BİR NEFES ÇAM

İlimizin yetiştirdiği değerli Türk Halk müziği sanatçısı, Elazığ Belediyesi Türk Halk Müziği Koro şefi ve araştırmacı Aygün ÇAM, bilimsel bir esere imza attı. 'Nefes ve Semahlarla Elazığ' adlı akademik eser, bu konuda tek olan ve uzun süre saha ve kaynak kişi taranmak suretiyle yoğun emek ve sabır gerektiren bir çalışma.

BİR NEFES ÇAM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Âşıklık geleneğinin Sivas, Erzincan ve Erzurum tekelinde olduğu ezberini bozacak derecede dolu dolu olan eserde, Teslim Abdal’dan, Nimri Dede’ye uzanan birçok ozanın eserleri yer alıyor. Baskil ve Keban ilçelerinde yaşamış 117 halk ozanı ve 3 binin üzerinde âşıklık geleneği eserin yer aldığı eser de gösterdi ki Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Halk Edebiyatı ana bilim dalının hoca ve öğrencileri bu alanda ciddi bir rehavet ve tembellik yaşamışlar.

Oysa kendisi dilbilimci olduğu halde Nimri Dede isimli kitabı hazırlayan Prof. Ahmet Buran’ın bu eseri bu alanda çalışma yapan bilim adamı ya da doktora öğrencilerine bir âşıklık geleneğinin terimi ile bir “ayak” olabilirdi.

Daha önce de Baskil ilçemiz sınırlarındaki Saklı kapı ve Karaleylek kanyonları için türkü besteleyip TRT repertuvarına gönderdiği eserlerle gönlümüze su serpen Aygün Çam kardeşimizi bu çalışmasından dolayı tebrik ediyoruz. Sanatçılığı kadar; efendiliği, saygısı ve nezaketiyle de halkımızın takdirini kazanan Aygün Çam kardeşimizden daha birçok başarı hikâyesi bekliyoruz.