Sürpriz Olmadı

Hakimiyet Gazetesi'nin aylar öncesinden haber verdiği olay gerçekleşti ve İyi Parti İl Başkanı Mevlüt Or, genel merkez tarafından görevden alındı. Beklenen ve sürpriz olmayan bu görevden alma sonrası Or'dan boşalan İyi Parti İl Başkanlığına eski MHP İl Başkanı ve şehrimizin saygın simalarından Servet Gürgözeler atandı.

Sürpriz Olmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Parti İl Başkanı Mevlüt Or, Genel Merkez tarafından görevden alındı. Kararı basından öğrendiğini dile getiren Or, kendisine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını, görevden alınma sebebi olarak usulsüz üye kayıtları olduğunu ifade etti.

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Mevlüt Or ve beraberindeki 9 ilçe başkanı yönetimleriyle beraber görevden alınması sürpriz olmadı.

“BASINDAN ÖĞRENDİM”
Basına yaptığı açıklamada İl, Merkez ilçe ve 9 ilçe Başkanının yönetimleriyle beraber görevden alındığını belirten Mevlüt Or, "Görevden alındığımız doğrudur. Ben de görevden alındığımızı basından öğrendim. Şu ana kadar bana herhangi bir açıklama gelmedi. İl, merkez ilçe ve 9 ilçe yönetimi görevden alındı. Elazığ İyi Parti teşkilatı feshedildi."

İFADE EDİLEN GEREKÇE USULSÜZ ÜYE KAYDI
Görevden alınma sebepleri hakkında kesin bir bilgilerinin olmadığını dile getiren Or,  "Usulsüz üye kaydının yapıldığına dair üyelerin şikâyetleri gerekçe gösteriliyor. Bu alınmaların yapmış olduğumuz çalışmalarla ilgisi yok sadece usulsüz üye kaydı gündeme alındığı gösteriliyor. Ancak üye kayıtlarının yapımı il başkanının görevi değildir" dedi.

Genel Merkez’in usulsüz üye kaydını gerekçe göstererek görevden alınmasının gerçekleri yansıtmadığını dile getiren parti kaynakları, Genel Merkez’in altı aydan beri bunu düşündüğünü, gelen şikâyet ve tepkiler sebebiyle bunu hayata geçirdiğini ifade ediyorlar.

GÖSTERE GÖSTERE GELDİ
İYİ Parti İl Başkanlığı görevine atandığı günden beri başta partililer olmak üzere geniş kesimlerce başarısız bulunan ve teşkilatları yapılandırıp sahaya inme konusunda gerekli atılımları yapmadığı iddia edilen  Or’un görevden alınması her ne kadar kendisi için sürpriz olsa da Elazığ için beklenen bir gelişmeydi.

HAKİMİYET’İN UYARILARI YOK SAYILDI
Elazığ siyasetinin nabzını çok iyi tutan, parti içi dengeleri ve iç mücadeleleri çok yakından takip eden Hakimiyet Gazetesi yaklaşık bir yıldan beri İyi Parti’de işlerin iyi gitmediğini, partinin ülke çapındaki yükselişine ve geniş kesimlere ulaşmasına karşın Elazığ’da böyle bir gayret gösterilmediğini gerek manşet haberleriyle gerekse “Hakimiyet’e Göre” köşesinden onlarca kez dile getirdi.

HAKİMİYET; “İYİ”, İYİ GİTMİYOR” DEMİŞTİ
Hakimiyet Gazetesi, İYİ Parti Elazığ teşkilatının kendinden beklenen çalışma ve gayreti ortaya koyamadığını, partinin merkez ilçe, gençlik, kadın ve taşra teşkilatlarının İyi Parti Genel Merkezi’nin ortaya koyduğu başarıya göre oldukça gerilerde kaldığını ifade etmişti.

Parti alt birimlerini sahaya sürmek bir tarafa uyum içerisinde dahi çalışılmadığını sırf bu sebeple Gençlik Kolları başkanının istifa ettiğine dikkat çekmiş ve İl Başkanı Mevlüt Or’a il Başkanlığı görevinin ağır geldiğini ve parti içinde koordinasyon ve teşkilat yapılanmasını yürütemediğini dile getirmiştik.

