Yeni Eğitim Öğretim Yılı Eğitimciler İçin Sıkıntılı Başlayacak

Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi ve  Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ, dün başlayan 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı nedeniyle bir basın toplantısı düzenley

Yeni Eğitim Öğretim Yılı Eğitimciler İçin Sıkıntılı  Başlayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi ve  Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ, dün başlayan 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu. BAHŞİ “2016-2017 eğitim-öğretim yılı  tüm öğrenciler için yeni bir heyecan, veliler için beklenti ve kaygı, eğitim çalışanları için ise bazı sıkıntı ve belirsizliklerle başladı” dedi.

Vaktiyle çözümlenmeyen sorunlar, bugün milli varlığa tehdit oluşturacak boyutta, büyüyerek karşılarına  çıktığını belirten BAHŞİ “ Ancak bundan sonra öz ve biçim açısından, ilk olarak Milli Eğitim’de imkân, kadro ve müfredat olarak, sonra bütün toplum düzeninde köklü değişikliğe gidilmesi, Yeni Türkiye için bir mecburiyete dönüşmüştür. Türkiye’nin, yarınların yeni ufuklarına eski yükü, anlayış ve alışkanlıklarıyla yürüyemeyeceği iyice anlaşılmıştır.

Yenilenmenin yeni bir müfredattan yeni bir anayasanın yapılmasına kadar hayatın tüm alanlarını kapsaması gerekmektedir. Sistemde ihmal edilen her bir alan diğer alanların da verimini düşürmektedir. Yenilenmenin anlık, günlük kaygılarla köklü, kapsamlı yapılmaması durumunda, kalıcı, kuşatıcı çözümleri hayata geçirmek mümkün olmayacaktır” dedi.

Yeni eğitim-öğretim yılına, darbe sonrası çalkantılı bir ortamda girmenin sıkıntılarını yaşadıklarını ifade eden İbrahim BAHŞİ “Hiçbir durum ve gerekçe, eğitimin kök sorunlarına, eğitim çalışanlarının ve camiasının meselelerine ilgisiz kalma nedeni olamaz. Türkiye, her sorunun üstesinden gelecek güçte ve her sorunu çözecek istidatta muktedir bir ülkedir. Bu mülahazalarla, yeni eğitim öğretim yılının, başta müfredat olmak üzere, eğitimin muhteva ve felsefesine ilişkin tıkanıklığın aşıldığı veya o yönde ümit verici çalışmaların sonuç alıcı aşamaya geldiği, eğitim çalışanlarının sorunlarının giderildiği bir yıl olmasını diliyoruz. Çalışmalarımız bu yöndedir, bu yönde olacaktır. Çabalarımız, mücadelemiz, eğitimin kalitesini, niteliğini, etkisini artırmak içindir” diye konuştu.

Açığa Alma Ve İhraçta Adil Davranılmalı

Darbe girişimi sonrası alınan olağanüstü hâl kararı ve başlatılan soruşturmalar çerçevesinde uygulamaya konulan “açığa alınma/görevden uzaklaştırma” tedbiri konusunda son derece hassas olması gerektiğinin altının çizen Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ “suçluların ortaya çıkartılması, şüpheli ile masum arasında ayrım yapılabilmesi, ceza soruşturması ve idari incelemelerin sağlıklı yürütülebilmesi açısından yerinde ve gerekli bir işlemdir. Ancak kamu görevinden çıkarma gibi ağır hukuki sonucu olan bir işlemden evvel en azından bu kişilere masumiyetini ispatlama imkânı tanıyacak bir yolun tanınması gereklidir. Kamu görevinden çıkarılanlar arasında tek bir masumun dahi bulunmaması gerektiği hususu, en az FETÖ/PKK mensuplarının ve destekçilerinin kamudan ihracı kadar önemli bir konudur” diye aktardı.

Sözleşmeli Öğretmenlik Tecrübeyi Hiçe Saymaktır

Geçmişte 70 bin civarında sözleşmeli öğretmen istihdam edildiği ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının bizzat kendisinin doğurduğu olumsuzluklar tecrübeye sabit olduğunu kaydeden BAHŞİ “Eğitim kurumlarında kadrolu/sözleşmeli şeklinde ortaya çıkan ayırım; kurum içi çalışma barışını bozmuş, öğretmenlerin verimliliğini düşürmüş, aynı niteliklere sahip ve aynı görevi ifa eden insanlar arasında bir nevi kast sistemi oluşturmuş; sözleşmeli olarak istihdam edilenler kadrolu olanların sahip olduğu özlük haklarına sahip olmadıklarından hak kayıpları ve mağduriyetler pek çok davaya neden olmuş, Bakanlığa olan güven azalmış, sözleşmeli öğretmenlerin statüleri nedeniyle eğitim kurumu içinde öğrencilere karşı otoriteleri dahi sarsılarak eğitim-öğretim ortamı bu durumdan olumsuz etkilenmiştir” dedi.

Okulların bütçe sorununa çözüm getirilmelidir

Okullara bütçe verilmemesi nedeniyle yaşanan sorunlara köklü çözümler  getirilmesi gerektiğini söyleyen İbrahim BAHŞİ “  Okulların zaruri harcamaları için okul aile birliklerince üretilmeye çalışılan çözümlerin yetersiz kaldığı görülmelidir. Okul yöneticilerinin eğitim liderliği yapmalarının önündeki en büyük engel olan okulların bütçe sorunu; öğretmeni, yöneticiyi ve veliyi karşı karşıya getirmekte, bundan en fazla zararı yine okul yönetimleri görmektedir. Merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okullarda tahsildarlık dönemine son verilmelidir” diye konuştu.

 

Öğretmene Karşı Şiddet Cezalandırılmalıdır

Öğretmenlere karşı şiddet, bugün okullarda yaygın bir sorun halini aldığını ifade eden BAHŞİ “ Maalesef öğretmenlerimiz saldırılara karşı savunmasızdır. Eğitim-öğretim kurumlarında yeterli güvenlik tedbirleri alınmamakta, sorumluluk öğretmenlere ve yöneticilere bırakılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimcilere yönelik her saldırının sıkı takipçisi olmalıdır. Bakanlık, Hukuk Müşavirliği kanalıyla yargıya intikal etmiş davalarda kendi personelinin yanında olduğunu göstermeli; nerede duracağı belli olmayan bu şiddet olaylarının bir an önce son bulması için gereğini yapmalıdır” diye aktardı.