Yüzde 34 Düşüş

'Benim belgem var, benim ayrıcalığım var, benim iznim var' diyerek duyarsız ve rahat bir anlayışla virüsü yenmenin mümkün olmadığını belirten Elazığ Valisi Erkaya Yırık, vatandaşlarımızın duyarlılık göstermeleri ile vaka sayılarının düşeceğini ve iyi bir noktaya gelinebileceğini söyledi.

Yüzde 34 Düşüş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/Koronavirüs salgınının seyri ve son günlerde artan vaka sayılarını azaltmak amacıyla 17 Mayıs tarihine kadar sürecek tam kapanmanın olumlu yansımaları Elazığ’da alınmaya başlandı.

Ülke genelinde ve Elazığ’da alınan tam kapanmaya, yasal engeli olmayan kişiler dışında uyulduğu, üretim ve tarımsal zincirin sağlanmasına yönelik işlerde çalışanların ise maske-mesafe ve temizlik kurallarına riayet ederek çalışmalarını sürdürdükleri gözlemlenirken, Elazığ’da haftalık vaka oranların da ise ciddi düşüşler yaşanıyor. 

ELAZIĞ’DA 159 BİN 642 KİŞİ AŞILANDI 
Koronavirüs aşı haritası Sağlık Bakanlığı tarafından güncel verileri paylaştı. Açıklanan aşı haritasında Elazığ’da 3 Mayıs itibariyle toplam 159 bin 642 kişi aşılandı. Hekim ve sağlık çalışanlarının aşılanmasının ardından yaşlı ve engelli bireylerin aşılamaları da devam ediyor. 

Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs aşı haritasında paylaşılan bilgilere göre Elazığ’da 3 Mayıs 2021 tarihi itibariyle toplam 159 bin 642 kişi koronavirüs aşısı oldu.  Elazığ’da ilk doz aşı olan kişi sayısı 95 bin 311 olarak hesaplandı. İkinci doz uygulanan kişi sayısı ise 64 bin 331 olarak kaydedildi.

İlk doz öncelik olarak sağlık kurumlarında çalışanlara ardından yaşlı, engelli ve koruma evleri gibi yerlerde çalışanlara daha sonra ise 65 yaş üstü bireylere yapılıyor. İkinci aşamada öncelikli sektörler çalışanları aşı olacak.  

BİR HAFTADA YÜZDE 34 ORANINDA DÜŞÜŞ  
24-30 Nisan tarihleri arasındaki illere göre haftalık vaka oranlarını Sağlık Bakanlığı açıklamıştı. Açıklanan verilere göre Elazığ’ın 24-30 Nisan tarihleri arasındaki vaka oranı 197.29 olarak kaydedildi.

Elazığ’ın haftalık vaka oranı geçtiğimiz haftaya göre büyük oranda düşüş gösterdi. 17- 23 Nisan tarihleri arasında 100 kişide 300.70 olan vaka oranı, 24-30 Nisan tarihleri arasında 100 kişide 197.29 olarak kaydedildi ve ortalama 1 haftada 103.41 oranında düşüş gösterdi. Bir haftada yaşanan vaka düşüş oranı ise yüzde 34 oldu.

VATANDAŞLARIMIZIN DUYARLI OLMASINI İSTİYORUM 
Elazığ’da koronavirüs nedeniyle alınan tam kapanma konusunu Elazığ Hakimiyet Gazetesi’ne değerlendiren Elazığ Valisi Erkaya Yırık,“Vatandaşlarımız bu kısıtlamalara uymalarını, gerek Pazar yerleri, marketler ve tarım konularında güzergahlar ile ilgili duyarlılık göstermelerini istiyorum. Bazen aldığı izin belgesi ile sabahtan akşama kadar dolaşıyor. Eğer o güzergâhta işi varsa tamam ama bazen de kötüye kullanılabiliyor. Vatandaşlarımızın bu konu da hassas olmasını ve kendi güvenliği için duyarlı olmasını istiyorum.” dedi.

