SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM,  YAKIN ZAMANDA ANAHTAR TESLİMATLARININ YAPILACAĞI TOKİ KONUTLARINDA İNCELEME YAPMAK AMACIYLA ELAZIĞ'A GELİYOR. VALİLİKTE YAPILACAK KOORDİNASYON TOPLANTISINDA BAŞTA KÖY EVLERİ İLE ORTA HASARLI KONUTLAR İLE ŞEHİR MERKEZİNDE VATANDAŞ TARAFINDAN YIKILARAK YENİSİNİN YAPILACAĞI KONUTLAR İÇİN VERİLECEK KREDİLERİN GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak tarihinde yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ardından TOKİ tarafından hak sahipleri için yapılan konutlar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projelerinde sona gelindi.

Deprem anında ilk yıkılan ya da ağız hasar gören evlerin hak sahipleri için inşa edilen 7 bin konutta sona gelindi.

20 BİN KONUT İNŞA EDİLİYOR

Depremin hemen ardından Dilek ve Petek Apartmanlarının yerine inşa edilecek konutlarla başlayan TOKİ ihaleleri, şehrin birçok bölgesinde devam etmiş ve bugüne 17 bin konutun ihalesi yapılmıştı.

Şehrin özellikle dış çemberinde ve hâkim noktalarında inşa edilen konutlardan 7 bin adetinin yılsonuna kadar tamamlanması ve teslim edilmesi planlanıyor.

Dilek ve Petek Apartmanlarının anahtar teslimi ise yakında yapılarak vatandaşların taşınması sağlanacak. Ancak 7 Bin konutun anahtar tesliminin yapılacağı tarihin ise depremin birinci yıl dönümü olan 24 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle yapılması planlanıyor.

BAKAN KURUM SON DURUMA BAKACAK

10 Eylül Perşembe günü ilimize gelecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un TOKİ tarafından inşa edilen konutların şantiyelerinde incelemelerde bulunacak.

Deprem sonrasında uzun süre ilimizde kalan Kurum, daha sonra da sık sık ilimize gelerek incelemelerde bulunmuştu.

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum, Karşıyaka, Çatalçeşme, Mustafa paşa, Bizmişen, Aksaray, Sürsürü mahallelerinde bulunan TOKİ şantiyelerinde incelemelerde bulunmasının adından Valilik Özel İdare Binasında Koordinasyon toplantısına katılacak.

VATANDAŞIN TALEPLERİ İLETİLECEK

Bakan Kurum’un gerçekleştireceği gezi ve incemeler esnasında vatandaşın bizzat ilettiği sorunlar ile Elazığ Valiliği, milletvekilleri, belediye başkanları, il bürokratlarına vatandaşlar tarafından iletilen sorunlar gündeme gelecek.

KÖY EVLERİ BİLMECESİ

Bakan Kurum’a iletilecek sorunların başında köy evlerinde gelinen son nokta ve vatandaşın TOKİ tarafından inşa edilen evleri benimsememesi ve yapımından büyük oranda vazgeçmesi olacak.

Köylülerin çelik iskelet ile yapılacak konutların pahalı ve kullanışlı olmaması sebebiyle kabul görmediklerini ifade eden vatandaşla, köylüler için TOKİ konutları yerine EYY yöntemiyle verilecek kredilerle her köylünün kendi evini yapmasının sağlanması gerektiğini belirttiler.

MERKEZ MAHALLELER KİLİTLENDİ

Depremde ağır hasar gören ve bugünlerde birçoğu yıkılan binaların yeniden inşa edilmesi süreci de tıkanmış durumda. Elâzığ Belediyesi’nin gerçekleştirdiği imar revizyonu ile kat sayıları artırılmasına rağmen geri çekme mesafeleri sebebiyle yeniden yapılması halinde kat sahiplerinin ilave para vermesi gereken inşaatların yapılması mümkün görülmüyor.

Hak sahiplerinin bizzat kendileri yapmaları ya da müteahhitlere vermeleri halinde bile 100 ile 200 bin TL ilave para vermeleri gereken inşaatların başlaması için sıcak paranın bulunması şart.

Evi yıkılan ve büyük bir çoğunluğu kiraya çıkan vatandaşların ekonomik gücü bu parayı vermeye yetemeyince yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması imkânsız bir hale gelmiş durumda.

Devletin bu durumda olan hak sahiplerine vereceği uzun vadeli krediler ile düğümün çözüleceğini ifade eden vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan bu konuda destek isteyeceklerini ifade ediyorlar.

YERİNDE YAPILANMAYA DESTEK

Yerinde yapılacak binalar için faizsiz kredi veya kentsel dönüşüm yasasında prosedürlerin en aza indirgemek için tek elden yürütmesinin gerekliliğine dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda kentsel dönüşüm kredilerine sıcak bakmayan bankalarla da görüşülmesi ve çok da gerekli olmayan onlarca evrak istenmesi uygulamasının da gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

ŞEHİR EKONOMİSİ CANLANIR

Yerinde yapılacak konutların, kendi kat malikleri ya da yerli müteahhitler tarafından yapılacak olmasının şehir ekonomisine önemli oranda katkı sağlayacağını ifade eden vatandaşlar, istihdama da önemli oranda fayda sağlayacağını belirttiler.

KURUMLAR DUYARSIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a deprem sürecini sev ve idare eden kurumlar ile bu kurumların yönetici ve personellerinin duyarsızlıkları ve bürokratik işlemlerin zor durumda bıraktığı vatandaşların şikâyetlerinin de iletilmesi bekleniyor.

TOKİ KONUTLARI TARTIŞILMALI

İlimizde yapılan TOKİ konutlarının birçok yönüyle ihtiyaca cevap vermediği, hem mimari hem de dış cephesinin köhne ve yıllanmış binaları andırdığına dikkat çeken vatandaşlar, aynı bölgede inşa edilen ve özel şahıslar tarafından yapılan konutlarla TOKİ konutları arasında 4 kat fiyat farkı olduğunu ve vatandaşların depremle birlikte bir de bu durumdan maddi kayıplar yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Bakan Kurum’a TOKİ’nin kendisine yenilemesini, kasaba evleri yerine hem planı hem de görselliği ile lüks bina statüsünde konutlar inşa etmesi gerektiğini aktaracaklarını belirten vatandaşlar, bakan Kurum’un bu konuda adım atacağına inandıklarını belirtiyorlar.