Gençlerin Siyasi Tercihi

Yöneylem Araştırma şirketi, ilk kez oy kullanacak gençlerin siyasi parti tercihlerini ölçmüş.

Gençlerin Siyasi Tercihi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anket, 27 ilde yaklaşık 3 bin 500 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılmış. Oy tercihi sorulanlar 18-22 yaş arasında ve ilk kez oy kullanacak gençler. 

Sonuçlar çok çarpıcı ve ilginç çıkmış. CHP açık ara önde, neredeyse gençlerden yüzde 37 oy alıyor.

Diğer partiler, CHP’nin gerisinde kalıyor. Ak Parti yüzde 21, HDP yüzde 9, kararsızlar yüzde 13 ve “Oy kullanmayacağım” diyenler yüzde 7 civarında. İYİ Parti yüzde 4’ün biraz altında.

Güvenirliliği tartışmalı olsa da bu anketten gençlerle ilgili birçok sosyolojik gerçek çıkartılabilir. Öncelikle gençlerin CHP’ye yönelimi, bu partinin ülkeyi düze çıkaracak olmasına olan güven değil. Gençlerin desteği tümüyle kişisel gelecek kaygısından kaynaklanıyor. 

Bir ya da iki üniversite diploması olmasına rağmen işsiz kalan, birçoğu hayatını devam ettirmek amacıyla  asgari ücretle  çalışan gençler, olası bir millet ittifakı iktidarında pozisyon almak ve kendini bu cenaha göstermek amacıyla CHP’ye yöneliyorlar.

Haksız da sayılmazlar. Çünkü iddialara göre   işe sadece iktidardaki partiye mensup insanlar girebiliyor. Cumhur ittifakının yeniden iş başına gelmesine şüpheli bakan gençlerin yeni adresi ise istemeden de olsa CHP oluyor.

Ankette kararsızları yüzde 13.“Oy kullanmayacağım” diyenlerin yüzde 7 olması da gösteriyor ki genel seçmen kitlesinde olan siyasete güvensizlik ve partilerinden uzaklaşma gençlerde de var. 

Yüzde 20’lik bu kitlenin yüzde 10’nu alan taraf seçimin galibi olur. Ancak görünen o ki hem iktidara hem de muhalefete yönelik bu tepki oyları daha da artıyor.