Elazığ'da Günlük 3 Bin TL Veriyorlar!

Son zamanlarda işçi sıkıntısı dağ gibi büyümeye devam ediyor. O sektörde çok iş olmasına rağmen çalışacak eleman bulmakta gün geçtikçe daha da zorlanıyorlar.

Elazığ'da Günlük 3 Bin TL Veriyorlar!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Antalya'da 12 ay boyunca devam eden inşaat sektöründe yoğun bir hareketlilik devam ederken son zamanlarda işçi ve usta bulma sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, 5 bin işçiye ihtiyaçları duyduklarını, günlük 3 bin lira yevmiyeyle işçi aramalarına rağmen epey bir zorluk çektiklerini dile getirdi.

YEVMİYELER ARTTI AMA...

İltemir, deprem öncesinde günlük yevmiyelerin 500 lira civarında olduğunu, ancak işçi bulma sorunuyla karşılaşılmasıyla birlikte kent genelinde yevmiyelerin arttığını belirtti.

2023 yılında Antalya'da 64 bin 721 konutun satıldığını dile getiren İltemir, yapılan bu satışların Türkiye genelindeki payı ise yüzde 5,28 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Konut satışlarının hız kesmeden devam ettiği bu süreçte, kentte bir yandan da konut arzı artırılmaya çalışılıyor. İmara açılan yeni arsalar ve kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte inşaatlar hızla yükseliyor.

Özellikle 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen büyük depremlerin ardından, zarar gören binaların yeniden inşa süreci başladı. Bu süreçte Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından inşaat işçileri ve usta yetişmiş elemanlar bölgeye akın etti. Ancak, iklimin sürekli inşaat çalışmalarına uygunluğu nedeniyle Antalya'da çalışan işçilerin de deprem bölgesine yönelmesiyle birlikte bölgede işçi bulma zorluğu daha da arttı.

YAPILACAK İŞ ÇOK AMA İŞÇİ YOK

Müteahhitler, yevmiyeleri artırmaya çalışsalar da işçi bulmakta zorlanıyorlar. İltemir, Antalya'da devam eden yaklaşık 1500 inşaat projesi olduğunu, ancak işçi bulamamanın süreçleri yavaşlattığını dile getirdi. İltemir'in ifadesine göre, "Deprem sonrası sorunlarımız arttı. İşçi bulamıyoruz. Çoğu deprem bölgesine veya yurt dışına gitti. Bu durum bizim için dezavantaj haline geldi. Çalışan işçilerimizin çoğu 40 yaşın üzerinde. En büyük sıkıntımız ise usta eksikliği" şeklinde konuştu.

Başkan İltemir'in aktardığına göre, şu an yaklaşık 400 işçinin inşaatlarda çalıştığı biliniyor. Ancak birçoğunun çocuklarının işsiz olduğu ve çalışmak için inşaat sektörünü tercih etmedikleri belirtiliyor. İltemir, "Şu anda yanımızda Suriyeli, Afganistanlı ve İranlı işçiler var. İşçilerin yarısı Türkiye'den değil. İşçi ve usta sıkıntımıza acil çözüm bulunması lazım" diyerek durumu özetledi.

GÜNLÜK 3 BİN LİRA YEVMİYE !

Günlük 3 bin lira yevmiyeyle 5 bin kişilik bir iş gücüne ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. İltemir, "Yevmiyeler 2-3 bin lira arasında değişiyor. Yemek ve sigorta eklediğimizde ise 3 bin 500'ü aşıyor. 5-6 bin civarında işçi ve ustayı işe almak zorundayız. İşçi sorunumuz maalesef sürekli bir hal aldı" ifadelerini kullanıyor.

'YENİ NESİL BU İŞİ TERCİH ETMİYOR'

Antalya'da uzun yıllardır inşaat sektöründe çalışan Mehmet Pur, 18 yıldır bu işi yaptığını belirtiyor. Pur'a göre, eskiden iş bulamayan kesimler inşaat sektörüne yöneliyordu, ancak şimdi işçi bulma sorunu yaşanıyor. Pur, "Yeni nesil bu işi tercih etmiyor. Meslek gerilemeye başladı. Günlük 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında kazanıyoruz ancak işimiz gerçekten zorlaştı" diyor.

Bir diğer inşaat işçisi olan İbrahim Ede ise 3 yıldır bu sektörde çalıştığını belirtiyor. Ede'ye göre, hızlıca iş bulduğu için inşaatlarda çalışıyor ancak işverenlerin yevmiye sistemlerinin değiştiğini ifade ediyor. Ede, "Ortalama olarak 2 bin lira civarında yevmiye alıyorum. Ancak işverenlerin koşulları değişiyor ve bu da iş bulmayı zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.