Gri Alan Büyüyor

Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile başlayıp ilimizdeki bazı ilçe ve belde belediyelerini de kapsayan hizmet pasaportu ile yurtdışına gidip geri dönmeyen insanlarla ilgili konu ulusal medya gündemini işgal ederken, İçişleri Bakanlığı, Elazığ Valisi, ilimiz milletvekilleri ve STK başkanlarından açıklamalar geldi.

Gri Alan Büyüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde ortaya çıkan ve Elazığ’a da sıçrayan çevreye duyarlı insanlar yetiştirme amacıyla Almanya’ya gidenlerin Türkiye’ye geri dönmemesi olaylarının yankıları devam ederken konu ile ilgili Elazığ Valisi Erkaya Yırık, gazetecilerinin sorularını cevapladı.

MÜFETTİŞLER GELİYOR
Elazığ Valisi Erkaya Yırık,  konu ile ilgili yaptığı açıklamada Elazığ Valiliği tarafından başlatılan incelemelerin tamamlandığını ilerleyen günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişlerin Elazığ’a gelerek Baskil, Arıcak, Akçakiraz Belediyelerinde araştırma yapacağını ifade etti.

EROL: “KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ“
Konuyla ilgili CHP Elazığ Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gürsel Erol da açıklama yaparak yurt dışına gidip dönmeyen Türk vatandaşlarıyla ilgili başlatılan soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyledi.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi; “Son günlerde ulusal medyada gündeme gelen, belediyeler aracılığıyla yurtdışına gönderilen ve geri dönmeyen kişilerle ilgili Elazığ’daki bazı belediyelerde de benzer işlerin olduğu iddia edilmektedir. Bir anlamda “insan kaçakçılığı” olan bu iş için çevre konusunda Almanya’da eğitim alma kılıfı uydurularak kamu kurumu olan belediyeler aracı yapılmış, bu kişilere belediyeler üzerinden “Gri/Hizmet Pasaportu” alınması sağlanmıştır. İddialarla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın belediyelere açmış olduğu soruşturma ve inceleme sürecinin takipçisiyiz.”dedi.

“HİZMET PASAPORTUNU KİM VERDİ?”
 “İnsan kaçakçılığı” yapıldığı iddia edilen Elazığ’daki bazı Ak Partili  Belediyelerin; Belediye personeli bile olmayan bu kadar yüksek sayıda insana hizmet pasaportunun nasıl temin edildiğini soran Erol,  bu kişilerin nasıl yurtdışına gönderildiğini konunun siyasi muhatabı olarak Ak Parti Elazığ Milletvekillerinin  kamuoyuna açıklamaları ve olayla ilgili bilgilendirme yapmaları gerektiğini ifade etti.

DEMİRBAĞ, SÖZCÜ’YE KONUŞTU
CHP Milletvekili Gürsel Erol’un Ak Parti Milletvekillerinin kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiği açıklamasından sonra AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Elazığ'da Belediyeler tarafından çeşitli projeler kapsamında gri pasaportla yurtdışına gönderilen ve geri dönmeyen kişiler hakkında Sözcü Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

DEMİRBAĞ: "BAŞKANLAR İŞİN ASLINI BİLİR”
Yaşanan olayın bir gaflet olduğunu ifade eden Demirbağ, “Belediyeler aracılığıyla dernek üyelerine gri pasaport alınması sağlanarak yurtdışına gönderilmesi konusunda bir imkân sağlanmış ve belediyeler bir oyuna gelmişse bir gaflettir bu.  Bizler, 8 buçuk yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde üst düzey bürokratlık yaptık. İstanbul gibi Yunanistan kadar nüfusu olan bir ilde kültür gezilerimiz oldu, fuarlara katıldık ama belediye personeli veya kendi ilçesinden birileri proje yapar ve kendi insanları yurtdışına gider döner gelirdi. Ama belediyeler bu işi organize etmiş, ya da oyuna getirilmişse bunu bir gaflet olarak değerlendiririm. Ama bu olayın içerisinde kim ya da kimler var, ya da bir oyuna mı gelmişler bunu bilecek olan belediye başkanlarıdır” diye konuştu.

"GAFLETTİR”
İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli araştırılmaların yapılacağını vurgulayan Demirbağ, “Onlar adına bunu böyle yapmışlar şunu şöyle yapmışlar dersem bu afaki bir açıklama olur ve bu arkadaşları zan altında bırakmış olurum. Eğer bu işi dışarıdan birileri organize etmişse ve belediyeler bu oyuna gelmişse az önce söylediğim gibi gaflettir bu.  Bu olayda a şahsı veya b şahsı kim olursa olsun işin içerisine para, menfaat girmişse hangi kademede olursa olsun bunu organize eden belediye başkanlarını bu oyuna alet edenler mi var araştırılmalı.  Neticede bu olayın içyüzünü bilen belediye başkanları. İçişleri Bakanlığı bu konuda gerekli incelemeyi de yapar gereken adımı da atar zaten” ifadelerini kullandı.

