Elazığ, Turizmden Umutlu

Ömer Enes YILAR/1 Temmuzla birlikte başlaması planlanan normalleşme sürecinde yaşanacak turizm yoğunluğu için sektör son hazırlıklarını yaparken Hazar Gölü, Harput, mesire alanları ve Keban ile Baskil'de bulunan doğal güzelliklerde çalışmalar devam ediyor.

Elazığ, Turizmden Umutlu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aşılama yaşının 40’lara kadar inmesi ve vaka sayılarının azalması ile 1 Temmuz da başlaması planlanan normalleşme dönemiyle birlikte turizm beldelerine yönelik yoğun bir ziyaretçi akını yaşanması bekleniyor.

Temmuz ayı ile birlikte tüm ülkede olduğu gibi ilimizin tarihi ve turistik  mekânlarına yönelik yaşanacak yoğun ziyaretçi trafiğini şimdiden gören özel işletme sahipleri ile kamu kurumları, oluşacak bu talebi karşılamak amacıyla hummalı bir çalışma içerisine girdiler.

HAZAR GÖLÜ’NDE SU YÜKSELDİ 

İlimizde özellikle il dışından gelen misafirler ile il içinden hemşerilerimizin hem yüzmek hem de piknik yapmak amacıyla yoğun olarak ziyaret ettiği mekânların başında gelen Hazar Gölü, bu yıl artan su miktarıyla tatilcileri ve bölgedeki tesislerin yüzünü güldürdü.

Göl çevresinde yazlıkları bulunan vatandaşlar, genel bakım ve çevre düzenlemelerini yaptılar. Şimdilerde yazlıklara taşınan ailelerin sayısı az olsa da Temmuz ayıyla birlikle doluluk oranın daha da artması bekleniyor.

KAMU KURUMLARINDA HUMMALI ÇALIŞMA

Hazar Gölü çevresinde dinlenme tesisleri bulunan kamu kurumları da sezona hazırlık kapsamında önemli çalışmalar yanında bakım onarım çalışmalarını tamamladırlar.
Misafirhane ve motel kısımlarında yapılacak son çalışmalarla birlikte kapılarını kendi çalışanlarına açacak olan kamu kurumları tesislerine bu yıl oldukça yoğun bir ilginin olması bekleniyor.

ÖZEL TESİSLER HAZIR

Hazar gölü çevresinde bulunan ticari işletmeler, motel ve balık evlerinin de yeni sezona yeni yüzleri ile girmek ve kapalı oldukları dönemlerin ticari mağduriyetlerini telafi etmek amacıyla sosyal mesafe ve  hijyen kurallarına da uyarak müşterilerine kapılarını açtılar.

YETKİLİLER TEYAKKUZDA

Geçmiş yıllarda hazar gölü ve çevresinde oluşan kirliliğin bu sezon yaşanmaması adına Elazığ Valiliği, Sivrice Kaymakamlığı, Sivrice Belediyesi, Sivrice Köylere Hizmet Götürme Birliği, Hazar Gölü ve Çevre Koruma Birliği gerekli çalışmaları ve hazırlıklarını yapmış durumdalar. 

Tesis ve yazlıklardan çıkan evsel atıkların günlük toplanması, piknik alanlarının eksik olan çöp kovalarının giderilmesi ve konteynerlerin artırılması konusunda gerekli adımlar atıldı.

TATİL KÖYLERİ KAPILARINI AÇTI

Göl çevresinde bulunan ve tatil köyü formatında hizmet veren tesisler, hem günübirlik hem de konaklamalı müşterilerine kapılarını açtılar ve sezonu başlattılar. Sahile konulan yüzlerce güneşlik ve şezlonglarla halka plaj hizmeti sunan bu işletmeler, sosyal tesisleri ve piknik alanlarıyla da halka hizmet veriyorlar.

HARPUT DOLUP TAŞIYOR

İlimizin tarihi mekânlarından olan Harput da yeni yüzü ve hizmetleriyle halkımız yanında turist kafilelerini ağırlamaya başladı.

Hafta içi belirli bir yoğunluk görülürken cumartesi günleri Harput’un her noktası insan seli görünümüne kavuşuyor.

DEMİRPOLAT: “ANTALYA’YI NEDEN GEÇMEYELİM” 

Harput’un inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat: “Harput’ta pandeminin hafiflemesinden ve yasakların esnetilmesinden sonra bir ziyaretçi artışı oldu. Önümüzdeki günlerde pazar günleri uygulanan yasakların kalkmasıyla birlikte artışın daha da artacağını düşünüyorum. Her zaman söylediğim gibi Antalya’yı turizmde neden yakalamayalım ve neden geçmeyelim?” 

