Fark olmadığını gösterelim

'Üç harfliler insanları çarpıyorlar' söylemi ile ulusal marketler aracılığı ile her ay 50 milyon TL'nin il dışına çıktığını belirten Bakkallar Odası Başkanı Cebrail Top'a seslenen tüketiciler, halkın neden yerel esnafları tercih etmesi gerektiğine dair fiyat kıyaslamalarını içeren ve haftalık olarak sosyal medyada yayınlanan bir broşür çalışması yapmasını istiyorlar

Fark olmadığını gösterelim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimiz esnaflarının büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Bakkallar Odası Başkanı Cebrail Top, ulusal marketlerin yerel esnafı olumsuz etkilediğini söyledi. 

 

“ENGELLEME ŞANSIMIZ YOK”
Zaman zaman sahada esnafların kendilerine “ulusal marketlerin açılmasına niçin müsaade ediyorsunuz?” diye sorduklarını ifade eden Başkan Cebrail Top, şunları söyledi:
“Değerli esnaf kardeşim, değerli meslektaşlarım. Bizim elimizde böyle bir yetki yok, böyle bir kanun yok. Belediye Başkanı’nın kanunen, hukuken bunların önüne geçme hakkı

yok. Yasal bir dayanağımız yok, elimizde belgemiz yok. Bizim olmadığımız gibi Belediye Başkanı’mızın da yok. Bu tamamen mecliste çıkarılması gereken bir yasa”


“BİZİ BATIRIYORLAR”
Ulusal marketlerin kendi müşterilerini kaptığına dikkat çeken Başkan Top, “Bunlar birbirlerini batırdıkları gibi bizleri de batırıyor. Her ay buradan yaptığımız çalışmalarda 50 milyon lira para il dışına çıkıyor. Her ay 50 milyon eski para ile 50 trilyon. Burada vatandaşa da bir bilgi vermemiz lazım, bilinçlendirmemiz lazım. Ona da değinelim. Şimdi 50 milyon demek burada bizim her ay bir fabrika kurmamız demektir. Burada vatandaşlarımızın bunları tercih etmemeleri lazım” şeklinde konuştu. 

 

“CİDDİ FİYAT FARKI YOK
Elazığlılara da seslenen Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Top, “ Ulusal marketler ile yerel esnaflar arasında  ciddi bir fiyat farkı olmadığını ifade ederek şunları söyledi:“Ben burada vatandaşlarımızın, halkımızın yerel esnaflarına, kendi akrabasına, kendi canından, kanından olan kendi yanında olan tabiri caizse düğününe, cenazesine giden, her türlü destek olan kendi esnaflarını tercih ederlerse inanın yapıyoruz çalışmalarımız var. Bakıyorsunuz 100 liralık bir alışverişte inanın çok cüzi bir fiyat farkı çıkıyor” 


“ÜÇ HARFLİLER ÇARPIYOR”
Başkan Cebrail Top, “Ekonomik krizlerde bunlar gramajları küçülttüler 5 kiloluk ambalajlar içerisine ay çiçek yağını gördük, çikolataları gördük. Gramajları 100 gram olması lazım iken 70 gram yaptılar. Halkı aldattılar. Ben bunlara 3 harfli cinler diyorum. Bunlar sizi çarpıyor diyorum. Kamuoyunda da. Vatandaşların uyanık ve duyarlı olması lazım” ifadelerine yer verdi.


FARK OLMADIĞINI GÖSTERİN
Açıklamalarında üç harfli olarak ifade ettiği BİM, ŞOK ve A101 gibi zincir marketler ile yerel esnaflar arasında fiyat farklarının çok olmadığını ifade eden Bakkallar ve Bayiler Oda Başkanı Cebrail Top’a seslenen vatandaşlar, bu gerçeğin somut olarak örnek ürün ve örnek fiyatlarla haftalık olarak hazırlanan bir broşür ile kamuoyuna duyurulabileceğini ifade ettiler.

 

REKABETİ KURALLARINA GÖRE YAPACAKSIN
Yüksek enflasyon sebebiyle halkın zaten geçim sıkıntısı çektiği bir dönemde, her şeyin en ucuz olarak satıldığı algısı oluşturulmuş ve bu tüm ülkede yaygın bir görüş haline gelmiş zincir marketlere gitmesinin kişisel bir tercihten öte ekonomik bir zorunluluk olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu marketlerin bilindiği ve zannedilmediği gibi ucuz olmadığını söylemekle bunlarla rekabet edilemeyeceğini ifade ediyorlar.

 

“EN UCUZ” OLMADIKLARINI SOMUT OLARAK GÖSTER
Bakkallar Odası’nın vatandaşta oluşan “en ucuz market” algısının yıkılması ve gerçekte bu marketlerde satılan ürünlerin çok ucuz, yerel marketlerde satılan ürünlerin ise pahalı olduğu algısını yıkmak amacıyla çalışma yapılabileceğini ifade eden vatandaşlar şu önerilerde bulunuyorlar.
“Bilindiği gibi ulusal marketler haftalık olarak gerek basılı gerekse sosyal medya platformlarında yayınladıkları broşürlerle aktüel ürünlerle birlikte diğer tüketim malzemelerinin fiyatlarını veriyorlar. Bakkallar Odasında çok sayıda eleman çalışıyor. İki eleman görevlendirilip ulusal market fiyatları ile yerel esnafların fiyatlarını araştırılıp mukayeseli olarak bir broşür haline getirilip sosyal medya aracılığı ya da basın kurumları aracılığı ile yayınlanması halinde, yerel esnafın da ucuza satış yaptığı net ve somut olarak da ortaya çıkacak ve tercihlerinde de “ucuz” algısında da köklü değişiklikler olacaktır.”


EKONOMİ HAMASETi KABUL ETMEZ 
Ekonomi ve özellikle de paranın hamaseti kabul etmeyeceğini ifade eden vatandaşlar, yerel esnaftan alışveriş yapmanın önemini,  soyut ve hamasi cümlelerle anlatılmasının, bir ürünü daha ucuza almak amacıyla insanları ulusal marketlerden alıkoyamayacağını ifade eden vatandaşlar, bu konularda hatır-gönülden ziyade bütçeye en az zarar veren marketin tercih edilmesinin doğal olduğunu ifade ediyorlar.


Yerel marketlerde çok az da olsa fiyat farkının olacağını kabul eden vatandaşlar, ancak bu “az fark” ya da “daha ucuz” farkını Bakkallar Odası’nın çalışmasıyla net olarak görmeleri halinde tercihlerinin yerel marketlere kayacağını ve bundan da büyük mutluluk duyacaklarını ifade ediyorlar.