Sistem Grileşmiş

Yasalar, serbest ve yasak olan konuları net olarak ortaya koymak durumundadır. Bu yönüyle kanunlar ya siyah ya da beyazdır. Eğer bazı gri noktalar bırakılmışsa birilerinin bunları kullanma riski her zaman vardır.

Sistem Grileşmiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya Yeşilyurt belediyesi ile patlak veren belediyelerin Almanya’ya gri pasaportla adam göndermesi ve bu insanların geri dönmeyip ortadan kaybolması olayı birkaç günden beri ülke ve şehir gündemini işgal ediyor.

Yapılanlar birçok yönüyle değerlendiriliyor ve özellikle öne çıkan Ak Partili belediyeler olduğu için de bir kesim tarafından tıpkı 128 milyar polemiği gibi şişiriliyor.

Elbette olay görülmeyecek ve konuşulmayacak kadar basit değil. Yasanın açıkları ve Almanya’nın bilinçli zafiyetiyle birileri bu yöntemde “hayatlarını kurtarmak” için üzerine para da vererek bu riske giriyor.

Birileri bundan belli bir rant elde ediyor. Bu işi örgütlü ve kurumsal hale getirerek çarkı işletiyor ve yasaların açığından faydalanıp yurt dışına otobüs otobüs adam gönderiyor.

Bunun için iki yöntem kullanılıyor. Birisi belediyeler, diğeri de STK’lar. Özellikle çevre, dezavantajlı guruplar ve sportif etkinlikler bahanesi ile yapılan bu uygulamalarda belediyelerin öne çıkması haklı olarak birilerine koz vermiş durumda.

Belediye başkanları ve bu kararı alan belediye meclis üyelerinin, kendilerine zararı değil faydası olacak bu tekliflere sıcak bakması ve safiyane bir düşünce ile gelecek imkanları  belde ve ilçe halkına hizmet olarak yansıtma düşüncesi olabilir.

İlçe ve belde belediye teşkilatlarının kurumsal yapıları, kendilerine gelen bu teklifleri ve bunu yapan şahısları sorgulama ve istihbarat etme imkânı yok.

Asıl mesele ve sorun, daha çok kamu görevlilerine verilen ve hizmet pasaportu olarak bilinen gri pasaportun herhangi bir vatandaşa ne amaçla ve hangi yetki ile verildiği. 
Benzer bir uygulama ve teklif ile belki ilk kez karşılaşan belediyelere rağmen, yüzlerce gri pasaportu veren kurumların “bu ne iş” deme refleksi ve hassasiyeti nerde?

Asıl suçluyu, şimdilerde sırf siyasi saiklerle günah keçisi görülen belediyelerde aramak yerine her önüne gelene gri pasaport veren kurumlar ve bunları talep  eden organizatörlerde aramak lazım.