Rüveyda Sadak

Bir X Yine Bir X Değil mi?

Rüveyda Sadak

Bundan birkaç yıl önce Dünya’yı etkisi altına alan bir kâbus vardı, gerçek bir kâbus. Bilinen adıyla ‘Koronavirüs’ denen ve oldukça kolay bulaşan bir virüs bir hastalıktı bu. Tedbirleri tabiî ki bilindiği gibi maske, mesafe ile ve devamında çeşitli kimyasal ürünlerle dezenfekte edilen ortamlar ve her şey... İnsanın bulunduğu yani insan canlısının hep var olduğu her mekân. Sonra bulaşıcılığı en alt seviyeye indirgemek için alınan önlemler arasında, eve kapanma ve çoğu koşulların değişimiyle ayrıca kapital bazlı birtakım tedbir farklılıklar da bilinen uygulamalar arasındaydı. Söz konusu market, mağaza, lokanta, toplu taşıma vesaire ve aslında toplumun bulunduğu her ortam için bireyden toplumsala bir mantıksal gerçeği yansıtıyordu, alınan önlemler kapsamı. Böylelikle ilk defa görülen bir kavram olan ve şartlar gereği, online eğitimin başlatıldığı ve virüs sebepli ve süreçten bağımsız olmayan bir öğrenci bir eğitim ve bir önceliğin var olduğu, ilk olarak sağlık temalı uzaktan ders ve sınav ile zamanı, kalifiye kullanabilmek amacı ve aylar ve iki yıl gibi uzun bir dönemin sonunda, aşamalı olarak kendinden izole edilmeye çalışan bir koronayı, hatırlamamak üzere unutan toplum ve bir küresel bağlı konjonktürden bahsedildi, geçmiş tarihte. 
Kış mevsimi kapsamında, toplum olarak en sık görülen hastalık nedir şeklinde bir soru sorulsa bilinir ki cevabı hep ‘Grip’tir ve bunun bir aksi var mıdır, sanmıyoruz. Öncesinde hafif belirtiler gösteren grip hastalığının bir solunum enfeksiyonu olduğunun da birey ve toplumca farkındayızdır mutlaka. Mevcut hastalık gribin, dinlenerek ve bol C vitamini alarak atlatılabilmesi gibi fayda sağlayan standart ezberler ve oldukça geleneksel bir spesifik yapısı da söz konusu gerçek doğrulardan. Ve mesela sıcak mevsim, yaz gribini duymuş olabilir miyiz? Bu gerçek olamayacağına göre, soğuk mevsim, kış gribinin de bir normal olduğu şaşırtmamalı. 
Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA, “Farzımuhal hastalık, DSÖ’nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta bir karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun. Ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun.” şeklinde ifade ettiği X hastalığı için devam edelim...
Kime sorulsa değer (!) atıflı şekliyle ve aslında ‘Grip’in dekor biçimiyle dilden dile gündem olan, grip yani tıp ismiyle influenza olan yeni kâbusun, koronadan ileri seviyede öldürücü katsayısı hep daha yüksek imiş meğer. Ve anlaşılan, imiş rivayetler devam ediyor. Şimdi son günlerde yaygınlık gösteren köklü (!) bir akım ve aslı olmayan aslında hiç olmayan bir gerçekten (!) söz edildi. X adında bir hastalık varmış. Adıyla sabit ve aynı zamanda adıyla çelişkili bir hastalık. Gribi bile şaşırtan, değişik bir dile sakız muhabbetin, küresele meşgul hatlar oluşturduğu ve böylece ünlem telaşlı soru işaretleriyle kış öncesinden şimdiye, farklı bir organizma oluşturmuş olmalı ki tedirgin tutumların, toplum boyutlu görselini, kötümserlik resmiyle telaşlandıran, sözde doğru zannedilen bir X… Bilinmeyen her kelime kavramın, uygulama ve teori noktasında karşılığını öğrenebilmek için kitap ve gibi dokümanlardan bilgi edinilir. Fizik, matematik, mühendislik gibi sayısal alanlarda kullanılan X ifadesi, bilinmeyen bir niceliği ifade ederek, belirsiz anlam ithafıyla mevzu konulu hastalık adının X olması da oldukça açıklayıcı (!) ve manidar bir karşılıktı. Kâbus; korona idi, grip (influenza) ise kış ile bütünleşen ve rutinleşen bir alışılmışlık ve aslında telaşa ortam sağlayan grip kavramının böylece toplumsal kaygı, endişe oluşturabilmesi yönünde, gereksiz sayılması da normal bilinmeli. 
 

Yazarın Diğer Yazıları