SONUÇ İÇİN HERKESİN DUYARLI OLMASI LAZIM
Elazığlıların temizlik, maske ve mesafe konusunda duyarlı olduğunu ifade eden Vali Erkaya Yırık, “Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ama dediğim gibi tam kapanmanın bir sonuç vermesi için herkesin el birliği ile uyması lazım. Aksi takdir de tam kapanma bir sonuç vermezse ilerde daha kötü bir sonuç verebilir. Allah korusun. Bu tam kapanmanın bir an önce sona ermesi için vatandaşlarımızın fedakârlık göstermesi gerekiyor.”dedi.

ETKİN DENETİMLER DEVAM EDİYOR
Vatandaşımızın virüsü nerden ve nasıl kapacağını bilmediğini ve bu nedenle kendi denetimini kendisinin de yapması gerektiğini ifade eden Vali Erkaya Yırık, “Denetim gerek kolluk kuvvetleri gerekse denetim elemanları vasıtasıyla yürüyor ve devam ediyor. Ama denetimleri sadece  devletin yapmasını beklememek lazım. Vatandaşımız kendi denetimini kendisinin yapması lazım. Virüsün nerden ve nasıl kapacağını vatandaşımızın bilmesine imkân yok. Dolayısıyla herkesin bu tehlike içerisinde olduğunu bilerek davranması gerekiyor.”dedi.

HERGÜN  BAHÇEYE GİDİLMEZ
Ülkemizin ve Elazığ’ın  olağanüstü bir dönem yaşadığını ifade eden Vali Erkaya Yırık, “Çiftçiler ile ilgili konu biraz sıkıntılı. Çünkü çiftçimizin ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemine kaydı var ise istediği şekilde tarımsal faaliyetini sürdürebiliyor. Ama bazen şu da olabiliyor. Vatandaş bu süreçte kendi evimde değil gideyim bahçemde kalayım ya da her gün vakit geçirmeye gideyim diyebiliyor. Bu dönemde bu düşüncenin vatandaşımıza zarar vereceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bu düşünceye sahip insanlarımız dışarda oldukça fazla yoğunluk gerçekleştiriyor. Sağlık ve can mücadelesi yaparken 2 haftalık süreçte bahçemde olayım demeyi doğru bulmuyorum. Vatandaşımızın bu konuda gerçekten duyarlı olması gerekiyor. Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz.” diye ifade etti. 

“YÜRÜYÜŞLERİ İPTAL ETTİM”
Vali Erkaya Yırık,“Bu dönemi yoğunluklar ile geçiremeyiz. Ben dahil hepimizin  kurallara uymamız gerekiyor. Benim mesela yürüyüşlerim vardır. Ben bile bu yürüyüşlerimizi bu süreçte iptal ettim. Elazığ Valisi olarak bu konuda duyarlı olup vatandaşlarımıza örnek olmaya çalışıyorum. İnşallah vatandaşımız bu riski bir an önce atlatır. Bu virüs ülkemizden en kısa zaman da ortadan kalkar. Gerçekten sonuçları itibari ile gerek sosyolojik gerekse ekonomik olarak insanların tahammüllerini zorlamaya başladı. Bu hastalığın ülkemizin gitmesi için hepimizin el birliği ile mücadele etmesi gerekiyor. ”dedi.

ELAZIĞ’DA VAKA SAYILARI DÜŞÜYOR
Vali Erkaya Yırık,“Benim belgem var, benim ayrıcalığım var, benim konumum var diyerek her türlü gezebilirim anlayışı içine girersek bu virüsü yenemeyiz. Ama şu nokta da kötü durum değiliz. Vaka sayımız düştü. Vaka sayımız bir ara 300’lere çıkmıştı. Şimdi oldukça düştü. Biz istiyoruz ki tek haneli rakamlara düşsün. Aşının da katkısı ile bu virüsü yeneceğimize inanıyoruz.” dedi.