OR, GAZETECİLİK DERSİ VERDİ!
Hakimiyet olarak gerek manşet gerekse Hakimiyet’e Göre köşelerimizde tarafsız bir gözlemcilik ve gazetecilik refleksi ile dile getirdiğimiz haberlerin ardından geçtiğimiz hafta Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Enes Yılar’ın parti kulisleri ile kamuoyundan aldığı bilgi ve duyumlara dayanarak yazdığı “İSTİFA DA BİR HİZMETTİR” köşe yazısına karşılık İyi Parti İl Başkanı Mevlüt Or, bizleri gerçekleri yazmamakla itham etmekle kalmamış gazetecilik dersi vermişti.

Yılar, köşe yazısında şu görüşleri, dile getirmişti:

“Genel merkezin heyecanını ve ivmesini hiçbir zaman yakalayamayan, ülke gündemini belirleyen merkezin şehir gündeminden uzak kalan teşkilatı, bugünlerde ‘ne seçimdir ne gündem, adaydadır keramet’ rahatlığıyla günlerini geçirmektedir.

İYİ Parti’nin Elazığ’da 7 veya 8. parti olması ihtimali kimsenin aklına gelmiyor, yapılacak ittifaka ve gösterilecek adaya güveniliyor hatta bu ihtimali dile getirenlere sert tepki veriliyor. 

Şuanda şehir gündemini belirleyen, sorunları yüksek sesle dile getiren, Elazığ’ın sorunlarını genel merkeze iletmesi beklenen İYİ Parti Elazığ İl Teşkilatı’nın bu tavırlardan çok uzak olduğunu da herkes görüyor.

İYİ Parti Elazığ İl Teşkilatına ve İl Başkanı Mevlüt OR’a yaptığımız eleştiriler Genel Başkan Meral Akşener’in Elazığ ziyaretinde, haksız olmadığımızı tam anlamıyla ortaya koymuştu. 

Akşam karanlığında şehir merkezinde toplanan kalabalığa cadde ortasında seslenmek zorunda kalan hatta İl Başkanı Mevlüt OR’un kendi ifadesiyle: “Genel Başkanımız Meral Akşener, Elazığ’a gelecek, burada birkaç gün kalacak ve gezmedik sokak, dinlemedik sorun bırakmayacak’ açıklamasında çok uzak 3-5 esnafı 5-10 dakika ziyaretiyle ve hiçbir plan program yapılmadan ayrılması durumunu zaten tüm şehir gördü. 

Elazığ’da başarılı olmak istiyorsa İYİ Parti’de İYİ bir değişim şart gibi görünüyor. Mevlüt OR’a hiçbir lafım yok hatta insani yönüyle sevdiğim, saydığım bir insan ama siyasi kabiliyeti ve il başkanlığındaki başarısı gerçekten tartışılır durumda.

Aldığımız duyumlara, dinlediğimiz partililere göre zaten il teşkilatı içerisinde Başkan OR’un il başkanlığında kalmasını isteyen çok az bir kitle var ve hatta bu durum genel merkeze de iletilmiş durumda..

İl başkanlığı için çalışmalara başlayan isimlerin olduğu da bilinen bir gerçek… İsimleri şuanda netlik kazanmadığı için açıklamamız doğru olmayacaktır o yüzden ilerleyen günlere bırakıyorum. 

Tüm bu yazdıklarımdan ve isimlerden uzak siyasette şöyle bir tabir yok mudur: Başarısızlık durumunda istifa da bir hizmettir!

Tekrar İYİ Parti’ye dönecek olursak, geneldeki dinamikliği ve ivmeyi Elazığ’da da kazanmak istiyorlarsa değişim şart.”

