İzzetpaşa'ya ikinci proje

24 Ocak depremi sonrası orta hasarlı raporu gereği ibadete kapanan İzzetpaşa Camii'nin güçlendirme çalışmasının ne zaman başlayacağı merak ediliyordu. beklenen cevap, Kuyumcular Oda Başkanlığı ile İzzetpaşa Vakfı'ndan geldi

İzzetpaşa'ya ikinci proje
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6.8 şiddetindeki depremde ilimizde 37 vatandaş hayatını kaybetmiş, 30 bine yakın konut hasar görmüştü. 
Konutların yanı sıra birtakım kamu kurum binaları ile çok sayıda okul ve camilerimiz de depremden etkilenmişti.

Hasarlı camilerden biri de Elazığ'ın en büyük ve en merkezi konumundaki ibadethanelerinden İzzetpaşa Camisiydi. Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen hasar tespit çalışmalarında İzzetpaşa Camiine orta hasarlı raporu verilmiş ve bu doğrultusunda Cami ibadete kapatılmıştı.

BİRİNCİ PROJE MAĞDURİYETE SEBEP OLUYORDU
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan İzzetpaşa Camisinin hasar durumunun incelenmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Fırat Üniversitesi İnşaat Fakültesinde bir profesörün başkanlığında, çeşitli üniversitelerde görevli teknik personellerden bilirkişi heyeti oluşturulmuştu.

Bilirkişi heyeti camiyi incelemiş,  karot numuneleri alarak zemin durumuna bakmıştı. 

Bu çalışmadan sonra hazırlanan güçlendirme projesi, hem uzun süre kuyumcular çarşısının kapalı olacağı hem de güçlendirme çalışması ile birlikte 8 işyerinin artık olmayacağı gerekçesi ile esnafların tepkisine sebep olmuştu.

ESNAF, MAĞDUR OLMAYACAK
Yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada,ilk projenin uygulanmayacağını ifade ederek,“Esnafımızı mağdur etmeyecek bir proje çizilecek. Güçlendirme perde beton ile değil çelik konstrüksiyon ile olacak. Yoksa kolonlar ile mi yapılacak belli değil.” dedi.

8 İŞ YERİMİZ İŞLEVİNİ KAYBEDİYORDU
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çizilen ilk projeye Oda olarak itiraz ettiklerini ifade eden Başkan Çakmakçı, “İlk projeye, esnaflarımızın mağduriyeti çerçevesinde itirazlarda bulunduk. İlk projede 8 tane iş yerimiz yok oluyor ve tamamen işlevini kaybediyordu. Bu gerekçeler ile itirazımızı hem ilgili kurumlara hem de milletvekillerimize ilettik. İtirazımızın sonucunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile yeni bir revize proje çizimine başlandı. Önümüzdeki günlerde projenin detayları belli olacak.”dedi.

KUYUMCULAR ÇARŞISINDA HASAR YOK
Yapılacak yeni projede kuyumcu esnaflarının mağdur olmayacağını ifade eden Başkan Çakmakçı, “Çalışmalar esnasında çarşımızın bir yıl kapanma durumu vardı. O sorunu da ortadan kaldırdık. Hasar,  İzzetpaşa Camii’nde. Kuyumcular çarşısında hasar yok. Ama camiyi güçlendirme çalışmaları teknik olarak zeminden itibaren başlaması gerekiyor. Proje ile ilgili yapım  ihalesinin Nisan ve Mayıs ayında sonuçlanması  bekleniyor.” dedi.

ESNAF VE HALKIMIZIN MAĞDUR OLMAYACAĞI BİR PROJE OLACAK
İzzetpaşa Vakfı Başkanı Prof.Dr.Necip İlhan ise yaptığı açıklamada, “Birinci proje beğenilmedi. Şimdi ikinci proje çiziliyor. O da önümüzdeki hafta belli olur. İlk proje de kuyumcuların dükkânlarında daralma ve sorunlar çıkıyordu. Onun için milletvekilleri ile de görüşüldü. Şimdi ikinci proje çiziliyor. Hem kuyumcu esnafımızın hem de halkımızın mağdur olmaması için çalışıyoruz. İkinci proje kabul edildikten sonra güçlendirme ve restorasyon için ihale yapılacak. Çalışmaları da hemen başlatacağız.” dedi.