GÖRGÜN: “TUZ DA KOKTU” 
Belediyelerde yaşanan olaylarla ilgili Malatya Baskilliler Dernek Başkanı Yunus Görgün, benzer olaylarla adı anılan Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat’ı sert bir dille eleştirerek yurt dışına gönderilenler kaç Baskillinin olduğunu, yoksa bu isimlerin kim olduğu konusunda hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Malatya ve Baskil ilçesinin en fazla üyesine sahip aktif önemli Derneklerden Baskilliler Derneği Başkanı Yunus Görgün Sosyal Medya hesabından yayınladığı mesajla  Baskil Belediyesiyle ilgili Başkan İhsan Akmurat’a sert Sözlerle seslendi. 
 Başkan Yunus Görgün yayınladığı mesajında şu soruları sordu;      
“Sayın İHSAN AKMURAT
Sözün bittiği yerdeyiz şimdi sen anlat biz dinleyelim. Nihayet tuz da koktu. Baskil belediye başkanı İhsan Akmurat’ın yaptığı proje Türkiye’de gündeme oturdu. Bu skandalla anılmak Baskillileri çileden çıkardı. Yalan dinlemekten bıktık.  Herkes bir açıklama bekliyor ama anlaşılan belediye başkanı Sayın Akmurat duymuyor. Kendisinin ve kamuoyunun cevap beklediği sorulara mantıklı bir cevap bekliyoruz.
1-    GRİ PASAPORTLA Yurt dışına adam kaçırmak için kurduğunuz  bu teşkilatta kaç ortaksınız …?  
2-    10 bin Euro’dan bahsedilen  paranın paylaşımını nasıl yaptınız.?
3-    90 kişi götürdüğünüz bu kişilerin arasında kaç BASKİLLİ hemşerimiz var isimlerini derhal açıklamanız gereklidir. Burada hiçbir Baskilli yoksa bu kadar yabancı şahsı ne amaçla Almanya’ya yolladınız bu VATANA ihanet eden kaç kişinin yakınını buluşturdunuz?
4-    Bu insanları neden niçin ne amaç ve gaye uğruna yurt dışına kaçırttın ya da kaçmalarına vesile oldun bu işin öncesi ve sonrası var mı yok mu?  Devam eden proje var mı?
5- Yurt dışına giden bu ekipte belediye çalışanı var mı?”

BİRÇOK BELEDİYE YAPMIŞ
Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesiyle ortaya çıkan olaylar skandalın benzerlerinin yaşandığı ortaya çıkmaya başladı. 37 kişiyi ‘hizmet pasaportu’yla Almanya’ya götürme kararı alan Ceylanpınar Belediyesi'nin başkanı Feyyaz Soylu, söz konusu iddialar sorulunca durumdan haberdar olmadığını söyledi.
Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Ceylanpınar Belediye Meclisi, Ceylanpınar Spor Kulübü derneği sporcusu, yakınları ve dernek üyeleri olduğunu öne sürdüğü 37 kişi için hizmet pasaportu çıkarılmasını kararlaştırdı. “Spor Kardeşliktir” projesi kapsamında Türkgücü Münih takımının davetlisi olarak Almanya'ya götürülmesini uygun buldu. Götürülme gerekçesi olarak, “Sporcu gençler ile ailelerini sporla tanıştırmak, spor branşlarını onlara göstermek, sporla ilgili çalışmaları yerinde göstermek” olarak gösterildi. Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz Soylu, “Böyle bir şey olmadı” dedi. Gazete tarafından söz konusu kararın belgeleri gönderildi.
Başkan, “Vallahi sizden öğrendim. Benim olmadığım bir zaman meclisin böyle bir karar aldığını, belgelerden öğrendim. Bu konuda duyumum da olmadı. Soruşturma açılması gerekiyorsa başlatacağım. Bu karardan sonra neler olduğunu, gidişlerin olup olmadığını araştırdıktan sonra açıklama yapabilirim” dedi.
Benzer bir haber ise Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden geldi. İlçede engellilerle ilgili bir dernek üzerinden 55 kişi Almanya'ya götürülmek istendi. Derneğin niyeti son anda fark edildi ve hemen işlemleri durduruldu.
İddiaya göre, Yaşama Sevinci Doğubeyazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi, dernek aracılığıyla yurt dışına gidecek kişilere hizmet pasaportu verilmesi için Ağrı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de işbirliği protokolünü uygun buldu ve imzalar atıldı. Doğubeyazıt'ta, 5'i engelli 55 kişiyi Almanya'ya götürülmesi için tüm işlemler yapıldı. Ancak söz konusu gezi son anda engellendi. Dernek Başkanı Oktay Topçi, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“Almanya'daki sözde dernek 5 kişinin giderlerini karşılarken, diğer 50 kişiden ise adam başı 10 bin ile 12 bin Euro aldığı belirlendi. Türkiye'deki derneğe de maddi yardımda bulunup onları da bu yolla memnun ettiği öğrenildi.”