OR’DAN HAKİMİYET’E GAZETECİLİK DERSİ
Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Enes Yılar, gözlem, duyum ve parti içi kaynaklarından aldığı bilgileri harmanlayarak ve iyi niyetle kaleme aldığı köşe yazısını “Başarısızlık karşısında istifa da bir erdemdir” telkin ve tavsiyesi ile sonlandırmış, bu cümle, Or’u çok kızdırmış olacak ki bizleri hem objektif olmamakla hem de gazeteciliği bilmemekle itham etmişti.

BEKLENEN SON, CEVABIMIZDA GİZLİYDİ
İYİ Parti İl Başkanlığı tarafından Hakimiyet’e gönderilen yazı karşısında Hakimiyet’e Göre köşemizde şu cevabı vermiştik:

“İYİ'den Gazetecilik Dersi!
Şehrin sorunlarını cesurca dile getirme ve çözüm önerileri sunma noktasında başarılı bir gazetecilik örneği sergileyen Hakimiyet Gazetesi, köşe yazıları ile de dikkatleri çekmeyi başarıyor.

Haber peşinde koşma yanında gündemdeki konuların konuşulup tartışıldığı canlı yayınları ile başarılı bir grafik ortaya koyan İletişim Fakültesi mezunu olması dolayısıyla hem alaylı hem de mektepli konumda olan Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar, köşe yazıları ile de siyasi hayatın nabzını tutma gibi bir başarı da ortaya koyuyor.

Çok iyi ve dikkatli iyi bir gözlem yeteneği yanında siyasi kulislerde olan bitenlere hâkim olan Genel Yayın Yönetmenimiz,  geçtiğimiz günlerde Elazığ İyi Parti teşkilatının, Türkiye geneliyle mukayese edilmeyecek derecede geriden geldiğini ve partinin ülkede yakaladığı heyecanı ve yükseliş ivmesini şehre taşıyamadığını yazdı.

Bu değerlendirmelerden sonra kendisini sevip saydığımızı çok iyi bilen İl Başkanı Mevlüt Or’un da bu gerçeği görmesi gerektiğini dile getiren tavsiyelerde bulundu.
Yılar’ın bu köşe yazısına İyi Parti’nin sosyal medya hesabından cevap gecikmedi.

Önce İyi Parti’den gelen cevabı alıntılayıp sonra yorumlayalım:

“Bu haberi yaparken hayal dünyanızı ve hedeflerinizi anlamamak mümkün değil, İl Başkanımız Genel Başkanımızın Elazığ ziyareti sırasında Elazığ Sorunları başlıklı dosyayı sunmuştur ve bu dosyanın 80 İl için örnek olacağını söylemiştir Genel Başkanımız.

İYİ Parti için ülke geneli yorumunuz çok çok kıymetli, ancak Elazığ'da da İYİ PARTİ çok iyi durumdadır. 4 yıldır bu partiye girmeye çekinen insanlar varken İl Başkanımız Mevlüt Or, ilk günden beri Sayın Genel Başkanımızın yanındadır.

İYİ Parti Elazığ İl Teşkilatına son zamanlarda büyük sayıda katılımlar olmaktadır. İktidar partisinin Elazığ Vekillerinin son 19 yılda Elazığ'ı ne hale getirdikleri ortadadır. Elazığ'da İYİ Parti birinci parti olacak ve ranta, hukuksuzluğa ve kayırmacılığa son verecektir.

Haber yaparken lütfen objektif olunuz ve gerçekleri yazınız, birilerinin hoşuna gidecek gazetecilik anlayışından Elazığ basını vazgeçmelidir.”

Cevabi yazıda ele alınıp çok detaylıca konuşulacak bir yığın konu olmakla birlikte, bunlarla ilgili söyleyeceklerimizi saklı tutmak kaydıyla ve sözü fazla yormama adına şunları söylemek isteriz;

Öncelikle Yılar’ın yazısı, kendi görüşlerini, gözlemlerini ve düşüncelerini dile getirdiği bir köşe yazısıdır, haber değildir.

Bugüne kadar İyi Parti kanadından gelen haberleri, tüm amatörlüğüne, yazım ve mantık yanlışlarına rağmen aynen yayınladık. Üzerinde eleştirilecek birçok konu varken “haber” statüsünde değerlendirip yayın masasına ilettik.

