Araçların 'Klima' Bakımları Yaptırılmalı

Araçların klima bakımlarının en az 2 yılda bir yaptırılması gerektiğine işaret eden uzmanlar, özellikle klima gazı dolumunun önemli olduğu yaz aylarında, klima gazının eksik olması

Araçların 'Klima' Bakımları Yaptırılmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Araçların klima bakımlarının en az 2 yılda bir yaptırılması gerektiğine işaret eden uzmanlar, özellikle klima gazı dolumunun önemli olduğu yaz aylarında, klima gazının eksik olması sonucunca arabanın klima sisteminin istediğinildiği kadar iyi soğutma yapamayacağını kaydetti. Araç klimalarının sürekli çalışan yapıda donanımlardan olduğunu belirten uzmanlar, klima filtrelerinin, klima gazının, klima parçalarının zaman içerisinde eskiyebildiğini, bakım yapıldıktan sonra ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİYOR

Uzmanlar, her kesimin yazın bunaltıcı sıcaklarında araçlarında klima kullandığını, ancak sıcak günlerin kurtarıcıları ile soğuk günlerde yeterince ilgilenilmediği ve bakımları yaptırılmadığı için çeşitli sorunlar yaşanabildiğini vurguladı. Araç klimaları karanlık ve nemli ortamlar olduğu için buralarda oluşan küf ve mantarın hastalıklara davet çıkaracak yerler halini aldığını belirten uzmanlar, “Ayrıca birçok kişi klima tamirinin ne kadar pahalı olduğunu bilmiyor. Hâlbuki alınacak önlemler ve belli dönemlerde yaptırılacak bakımlarla olası masraflardan kurtulmak mümkün. Araç klima bakım zamanı, arabanızın her mevsim geçişinde mutlaka yapılmalıdır. Araç klima filtreleri ve parçaları karanlık bir ortamda olduğundan nem ve küflenmeye çok açık bir şekilde bulunmaktadır. Bakımları yapılmamış klimalar, burada oluşan bakterilerden dolayı kullanılması durumunda hastalıklar yapabilmektedir. Araç kliması bakım zamanı çok rahat bir şekilde anlaşılabilir. Arabanızın kliması iyi soğutma yapmıyorsa, araç kliması çalıştırıldığı zaman içeride bir koku oluşuyorsa, içeriye çeşitli tozlar ve partiküller giriyorsa araç kliması bakım zamanı gelmiş demektir. Ayrıca klima bazı otomobillerde sadece soğutma değil, ısıtma görevi de gördüğünden her mevsim geçişinde bakımlarının yapılması, konforlu bir kullanım açısından da önemli bir unsurdur” diye konuştu.

 

ARACA BİNERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Uzmanlar, güneş altında kalan arabaların iç sıcaklıklarının bir hayli yüksek olduğunu hatırlatarak, “İçerdeki var olan sıcaklığı dışarıya atmadan klimayı çalıştırmanız, hem gereksiz yakıt tüketimine neden olup hem de aracı uzun sürede soğutmanıza neden olacaktır. Arabaya bindikten sonra camlar açık olarak birkaç dakika boyunca klimayı çalıştırmanız araç içerisinde aşırı sıcak havayı dışarıya atmanız yardımcı olacaktır” dedi.

 

KLİMANIZ İYİ SOĞUTMUYORSA

Klimanın iyi soğutmamasının, aracın yaşı ve bakımı ile alakalı olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “Klima içinde bulunan gaz, hiçbir zaman yüzde 100 oranında klima içerisinde kalmamaktır. Yılda ortalama olarak yüzde 5 ile yüzde 10 arasında gaz sistem çıkmaktadır. Gazın azalması aracın soğutmasında sorunlara yol açabilir. Kurutucu şişe (nem alma şişesi) üzerindeki hava kabarcıkları, gazınızın yetersiz olduğunu anlamanızı sağlar” dedi.

KLİMA GAZI VE KOMPRESÖR YAĞI KULLANIMI

Uzmanlar, otomobil gazının yanlış kullanımının, klima sisteminde büyük hasarlara yol açtığına dikkat çekti. Bu hasarların meydana gelmesini önlemek için, klima kompresörü üzerinde belirtilen klima gazının kullanılmasının önemine değinen uzmanlar, “Aynı şekilde klima kompresöründe kullanılan yağ, klima gazının niteliğine uygun olmasını gerektiriyor. Yanlış yağ seçimi kompresörlerde arızalara neden olabilmektedir. Ayrıca çevreye zarar vermemek adına ozon tabakasına zarar veren R12 yerine, zararsız olan R134a gazı kullanılmalıdır.”