Ömer Enes YILAR

Yüzde 99,9

Ömer Enes YILAR

Türkiye’de ilk korona vakasının görülmesi 11 Mart 2020’de açıklanmış ve 15 Mart 2020’de ise ilk can kaybımızı vermiştik. 

20 Nisan tarihine geldiğimizde ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün Tüm ülkeye yayıldığını duyurmuştu.

20 Nisan 2020 tarihinden günümüze kadar geçen süreçte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandeminin getirmiş olduğu ağır yükün altında kalmış olduk.

Ailesini ve sevdiklerini bu virüse kurban verenler, işyeri kapanan esnaflar, gecesi gündüzü iç içe karışıp emeklilik hakları bile ertelenen sağlık çalışanları, okullarından ayrı kalan çocuklar, kazandığı üniversitenin heyecanını yaşayamayıp kapısından bile geçemeyen gençlerimiz yani 7’den 70’e her bireyin büyük bedel ödemesine neden olan bu illete karşı 20 Nisan tarihinde olduğumuz kadar çaresiz ve savunmasız değiliz artık.

Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarıyla geçmişte de bu tarz durumlarda aşı karşıtlığının yaşandığı aşikar… Konuyu anlatan bir amcamız şöyle diyor hatta: “Ne aşısı olduğunu hatırlamıyorum ama çocuğuma bebekken bir aşı vurduracaktık, herkes yapma, çocuğun ‘kısır’ olur diye söyleniyordu. Ben tabi dinlemedim onları ve şimdi 3 torunum var çok şükür…”

Yani anlayacağınız aşı karşıtlığı günümüzde yaşadığımız bir durum değil, çok öncelerden de günümüzde yaşadığımız söylentiler halk arasında yayılıyormuş. 

Baş ağrısı, diş ağrısı, kas ağrısı gibi basit rahatsızlıklarda bile türlü türlü ilaçları ne doktora ne eczacıya danışmadan löpür löpür yutan, türlü ‘kocakarı’ ilaçlarını hiç çekinmeden deneyen insanımız maalesef aşı konusunda tüm Türkiye’de ve dünyada alanında uzman binlerce doktorun tavsiyesine uyup aşısını olmakta geri duruyor..

Bugün artık tam da okulların açılma arifesinde  ve ‘delta varyantı’ ülkemizde baskın hale gelirken aşıya ulaşabilen şanslı ülkelerden olmamıza rağmen aşı konusunda geri duranlar var ne yazık ki…

Özellikle Amerika’da yapılan ve bugüne kadarki en kapsamlı aşı araştırması olan bir çalışmanın sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Amerikan Hastalık Kontrol Önleme Merkezleri (CDC) ABD’deki aşılama çalışmalarına ilişkin sonuçları paylaştı. Buna göre her beş Amerikalının birinden fazlası, Covid-19'a karşı tamamen aşılandı. Bununla birlikte, tamamen aşılanan 75 milyon kişiden 5 bin 800'ü tekrar Covid-19’a yakalandı. Yeniden enfekte vakaların yüzde 40’ı, 60 yaş üstünde meydana gelirken, aşılama bu vakalarda ölüme karşı yüzde 99,9 koruma sağladı.” (Kaynak: NTV)

Araştırma sonuçlarından da anlaşılabileceği üzere aşısını olanların yüzde 99,9’u rahatlıkla söyleyebiliriz ki hastalığı nezle gibi atlatıyor.

Elimizde böyle bir önleyici imkan varken, virüsü yenmeye bu kadar yakınken ve çocuklarımız okullarına kavuşmaya gün sayarken sizler de lütfen sıranızı alın ve aşınızı olun artık!
 

Yazarın Diğer Yazıları