Hem Üretim Hem İstihdam

İlimizde yatırımcıların en büyük destekçisi olan TKDK'ya, 11. Çağrı döneminde toplam değeri 536 Milyon TL olan 179 proje başvurusunda bulunuldu. Elazığ TKDK, destekledikleri projelerle bugüne kadar 3 bin kişiye istihdam sağladı.

Hem Üretim Hem İstihdam

İlimizde yeni yatırımların yapılmasında ve ekonominin canlanması yanında istihdamın artırılmasına  önemli katkılar sunan TKDK, şehre katkı sunmaya devam ediyor. 

Hem Üretim Hem İstihdam

536 MİLYONLUK YATIRIM SAĞANAĞI 
 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü’ne 11. çağrı döneminde adeta başvuru yağdı. 

 Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 14 Ocak 2022 tarihinde çıkmış olduğu IPARD II Programı 11. Başvuru Çağrı İlanı 25 Mart 2022 tarihinde tamamlandı.

TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz,  TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü’ne bu çağrı döneminde toplam yatırım değeri 536 milyon TL, kamu hibe destek tutarı ise 291 milyon TL olan 179 adet proje başvurusu gerçekleştiğini açıkladı.

Hem Üretim Hem İstihdam

EN ÇOK BAŞVURU GES PROJELERİNE OLDU
TKDK’nın 11. çağrı döneminde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesine desteği yanında en çok proje müracaatı Güneş Enerji sistemlerine olduğuna dikkat çeken TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz,  179 projenin 147 adedi GES gibi yenilenebilir enerji projelerinden oluştuğunu, 1 projenin  bitkisel üretim, 7 tanesi yöresel ürünler, 7 tanesi arıcılık ürünleri, 14 tanesi su ürünleri yetiştiriciliği, 3 tanesi kırsal turizm gibi projelerden oluştuğunu ifade etti.

Hem Üretim Hem İstihdam

ÇATI ÜZERİ GES İLE MALİYETLER DÜŞÜRÜLÜYOR
Son yıllarda özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz, tesislerinin üzerine çatı üzeri güneş enerjisi talebinde bulunduklarını ifade eden TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz şunları söyledi:

“OSB’de bulunan işletmeler de bu desteklerden faydalanıyorlar. Bununla birlikte çok sayıda küçük ölçekli sanayi işletmeleri de başvuru yaparak ürettikleri ürünlerin maliyetlerinde önemli bir girdi olan enerji bedelinde tasarruf sağlıyorlar. Bu durum maliyetlerin azalmasına ve dolayısıyla ürünlerin ucuzlamasına sebep olabiliyor.”

Hem Üretim Hem İstihdam

PROJELER TİTİZLİKLE İNCELENİP KARAR VERİLİYOR
TKDK’ya yapılan toplam 179 projenin ilgili kurul ve komisyonlarda inceleneceğini dile getiren TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz,  ciddi hazırlanmış  süreç ve sonuç açısından sürdürülebilirlik, verimlilik, genç ve kadın müracaatlar gibi değişik kıstaslarla bunun belirleneceğini ifade ediyor.

Hem Üretim Hem İstihdam

KADIN YATIRIMCILARLA GELEN İLAVE BÜTÇE
TKDK’nın normal bütçesinin 40 milyon EURO olduğunu ifade eden TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, şu an Türkiye genelinde bütçenin çok çok üstünde başvuru yapıldığını söyledi.

 Başvuru sahibinin kadın olması ve 40 yaşın altında olması, aynı zamanda bölümle ilgili bir sertifikası olması Elazığ TKDK projelerini diğer projelerin önüne geçirdiğini ifade eden Yılmaz, “Biz de Halk Eğitim Merkezleri ile görüşüp, oraya güneş enerjisiyle ilgili bir kurs açtırdık. Güneş enerjisi projesine başvuran kişileri şirket müdürlerinden ve özellikle bayan olmasını istedik. Onları bu kursa gönderdik. Elazığ’da 316 kişi, Karakoçan’da ise 120 kişi Halk Eğitim Merkezi kursundan faydalandı. Bizim puanımız diğer illerin puanlarına göre yüksek oldu diyebilirim. Şu anda 70 puan ve üzeri projeleri incelemeye başladık. Bizimde projelerimizin yüzde 70’i, 70 puanın üzerinde diyebilirim.” dedi.

Hem Üretim Hem İstihdam

462 PROJEYE 342 MİLYON HİBE
11. Başvuru Çağrı Dönemi rakamları hariç; Elazığ TKDK’nın şimdiye kadar 462 adet projeye 342 milyon TL hibe ödendiğini ve bunun karşılığında ilimize yaklaşık 730 Milyon TL yatırım kazandırıldığını ifade eden TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, destek verdikleri işletmelerde yaklaşık 3000 kişinin istihdam edildiğini dile getirdi.

Hem Üretim Hem İstihdam

ELAZIĞ TKDK’NIN ÖZEL GAYRETİ
İlimizde üretim ve istihdama ciddi katkılar sunan yeni yatırımların oluşmasında en büyük katkı Elazığ TKDK’nın yönetim ve hizmet anlayışından kaynaklandı.
Diğer bazı  kurumların aksine, bürosunda ve bilgisayar başında oturup yatırımcı beklemek ve önlerine gereksiz bürokratik işlemleri yığarak yatırımcıyı kaçırmak yerine, uzmanların sahaya çıkarak bizzat yatırımcıların ayağına giderek desteklenecek projeler hakkında bilgi verip, teknik destek sağlayan bir hizmet anlayışını hakim kılan Elazığ TKDK’nın,  bu yatırımların şehrimize gelmesinde ciddi anlamda özverili çalışmaları ve şehrinin kalkınmasına katkıda bulunma aşkı ve şevki var.

Ekip olarak bu başarıya imza atan ve yatırımcılarımızın en büyük destekçileri olan Elazığ TKDK’nın bu başarısı Tarım ve Orman Bakanlığında da karşılık buluyor ve desteklerin her yıl daha çok artmasına sebep oluyor.