi olarak açıkladığı yerli otomobilden sonra belirlemiş olduğu 5 babayiğidin ardından yerli otomotiv sektörü bir anda hareketlendi. Bu hareketlilikten Elazığ olarak biz de nasibimizi almak istiyoruz. Bugün Sezgin Motoru gezdik. İncelemelerde bulunduk. Bilmediğimiz çok şey varmış. Bu noktada kendimizi de eleştirmemiz gerekiyor. Çünkü böyle değerlerin farkında değilsek kendimizi eleştirmek zorundayız. Öz eleştirimizi yaptıktan sonra vakit nakittir deyip bir an önce atağa kalkmak istedik. İçimizdeki değerleri kamuoyuna duyurmak adına bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bu motorların Tesla motorlarıyla yarıştığı söylendi. İlimizde yapılıyor olmasından ötürü de çok mutlu olduk. 20 şehirde yerli otomobilin üretimi için başvuru yapıldı. Biz de Elazığ olarak isteriz ki Muzaffer bey yerli otomobilde önde gelen biri olsun. Biz TÜMSİAD olarak şehrimizde bu konuda sayın valimizin öncülüğünde Elazığ’da herkesten ortak bir ses çıkması için bir çalıştay yapacağız. Muzaffer beyde bu konuda bizim mihenk taşımız olsun. Yapacağımız çalıştayın ilimiz için çok faydalı olacağını düşünüyorum” diye kaydetti.