Yılar’ın köşe yazısında dile getirilen konular, yazarın gözlemleri kadar, şehrine ve insanların gündemine yakın duran ve mesleği gereği bunu yapan duyarlı bir gazetecinin görüşleriydi.

 Partide şu an resmi görevi bulunanlar da dâhil, “İYİ Parti Elazığ’da iyi çalışıyor” diyene bu güne kadar rastlamayan Yılar’ın, bu gerçekten hareketle söz konusu cümleleri kurmasını yadırgamak yerine parti içi ve parti dışında kaynayan kazandan keşke haberdar olunsa da eleştirilere konu edilen sorunların giderilmesine odaklanılsa.

Elazığ’da şuan İyi Parti İl Başkanlığı için Genel Merkez nezdinde çalışma yapan dört partili ismin olduğunu biliyoruz. Ve yine genel merkezde, Elazığ İyi Parti teşkilatının, partinin genel hava ve heyecanından çok gerilerde bir konumda olduğunun konuşulduğunu da biliyoruz.

Mevcut Başkan Or ile herhangi bir husumetimiz olmadığı gibi il başkanlığı için kulis yapan diğer partililerle de bir yakınlığımız ve dostluğumuz yok. Hepsi de bu şehirde rüştünü ispatlamış, zor dönemde siyaset yapmış ve birçoğu bedel ödemiş isimler.

Sayın Or, bizlere gazetecilik dersi vereceğine bizce partisini nasıl harekete geçirir, nasıl teşkilatlar arasında tam bir uyum yakalarım da seçimlerde bir başarı hikayesi yazarım diye planlama ve çalışma programı yapması lazım.

İyi Parti’nin geneldeki rüzgârı ile ilimizdeki muhtemel milletvekili adaylarının popülaritesine güvenip olayları akışına bırakmak ne teşkilatçılığa sığar ne de kendisine sorumluluk veren kişileri mahcup etmeme sonucunu doğuracak bir tabloya.

Dememiz o ki İyi Parti, diğer siyasi partiler gibi bir partidir ve eleştirilere tepki vermek yerine ders alıp önlemlerini hayata geçirebilecek bir özgüven ortaya koymalıdır. 

Hakimiyet olarak sadece İyi Parti değil, en çok da iktidar partisi Ak Parti olmak üzere hemen her partiye yönelik eleştirilerimiz oluyor. Ve yine bu partilerin yanlışlarını ve eksikliklerini sıklıkla dile getirdiğimiz de kamuoyunda biliniyor. İyi niyetli yapılmış bu eleştirileri hasmane ve maksatlı olarak yorumlamak ve buna hükmetmek doğru değil, hele hele şehirde siyaset yapmaya devam eden bir parti için hiç hoş değil.

Eleştirilere tahammül edemeyenler ve köşe yazısını haber sanıp bizleri objektif olmaya davet edenler, önce kendi konumlarını ve performanslarını objektif olarak sorgulasınlar. Şimdilik bu kadar.” 

SADECE OR İNANMADI
İyi Parti’de yaşananları ve İl Başkanı Mevlüt Or’un görevden alınacağını aylar öncesinden haber veren  Hakimiyet Gazetesi’nin bu öngörüsüne  İyi Parti Genel merkezi, Elazığ İYİ Parti teşkilatları ve tüm Elazığ kamuoyu katılırken ve bu gelişmeyi beklerken, görevden alınacağına inanmayan  tek kişi ise Başkan  Mevlüt Or oldu.

Görevden alındığını medyadan öğrenen  Or’un bugün eski yönetim kurulu üyeleri ile son kez toplandığı, Genel Merkez’in kendisini görevden alma şekli ve yönteminin şık ve doğru olmadığını, atanan yeni  il başkanı Servet Gürgözelerin  tabanda karşılık görmeyeceği ve görev  süresin fazla sürmeyeceğini ifade ettiği iddia edildi.