24 Şubat sabahı Rusya’nın Ukrayna’ ya savaş ilan ettiği ve saldırılara başladığını açıklaması ile tüm Dünya devletleri şok olacak şekilde savaşın başlangıcını izlemeye başlamıştı.
03.02.2022 tarihli makalemizde; “önümüzdeki tehlike” diye belirttiğimiz Rusya Ukrayna savaşı artık sıcak savaşa dönmüş oldu. Savaşın ciddi ekonomik zararları her devleti etkileyeceği gibi ülkemizi de etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.
Özellikle dünya piyasasında brent petrolün 130 dolarlar üzerine çıkması ile benzin ve motorin pompa fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldi. ABD, NATO ve Avrupa devletleri Rusya’ya ekonomik yaptırım yapsa da bu yaptırımların sonucunda kendilerinin de ciddi anlamda etkileneceği aşikârdır. Örnek verecek olursak Avrupa devletleri yakıt ve doğalgaz ithalatının yüzde ellisini Rusya’dan karşılamaktadır. ABD’yi pek etkilemese de Avrupa devletlerine ciddi anlamda ekonomik zararlar verecektir. ABD ve Rusya emperyal güç olma adına bazı devletleri farklı statülerde kendi lehlerine çekme adına her türlü çalışmalarına devam etmektedirler. Bunun benzer çalışmalarını bu savaş sürecinde de görmeye devam ediyoruz.
Bu süreçte Türkiye ne Rusya ne de Ukrayna’dan vazgeçmeyeceğini beyan etmiş barıştan yana tavır almıştır. Bunun sebepleri ülkemizin kozmopolittik yerleşim yerinden dolayı çok fazla sebepleri olmakla birlikte emperyalizm devletlerin ekmeğine yağ sürmemek adına ‘dünya beşten büyüktür’ politikası ile Türkiye’nin gücünü Cumhurbaşkanı Erdoğan bir daha göstererek 18 günde 30 lider ile gerek telefonla gerek yüz yüze görüşerek sorunun çözümü için ciddi adımlar atmış, tüm dünya devletleri bu çalışmaları gıpta ile izlemeye devam etmektedirler.
Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya Dış İlişkiler Bakanı Sergey LAVROV ile Ukrayna Dış İlişkiler Bakanı Dmitro KUBELA’nın ateşkes ve barış görüşmelerine öncülük etmiş ve bu görüşmelerin Türkiye üzerinden devam edeceği sinyali de verilmiştir. Burada Türkiye’nin bu coğrafyada söz sahibi bir devlet olduğu anlaşılmıştır.
Bir yandan savaş devam ederken bir yandan da savaşın son bulması için tüm barış çabaları devletlerarası ilişkiler ile devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 günlük süreçte görüşmüş olduğu liderler ile son günlerde Yunan Başbakanı Miçotakis, İsrail Başbakanı Hertzog ve Almanya Başbakanı Scholz ile ikili görüşmelerde savaşın sonlanması için diplomatik tüm çabalar sürdürmektedir.
Bu diplomasi trafiği ile Cumhurbaşkanı bu devletler ile ileriki dönem için ekonomik ilişkilerin canlandırılması ve ilerletilmesi adına ülkemizin devletlerarası ticari anlaşmaların merkezi olacak şekilde çalışmaların yapıldığını görmekteyiz.
Sonuç olarak, ekonomik krizler fırsatları getirir düşüncesindeyim. Ülkemiz adına güzel yılların geleceğini düşünüyorum. Bazı Avrupa ülkelerinde ise savaşın ve ekonomik krizin etkisiyle ülke liderlerine güvenin sarsıldığı hatta bazı liderlerin seçimleri kaybedeceği, ülkemizde ise mevcut iktidarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimlerinden başarı ile çıkıp, hedefin daha da büyüyeceği düşüncesindeyim.