Elazığ Belediyesi Altyapı İçin Euro Üzerinden Kredi Kullandı Mı?

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Belediyesi'nin altyapı projesinin finansmanını karşılamak amacıyla Euro kuru üzerinden kredi kullandığı iddiasını yalanladı.

Elazığ Belediyesi Altyapı İçin Euro Üzerinden Kredi Kullandı Mı?

Kanal Fırat canlı yayınında Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtlayan Başkan Şerifoğulları konuyla ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

“ALTYAPI BİR ZORUNLULUK”

“Şimdi altyapıyı yapalım mı, yapmayalım mı? Bu şehirde herkesin altyapının yapılması ile ilgili bir kanaati var çünkü sorunu yaşayan, su kesintisinden mustarip olan, yağmurlama hattıyla sorun yaşayan hemşehrilerimizdir. Bizler kendimizi, siyasetimizi, geleceğimizi düşünmeden altyapının mutlaka yapılması gerektiğini düşündük. Altyapıyı yapabilmek için bir finans kaynağı lazım. Herkes bir hibeden bahsediyor. Öyle bir hibe varsa biz niye almadık? Biz hükümetin temsilcisi ve ferdiyiz. Bütün bakanlıklarla, İl Bank Genel Müdürlüğü ile aramız çok iyi. Kapı kapı gezip hibe ve düşük faizli kredi arayışında çok ciddi manada uğraştık ve gayret sarfettik. Hibe noktasında bütün iller araştırılabilir. Suriyelilerin, göçmenlerin yoğunlukta yaşadığı Kilis, Malatya, Konya gibi 10 ile altyapı için hibe verildi. Her finans kuruluşunun vermiş olduğu belirli kalemler var. Örneğin Japonya, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) adı altında kredi oluşturuyor ve altyapısını oluşturmak isteyen şehirlere kredi vereceğim. Faiz oranı nedir? Yüzde 2. Bugün yüzde 50 olan faizlerin yanında Japonya’dan almış olduğumuz kredi yüzde 2.

“BİZ EURO ALMADIK”

Biz Euro kullanmadık. Hiçbir para da almadık. 10 milyar japon Yeni için İLBANK ile anlaşma yaptık. Aldığımız tarih 2021 bugün 2024. O günkü Japon Yeni kuru ile bugünkü kur arasındaki farka baksınlar. Bizim Euro ile bir işimiz yok. 10 Milyar Japon Yeni anlaşması yaptıktan sonra o parayı Elazığ Belediyesi’ne kimse göndermedi. Alın bu parayı istediğiniz gibi kullanın, denilmedi. Altyapı ihalesini de artıma tesisini de İLBANK yaptı. O gün 10 Milyar Japon Yeni anlaşmasını İLBANK ile yaptıktan sonra onlar 3 etabın ve arıtma tesisinin ihalesini gerçekleştirdi. Bu işi alan müteahhit iş yaptıktan sonra, hak ediş aldıktan sonra oradan parasını alıyor.”

Arkadaşlar belediyeciliğini bilmediği için sanki anlaşıyorsun, parayı sana gönderiyorlar, sen de parayı alıp canının istediği şekilde kullanıyorsun sanıyorlar. Böyle bir şey yok. Tek bir kuruşu Elazığ Belediyesi’nin kasasına girmemiştir. İhaleler ve ihaleler karşılığında elde edilen hak edişler sonucu müteahhit parasını alır. 

“BELEDİYELER BÖYLE BİR KREDİ İÇİN YARIŞIYOR”

“Bu kredi de şu şekilde ödenecek. 7 yılı ödemesiz, 18 yıl ödemeli toplamda 25 yıl süreyle ödenecektir. Kasaya para girmiyor, hemen borcu ödemiyorsun, haneye borç yazılmıyor, bugün hak ediş olduktan 7 yıl sonra Elazığ Belediyesi’ne borç olarak dönüyor. Biz sadece şu anda yapılan ihalelerin KDV’sini ödüyoruz. Anlaşma bu şekilde. Belediyeler böyle bir kredi bulmak için yarışıyor. Türkiye ile Japonya arasında yapılan anlaşma 40 milyar Japon Yeni. Biz 40 milyar Japon Yeni’nin 10 milyarını Elazığ Belediyesi’ne kazandırmışız. Elazığ Belediyesi’ne kazandırıp, ihalesini yapan, yapımına başlayan, yüzde 48’ini bitiren ilk iliz.”

“ALTYAPIYI DURDURALIM MI?”

“Elektrik faturası algısı oluşturalım” dediler, olmadı. “Borcu 5 milyar” algısı oluşturalım dediler, Vallahi o da olmadı. “Euro üzerinden kredi kullandılar diyelim” dediler o da olmadı. Altyapıyı durduralım mı? Bugün itibari ile durdurabiliriz. Çıksınlar açıklasınlar adaylar, “bu şehrin altyapıya ihtiyacı yok. Bugünden sonra durduruyoruz. Bugünden sonra ya yaparız ya yapmayız ya da hibe bulursak yapabiliriz” diyebilirler. Biz bu şekilde yaptık. Kurumumuzu da çok ciddi manada kâra geçirdiğimize inanıyoruz. Yapmış olduğumuz ihaleleri 1.5 milyara yapmışız. Bugün o ihalelerin karşılığı en az 5 milyar.