“HARPUT’UN BÜYÜK TURİZM POTANSİYELİ VAR”

 İnanç turizmi açısından Harput’un büyük bir potansiyeli olduğunu,  tarihi bir merkez olarak  4 bin yıla dayanan bir geçmişi olduğunu ifade eden Muhtar Demirpolat, şunları söyledi:
“Her geçen gün turist sayısı artıyor. 2014 yılında 4 bine yakın araç geçmişti. Bunu her yıl devam ettirdim ve sayı her geçen gün arttı. En son şuanda 12 bine yaklaştık. Bizim hedefimiz 20 bin gibi rakamlara ulaşmak. Her yıl bu sayıyı artırmak istiyoruz” 

“ZİYARETÇİ SAYISI İKİYE KATLANDI”

Harput’a gelen ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını belirten Muhtar Zülküf Demirpolat, son yapılan çalışmalarla ziyaretçi sayısının ikiye katladığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Elazığ Belediyesi’ne ve Şahin Şerifoğulları’na ayrıca çok teşekkür ediyorum. Son yapılan çalışmaların turizme çok büyük katkısı var. Gelecek projeler var ve şuandaki haliyle bile bu projeler turist sayısı ikiye katlandı. Bu anlamda Elazığlılar, esnaflarımız ve Harputlular adına başkanımıza teşekkür ediyorum. Yılların yükü var ve bu yükü Başkanımız Şahin Şerifoğulları ile aşmış olacağız. Bizler de kuzeye bakan merkezin gitmediği yerlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz ve İnşallah elbirliği ile Harput’u bir turizm cazibe merkezi haline getireceğiz.”

CAM TERASA YOĞUN İLGİ

Harput’ta en çok ilgi çeken ve misafir ağırlayan mekânların başında ise Elazığ Belediyesi tarafından inşa edilen cam teras geliyor. Değişik illerde ve şehrimizden Harput’a gelen insanlarımız cam terastan şehri izliyor ve çektikleri resimleri sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar.

KEBAN DA HAZIR

Turizm sezonuyla birlikte en çok ilgi çeken mekânlardan biri de Keban barajı ve ilçedeki balık evleri. Elazığlılar, dışardan gelen misafirlerini gezdirmek amacıyla önemli bir durak olarak gördükleri Keban ilçemiz de yeni sezona yönelik hazırlıklarını bitirdi ve misafirlerini ağırlamaya başladı.

ELAZIĞ, SEZONDAN UMUTLU

Pandemi sonrasında halkımızın yoğun olarak ihtiyaç duyduğu turizm ve gezi faaliyetlerinde aslan payını almak için her türlü hazırlığı yapan ve önlemleri alan Elazığ, sezonu her açıdan en iyi bir şekilde değerlendirmek ve şehir ekonomisi yanında bölge turizmine katkı sağlamayı hedefliyor.

NURETTİN BAHÇECİ: “TEMMUZ SONRASI UMUTLUYUZ”

Yaklaşık 16-17 aydır pandemiden dolayı turizm sektörü maalesef tüm dünyada ve Türkiye’de en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Hazar Gölü Galaksi Tatil Köyü işletmecisi Nurettin Bahçeci şunları söyledi:“İşletmelerin tamamı mülk sahibi değil, kiracı olanlar var. İşletmelerimiz kiralarını, faturalarını, personel ödemelerini yapmakta zorlandılar. Haziran itibari ile kısmı açılma başladı.Temmuz ayında da tam normalleşme sürecine girilirse bu yaz sezonu boyunca tüm zamanların kaybını gideremesek de en azından hem vatandaş hem işletmelerimiz bir nebze rahatlamış olacak.” 

“DOĞAL ALANLARA RAĞBET ARTTI”

Pandemi öncesinde de  doğal alanların çok tercih edildiğini, mesire alanları, milli parklar, tabiat parkları gibi alanların pandemiden dolayı daha fazla rağbet görmeye başladığını ifade eden Bahçeci, “Bunun sebebi hem sosyal mesafe açısından geniş alan imkanı sunmaları hem de doğallıklarıdır. Hazar Gölü, oksijen deposudur. Galaksi Tatil Köyü, Hazar Gölü’nün doğallığı ile pandemiden bunalan vatandaşlarımıza bu imkanları her anlamda sağlamaktadır. Türkiye genelinde bizim turizm ve hizmet sektöründe yaptığımız işlerin birçoğu doğal ortamda bulunmaktadır. Tokat Ballıca Mağarası, Safranbolu’daki cam teras,  Bulak Mencilis Mağarası gibi alanlarımız da doğa ile iç içe olduğumuz alanlarımızdır. Bunların haricinde şehir merkezlerinde olan otel, tatil köyü gibi işletmelerimiz de var ama doğal tabiat ortamlarında bugünden sonra daha büyük bir rağbet olacak. Pandemiden sonra farklı bir kültür oluşacağını düşünüyorum.İnsanlar kendilerini doğal ortamlara atacak, buralarda dinlenip tatillerini yapacaklar diye düşünüyorum” dedi.

HAZAR GÖLÜ İLGİ ODAĞI 

Hazar Gölü’nün pandemi döneminde de pandemiden sonra da insanların ilgi odağı haline geldiğini ve gelmeye devam edeceğini belirten Bahçeci,bu yıl daha fazla bir talep olacağını düşündüğünü belirterek, “Doğal ortamlar bugünlerden sonra turizm sektörünün en gözde cazibe merkezleri olacak. İnsanlar fırsat buldukça kendilerini şehir merkezinden, kalabalıktan uzağa atacaklar. Hazar Gölümüz sakinliğiyle, doğallığıyla bunu için eşsiz bir alan. Örneğin geçen yıl pandemi döneminde biz işletmemizin 10 yıllık sürecindeki en büyük yoğunluğu yaşadık. Bugünden sonra da büyük bir ivme kazanarak da devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.