Önlem Almamanın Sonucu

2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu doğru tahmin eden araştırma şirketi ORC'nin 4 bin 385 kişiyle yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 

Önlem Almamanın Sonucu

ORC Araştırma, 17-22 Nisan tarihleri arasında yaptığı anket sonuçlarını paylaştı. Ankette seçmenlere, "Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Ayrıca 41 ilde yapılan araştırmada toplam 4 bin 385 vatandaşla görüşüldü.

Ankete göre; Cumhur İttifakı'nın ortağı AK Parti, yüzde 28,1 oy toplarken ittifakın diğer üyesi MHP ise yüzde 7,8 oy aldı. Böylece Cumhur İttifakı'nın toplam oy oranı yüzde 35,9 oldu.
Millet İttifakı'nın ortağı CHP, yüzde 24,3 oy alırken ittifakın diğer ortağı İYİ Parti ise yüzde 17,3 oy topladı. Böylece ittifakın toplam oy oranı yüzde 41,6 oranında kaldı.

HDP yüzde 8,5 oyla planlanan yüzde 7'lik seçim barajını aşarken yeni kurulan partilerden olan DEVA Partisi yüzde 2,3 ve Gelecek Partisi yüzde 2,1 oy alarak büyük atılım yaptı. Milli Görüş'ün temsilcisi olarak bilinen Saadet Partisi yüzde 1,6 oy toplarken onu Mustafa Sarıgül'ün partisi Türkiye Değişim Partisi yüzde 1,5'le takip etti. Fatih Erbakan'ın kurduğu Yeniden Refah Partisi yüzde 1,3, BTP yüzde 1,2 oy alırken Muharrem İnce'nin kurduğu Memleket Partisi ise yüzde 0,9 oy topladı.

ORC’nin anketi kadar, çarşı-pazarda görüştüğümüz birçok kişinin siyasi tercihlerinde değişiklik olduğunu, eskiden fanatik olanların şimdilerde kararsız ve hatta tepki olarak farklı partiye oy vermeye meyilli olduklarını bizler de görüyoruz.

Anket şirketleri bunu görüyor,  insanlar bunu bizzat müşahede ediyor, lakin Ak Parti bu tabloyu görmeme ve bunu gidermeme noktasındaki ısrarını devam ettiriyor.

Ramazan ayının bereketi ile iftar ve sahurun insanları toplama özelliğini son 15 günden beri iyi kullanmaya çalışan Ak kadrolar, tüm ülke çapında bir hareket ve heyecan oluşturmaya çalıştıklarını sosyal medya hesaplarından görüyor ve takip ediyoruz.

Bakanlar, milletvekilleri, teşkilat başkanları günde 5-6 programa katılıyorlar. Ancak yapılan toplantılar, iftar ve sahur buluşmaları, ev ziyaretlerinde görünen ve yansıyan tablo şu ki, bu etkinlikler “biz bize” den öteye geçmiyor. 
Ak Partili siyasiler, ak gençlikle, ak kadınlarla ve ak partili seçmenlerle bir araya geliyorlar. Bu toplantılarda yeni bir yüz, farklı cenah ve özellikle siyasetle çok ilişkisi olmayan vatandaşlar, hep ihmal ediliyor ve görmezden geliniyor bu tür programlarda.

Bu çalışmalarla birlikte, Ak Parti’nin kaybettiği kendi tabanını kazanma ile ilgili herhangi bir adımı da gözükmüyor. Halkın en çok rahatsız olduğu birden fazla maaş ödenmesi, kamuda israf ve gösteriş, bazı siyasilerin ve üst düzey bürokratların halka tepeden bakmaları gibi konularda herhangi bir adım atılmadığı takdirde, anketlerin bugün ortaya koyduğu rakamların, sandıkta da gerçekleşme imkân ve ihtimali ne yazık ki var.