Ne Ulvi Hareket Ama!

Bilindiği gibi geçtiğimiz gün özel bir hastaneye muayene amaçlı giden Hasan Alataş isimli vatandaş, gittiği doktor odasında sigara kokusu alınca doktoru kibarca uyarmış, hastanede ve kapalı alanda sigara içilmemesi gerektiğini ifade etmişti.

Ne Ulvi Hareket Ama!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu uyarı karşısında sinirlenen doktor, “nasıl davranacağımı sana mı soracağım, çık dışarı” diyerek hastayı odadan kovmuştu.

Basın yayın organlarında yer alan bu olayı Elazığ Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alataş, sosyal medya hesabından şöyle duyurmuştu:
“20 Ağustos sabah saat 9.10’da Özel Doğu Anadolu Hastanesi İç hastalıkları ve Gastroenteroloji doktoru Prof. Dr. Ulvi Demirel Hoca’ya muayene olmak için gittim bana verilen randevu saatini bekledim. İsmim okununca içeri girdim. İçeride sigara kokusu alınca “Hocam içeride sigara kokusu var siz mi içtiniz?” diye sorduğumda evet ben içtim dedi ve akabinde bana cevaben “ne yapıp yapamayacağımı sana mı soracaktım” diyerek el hareketi ile kapıyı göstererek çık dışarı, çık dışarı diyerek ithamda bulundu. Hocamızı yapmış olduğu bu hareketinden dolayı kınıyor, Allah'a havale ediyorum.”

Bu gelişmenin ardından hastane yönetimi de avukatı aracılığı ile bir açıklama yaparak, bu müessif olaydan dolayı özür dilemek yerine bu durumdan şikâyetçi olan, vatandaşı suçlayıcı cümlelere yer verilmişti. 

Hadi diyelim suçluluk psikolojisi ve kurumsal itibarı koruma refleksiyle bu cümleler yazıldı. Ancak açıklama metninde yer alan söz konusu doktorun başarıları, aldığı ödülleri, hastanenin Elazığlıların 7-24 hizmetinde olması, çalışan sayısı ve Elazığlılara hizmet vurgusu ve reklam kokan cümlelere ne demeli.

Hele hele şehit ailelerine yasal olarak verilmesi gereken ve her kuruşu devlet tarafından karşılanan hizmetlerin bir lütuf gibi sunulup ücretsiz olarak verildiği cümlesine demeli.  Ne kadar ulvi ne kadar etik olmuş değil mi?

İnsanlık halidir, bir an gelir bir yudum sigara mesleğin daha iyi yapılmasına yarayabilir ya da tiryakiliğin verdiği psikoloji ile buna ihtiyaç duyulabilir. 

Her ne kadar kanunen de yasak olmasına rağmen bir zafiyet gösterilip bir yudum sigara içme ihtiyacı hâsıl olabilir. Dedik ya doğru olmasa da anlık olarak böyle bir insani hata yaşanabilir.
Yapılacak doğru hareket ve davranış, bu uyarıyı yapan hastadan özür dilemek ve “haklısınız ben de odada bir sigara kokusu aldım” diyerek eleştiriye saygı göstermek olmalıydı.
Ancak yapılan uygulama ne güzide sağlık kuruluşuna ne de doktora yakışan ulvi bir davranış olmuştur.

Yapılan açıklama ise üste çıkma psikolojisi ile apar topar yazılmış, hatayı kabul ve özür yerine kurumsal reklama dönüştürülmüş bir metin olarak ortaya çıkmıştır ki okuyanları acı acı tebessüm ettirmiştir. 

Doktorun başarıları, aldığı ödülleri, kurumun 24 saat hizmette olması ve şu kadar eleman istihdam etmesi elbette önemlidir ve takdire değerdir. Ancak yapılan davranışın yanlışlığı kadar açıklama da yanlıştır ve yakışık olmamıştır.

Allah’tan konu ile ilimiz valisi Erkaya Yırık yakından ilgileniyor, şehrin ve şehrin insanının sahipsiz olmadığını ortaya koyuyor.