6'lı Masaya Dinamit

Seçim kanununda değişiklik teklifi dün Meclis'e sunulmuştu. Yapılan bu değişiklik, millet ittifakının altılı masasına bomba gibi düştü. Söz konusu yasa teklifiyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ilk tepki geldi. 

6'lı Masaya Dinamit

Kılıçdaroğlu; "Bu 12 Eylül darbe hukukunun devamıdır. Erdoğan, gidişini engellemeye çalışıyor. Ne yaparsa yapsın fayda etmeyecek. Göreceksiniz, halk bu adamı gönderecek." diyerek tepkisini ortaya koydu.

İsmail Saymaz 'Halk tv'deki yazısında "Altılı masanın altına bırakılan dinamit" başlıklı yazısında CHP'nin bundan sonraki hamlesiyle ilgili de önemli ifadeler kullandı.

Saymaz'ın aktardığına göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, AK Parti'nin birinci olacağı, daha fazla milletvekili çıkaracağı inancıyla teklifi getirdiğini vurgularken, son seçimde SP'nin CHP, DP'nin de İyi Parti listelerinden adaylar gösterdiğini hatırlatarak, "Teklifi geçirirlerse sisteme adapte oluruz. İttifakı masa başı operasyonlara kurban etmeyiz" dedi.

Yasa için DEVA partisinde açıklama geldi. Parti sözcüsü İdris Şahin, teklif yasalaştığı takdirde ittifakın esprisinin kalmadığını belirtirken, "Partiler seçime ayrı girseler bile birliktelik tek cumhurbaşkanı adayı çıkaracak." dedi.

Bu açıklamalar ve yorumlar da gösteriyor ki yeni yasa millet ittifakı aleyhine olurken cumhur ittifakının lehine bir sonuç getirecek.

Ancak yakın siyasi tarihe bakıldığında, seçimi kendi lehine çevirmek için yapılan değişiklikler çok da bekleneni vermemiş ve hatta tersi bir sonuç ortaya koymuş.
Bu yasa ile artık ittifakın da çok önemi kalmıyor ve her parti kendi bacağından asılıyor ve kendi oylarıyla tartışıyor. 

Bu konu daha çok tartışılır ve genel kurulda bazı değişiklikler  birlikte kabul edilirse, seçim kampanyalarının mağduriyet üzerinde yürütülmesine  kapı aralar ki bu da beklenen ve istenen muradın hasıl olmasına engel olabilir.