Şebnem Bıçak

Bir Kolda İki Karpuz Pandemi ve Sınav

Şebnem Bıçak

Elazığ’da 7 yıldır öğrencilerle ve yetişkinlerle Anlayarak Hızlı Okuma, Eğitim Danışmanlığı ve Kişisel Gelişim  konularını çalışıyoruz. Önceden öğrencilerin tek bir hedefi vardı; sınavlarda başarılı olmak. Şimdi ise öğrencilerin iki hedefi var hem sınavda başarılı olmak hem de pandemi sürecini yönetmek. Tabi yeni şartlar gereği ebeveynlerinde artık iki hedefi var ilk hedefi sınav sürecini başarıyla yönetmek, ikinci hedefi ise pandemi sürecini başarıyla yönetmek. 

Winston Churchill ‘’İyi bir krizi asla ziyan etmeyin’’ der. Bu süreç geçen yıl sınava giren öğrencilerimizden de gördüğümüz kadarıyla ‘’duygu yönetimi’’

barajından geçen öğrencilerin disiplin anlamında da başarılı olduklarında kazanacakları bir sınav haline geldi. Bu şartlarda başarısızlıkta geçerli mazeret, başarı hikayesini yazmakta. Yani iki sonuçtan hangisine yatırım yaparsanız onu kazanacaksınız.

Başarılacaklar Listesi Epeyce Uzun.

Zamanı yönetmek, dikkatli ders çalışmak, okuduğunu anlamak, hızlı okumak, disiplin sorunlarını çözmek, hedefli çalışmak gibi pek çok sorumluluğun öğrenilip uygulanması gereken bir dönem. 
Aileler Bu Dönemin Kahramanı 

Bu dönemi doğru yöneten aileler çocuklarına da iyi bir lider oldular. Tabi bu durum da öğrencilerde güven ortamı oluşturdu. Sayısız öğrenciyle okuduğunu anlama ve hızlı okuma çalışmalarını başarıyla tamamladık. 

Peki bu süreç en verimli nasıl yönetilir?
Mutlaka yapılacaklar listemizde ilk sırada engellerini dürüstçe kendine ifade etmek var. Engellerini tek tek kağıda yaz. Her hafta bir engeli yenmek için çalış. Örneğin telefon ile çok zaman kaybediyorsan telefon kullanma süreni yarıya indir ve bu süre yerine sınav için faydalı bir etkinlik yap. Örneğin çözemediğin soruları çözdür öğretmenlerine.
İkincisi hedef belirlemek. 10 dakikanı planlamaya ayırmak uygulamada 1 saat kazandırır.(Japon atasözü). Gününü Programla. Kağıdı üçe böl ve üç ana başlık yaz. Yapılanlar, Yapıyor oldukların ve Yapacakların. Yaptıklarını sildikçe çok rahatlayacaksın zaten. 

Ebeveynlerin Sorumluluğu Çok önemli
Eğitim sürecindeki en önemli ebeveyn sorumluluğu ne mi? Ebeveynlerin en büyük sorumluluğu; Çocuklarına kendi yaşamlarının sorumluluğunu almalarını öğretmek. 

Ailece Başka Ne Yapalım?
Ailece kaliteli iletişime zaman ayır ve eğlenceli aktiviteler için zaman organize et.  Ailenin tüm üyeleri için keyifli bir dinlenme herkes için yenilenme süreci olacaktır. Hatırla! Aileyle eğlenceli vakitler geçirmek aile bağlarını güçlendirir.
Yola her zaman kendini gerçekten tanımakla başla. 
 

Yazarın Diğer Yazıları