ELAZIĞ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Hakimiyet Gazetesinde yer alan  ''Yaşlı ve Engelli Yakınlarına Destek ''  haberi ile alakalı Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı

ELAZIĞ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakimiyet Gazetesinde yer alan  ’’Yaşlı ve Engelli Yakınlarına Destek ’’  haberi ile alakalı Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şunlar ifade edildi:’’Medyada yer alan haber doğrultusunda Müdürlüğümüzce haberde bahse konu olan,

ENGELLİ EVDE BAKIM ÜCRETİ ALABİLMEK İÇİN GEREKEN İŞLEMLER

Engelli evde bakım ücreti alınabilmesi için öncelikle engellinin %50 üzeri ağır engelli evet ibareli raporunun bulunması gerekmektedir.
Rapor alındıktan sonra aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü sosyal hizmet merkezi müdürlüğüne engelinin bakımını yapacak kişinin başvuru yapması gerekmektedir. engelliye bakım hizmeti verecek olan bakıcının engelli ile akrabalık bağının bulunması veya engelinin vasisi olması gerekmektedir.
Sosyal hizmet merkezine başvuru yapan bakıcı, engelinin raporu ve engellinin iki adet fotoğrafıyla başvurusunu yapabilmektedir.
İşlemler engelinin ve bakıcının ikamet bilgileri ve Soybis bilgileri çıkarılarak başlar ve engelinin yaşamış olduğu ikamet adresindeki kişilerin gelir hesaplamalarının yapılabilmesi için gerekli kurumlara yönlendirilir.
Engelli evde bakım ücreti alabilmek için kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3/2 sini aşmaması gerekmektedir. (847,17 tl 2017 yılı 1. Yarı yıl )
Bakıcı tarafından gerekli evraklar tamamlandıktan sonra ailenin ikamet adresine inceleme amacıyla gidilir. engelliye bakım hizmetine uygun şekilde hizmet verilip verilmediği kontrol edilir ve engellinin bakıma muhtaç olduğuna kanaat getirildiği takdirde evde bakım hizmeti başlatılır.
Bakıcıya engellinin bakımını hangi kriterlere uygun şekilde yapacağı hakkında rehberlik hizmeti verilir, ayrıca engelinin raporu süreli ise rapor süresi bitmeden yeni sağlık kurulu raporu çıkarması ve sosyal hizmet merkezine yeni raporu getirmesi için rehberlik yapılır.
Evde bakım hizmeti başvurusu kabul edilen bakıcı hizmete başladığında sosyal hizmet merkezi müdürlüğüne engelinin bakımını, bakım kriterlerine uygun şekilde yerine getireceği ve ailesinde herhangi bir durum değişikliği olduğunda bilgi vereceği hakkında taahhüt sözleşmesi imzalamak için davet edilir.
Engelli evde bakım ücreti 2016 yılında 932.58 2017 de 960,58 tl’dir. ( 2017 yılı 1. Yarıyıl -   Yarıyıl 1027.60)
Evde bakım hizmeti başlatılan engelli 6 aylık periyotlarda ziyaret edilir, engelliye bakım hizmetinin verilip verilmediği kontrol edilir ayrıca gelirlerinde herhangi bir artış olup olmadığı gözlemlenir.Eğer durum değişikliği yok ise evde bakım hizmeti devam ettirilir.

 

 

Ayrıca haber metninde yer alan Sigortasız Yaşlı ve Engelli Yakınlarının Sigortalanması

Konusu geçmiş yıllarda gündeme gelmiş olup  lakin teknik alt yapının oluşmamasında dolayı  proje hayata geçirilememiştir.’’denildi.