Servet Baş

Kripto Varlıklar

Servet Baş

Toplumların ekonomik ve sosyal yapılarına bağlı olarak farklı para tanımları yapmak mümkündür. Tarihsel süreç içerisinde toplumsal yapılar ülkeler arasında hatta ülke içerisinde bile değişiklikler göstermektedir. 

En genel tanımlama ile para bir mübadele aracıdır. Ödeme sistemleri ve ödeme araçları, gelişen finansal piyasaların ortaya çıkardığı yeni kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitlenmeye ve evrilmeye devam etmektedir. 

Modern dünyayı şekillendiren küreselleşme ve yüksek teknolojik uygulamalar, ödemeler alanında ve finans dünyasında bugüne özgü ihtiyaçlar doğurmakta; kimi zaman altyapı yetersizlikleri kimi zaman da yasal çerçeve, bu ihtiyaçların karşılanmasının önüne set çekmektedir. 

Bu şartlar altında ortaya çıkan sanal para birimi kavramı, geleneksel ödeme araçları ve finansal hizmetlerin karşılamakta zorlandıkları yeni tüketici talepleriyle şekillenen bir varlık türü olarak görülmektedir.

Bu varlıklardan biri olan Bitcoin’in tarihçesine bakarsak, 31 Ekim 2008 tarihinde Bitcoin teknik dokümanı Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. 

5 Ekim 2009 tarihinde ise ilk defa ulusal bir borsada Bitcoin kuru yayınlandı. O tarihlerde 1 Bitcoin yaklaşık olarak 0,5 dolara eş değerdi.

 Teknolojini hızla büyüdüğü ve ilerlediği bu yıllarda insanların ciddi anlamda sanal dünyaya yöneldiği gözlenmektedir. 2021 yılında 70.000 dolarları zorlayan Bitcoin’in  ne kadar talep gördüğü aşikardır.

Geçmiş yıllarda pandeminin etkisiyle evlerine kapanan insanların sanal dünyaya yönelmesi kaçınılmaz olmuş, özellikle kripto paralar ve metaverse gibi sanal alış- verişin yapıldığı varlıklara ilgi her geçen gün artmaktadır. Ancak söz konusu varlıkların en büyük handikapı ise bir merkeze bağlı olmamaları, devletler nezdinde kontrolünün yapılamaması, sisteme olan güveni zedelemektedir. 

Özellikle kripto paralarda çok aşırı derecede kurlardaki ani değer kazanç ve kayıpları risk iştahını artırmakta ise de bir çok insanın kaygılanmasına sebep olmakta, bu sistemde maddi varlığını kaybedenlerde intihara varana kadar ciddi sorunlar olmaktadır. Dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğu bu dönemlerde sanal ortamın ve bu kripto varlıkların bir an önce devletlerin kontrolünde güvenli sanal paralar olarak alım satımın yapılması için tüm resmi adımların atılması, ayrıca vergilendirme ile devletlerin bu varlıkları güvenli hale getirmesi gerekmektedir.

 Özellikle kara para aktarımının önüne geçilmesi için bu adımların atılması elzemdir. Son olarak ta diyeceğim, Bu kaçınılmaz gücün farkına varılmalıdır. Dünya devletleri arasında dijital varlık alımları adı altında borsasının kurulması varlık denetimini kolaylaştıracaktır.
 

Yazarın Diğer Yazıları