Yeni Türkiye, Eski Bürokrasi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP belediyeciliği, CHP-HDP ittifakı ve eski Türkiye'yi gösteren görüntüleri Ak Parti grubunda gösterip eleştiri yağmuruna tutarken, hem ilimizde hem de ülke genelinde bürokrasinin eski Türkiye'yi aratmayan ve vatandaşı mevzuata boğan uygulamalarından da rahatsız olduğu, il başkanları toplantısında 'buna çözüm' bulun talimatı verdiği ifade ediliyor

Yeni Türkiye, Eski Bürokrasi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP belediyeciliği, CHP-HDP ittifakı ve eski Türkiye'yi gösteren görüntüleri AK Parti grubunda ekrana getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemlere ilişkin, "Bir de 20 yıl öncesinin Türkiyesi'ne güzellemeler diziyorlar. Milletimiz 20 yıl önce neler yaşadığını unutmadı. Siz o dönemde ölüleri bile rehin aldınız." İfadelerini kullanması yeni bir tartışmayı daha gündeme getirdi.

BÜROKRASİ ESKİ TÜRKİYE’DE KALMIŞ
Ak Parti hükümetleri iktidarında vatandaşın günlük hayatını kolaylaştıran ve sosyal devlet ilkesini güçlendiren çok sayıda yenilik ve reform hayata geçirildi. 
Bu hizmetler ile halkımız başta sağlık olmak üzere, eğitim, iletişim, ulaşım, internet üzerinden birçok işlemi yapma kolaylığıyla karşılaştı.

BÜROKRASİ DİRENCİ
Merkezi hükümetin el attığı her konuda, vatandaş yeni Türkiye’nin imkân ve olanaklarından faydalanırken, illerdeki resmi kurumların eski Türkiye’nin kurallarını devam ettirme ve vatandaşa eziyet veren tüm uygulamaları sürdürme direnci hala kırılamadı.

Halkın memnuniyeti ve Ak Parti Hükümetinin bu konuda işlemleri kolaylaştırıcı tavrına karşın, illerdeki birimler, var olan yasa ve yönetmeliği vatandaşını zora sokan ve çoğu zaman da işlem yapmasına engel olan zorlama yorumlamaları ile vatandaşa zorluk yaşatmaya devam ediyorlar.

DEPREM VE PANDEMİDE DAHA NET GÖRÜLDÜ
İlimizde geçtiğimiz yıl 24 Ocakta yaşanan deprem ve hemen arkasından başlayan pandemi döneminde resmi kurumların vatandaşa çıkardığı zorluklar çok daha net olarak kendini gösterdi.
Özellikle deprem sonrası vatandaşın evlerini dönüştürme ve yenileme çalışmaları esnasında kendilerine uygulanan prosedürler,  vatandaşın devlete olan güvenini sarsmakla kalmadı , onlara “keşke hiç başlamasaydık” dedirtecek kadar bürokrasiden soğuttu.

Kentsel dönüşüm ve binaların yıkılarak yeniden yapılması konusunda vatandaşın gitmek zorunda olduğu; Tapu, Kadastro, Çevre ve Şehircilik, Yapı Denetim Firmaları, Zemin Etüt firmaları, Beton analiz laboratuvarları, mahkemelerden alınan vasi kararları, noterler, Aksa, Defterdarlık gibi kurumlarda iş ve işlemler,  günlerce devam ettiği yönünde iddialar ile  vatandaşı canından bezdiriyor.

KONU ERDOĞAN’IN DA GÜNDEMİNDE
Vatandaşlara bürokrasi tarafından yaşatılan bu zorluklar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündeminde.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan İl başkanları toplantısında konu ile ilgili il başkanlarına ve belediye başkanlarına bu konunun en çok şikâyet aldıkları konuların başında geldiğini dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda, il başkanlarının ve yetkili bakanlıkların yaşanan aksaklıkları izleyen ve takip eden olmaları gerektiğini, sorunların yoğunlaştığı konularda bilgi verilmesi halinde gerekli adımları atacaklarını ifade etmesi, Erdoğan’ın da eski Türkiye’yi hatırlatan uygulamalardan ciddi anlamda rahatsızlık duyduğunun bir belirtisi oldu.

NE YAPILMALI?
İlimizde de deprem sonrası artan bürokratik işlemlerin hem kolaylaştırılarak sadeleştirilmesi hem de hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak vatandaşların yapacakları çalışmaların önünü açmak amacıyla en fazla şikayet ya da bekleme yaşanan kurumların, kurumlarda da en çok tıkanma yaşanan birimlerin tespit edilerek bu konuda öncelikle lokal anlamda çözümler üretilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Lokal bazda çözülemeyen ve çözmeme konusunda ısrar ederek direnen kurum yöneticilerinin önce uyarılması, düzelmediği takdirde ise o müdürlükte bir değişime gidilmesinin çözüm olabileceği dillendiriliyor.

MİLLETVEKİLLERİ ASIL TABLOYU GÖREMİYOR
İlimiz bürokrasisinde yaşanan sıkıntı ve problemleri milletvekillerinin net anlamda göremediklerini ifade eden vatandaşlar şunları ifade ediyorlar. “Bürokratlar artık bu konularda tam anlamıyla profesyonelleşmiş ve uzmanlaşmış durumdalar. Milletvekillerinin talep ettikleri konu, yasal dayanağı olmasa da anında çözülüyor ve kendilerine bilgi veriyorlar. Bu uygulamayı gören milletvekilleri de o bürokratın tüm işlemlerde kendilerine yapıldığı gibi seri ve mükemmel çalıştığı kanısına varıyor. Vatandaştan kendilerine gelen şikâyetleri yine aynı bürokratlara aktardıklarında da bir yığın yasa ve yönetmeliği bahane gösterip bu sebeplerden dolayı yapılmadığını ifade edip milletvekillerini aynı profesyonellikle ikna etmeyi başarıyorlar.

OLAN VATANDAŞA VE ŞEHRE OLUYOR
Siyasiler ve bürokratlar arasında cereyan eden bu fasit dairenin sürekli cereyan ettiğine dikkat çeken vatandaşlar, bu uygulamadan deprem sonrası biran önce evlerini yenilemek isteyen hak sahipleri ile sektörün harekete geçerek ekonominin canlanmasına engel olunması dolayısıyla şehrin zarar gördüğünü ifade ediyorlar.