Ak'laşan CHP

Siyasi Partilerin her ne kadar kendi teşkilat yapılarının oluşturulmasını vazeden yazılı bir tüzükleri ve iç genelgeleri olsa da bir de teamülleri ve gelenekleri var. 

Ak'laşan CHP
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Örneğin Ak Parti ve MHP, yapılacak parti il kongrelerinden önce aday olan isimlerle görüşüp, teşkilat yoklaması yaparak adayı tek kişiye indirip sonra kongreye gider. 

Bu sağlanamadığı takdirde ise adayların ismi Genel Merkeze sunulur, Genel Merkez de kendi teşkilat yoklaması, mülakat ile adayı teke indirip ismini açıklar. Açıklanan isim kongrede aday olur ve il başkanı olarak seçilir.

CHP ise tam tersi bir teamül ve geleneğe sahip. Zaten ülkemizde CHP, ana muhalefet partisi olmaktan çok kurultay partisi olmakla öne çıkan bir geleneğin adı. Genel Kurullarda genel başkan adayları ile birlikle çarşaf listeler de yarışır ve zaman zaman sert tartışmalar olur.

CHP için illerde de durum farksızdır. Her ilde birkaç aday çıkar, salonda istenmeyen görüntüler olur ve bir isim başkan seçilir. Ancak bununla bile sular durulmaz. Seçilen isim, kongreden çıktıktan itibaren muhalif guruplar tarafından yıpratılır, sonunda Genel Merkez tarafından görevden alınmasına, bu da yetmezmiş gibi Zeki Kaplan örneğinde olduğu gibi partiden ihraç edilmesine kadar uzayan bir iç muhalefet oluşur.

Ancak bu kez Elazığ’da ilginç bir şey oldu ve CHP, bu anlamda Ak Partilileşti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin mevcut Elazığ İl Başkanı Yavuz Doğdu’nun önerisi, İl ve İlçe örgütlerinin ortak kararı ile Av. Coşkun Çağlar Duran’ın önümüzdeki günlerde yapılacak kongrede il başkanı olması kararlaştırıldı.

CHP Milletvekili Gürsel Erol’un da toplantıya katılarak ittifakla alınan kararı onayladığından hareketle CHP’nin geçmiş teamülleri ve demokrasi adına, çok seslilik ve çok adaylılık günleri de kapanmış oldu.

Parti üst yönetimi tarafından alınan bu karar teşkilatlara ve parti tabanına nasıl yansır, Milletvekili Erol, şimdiye kadar pek göremediği kendisiyle birlikte sahada olabilecek canlı ve zinde bir teşkilat bulabilir mi ya da buna ihtiyaç duyar mı bilinmez ama görünen o ki CHP, teşkilat yapılanması ve ilk kongrelerinde Ak Parti yöntemini ve tarzını benimsemiş durumda.