Ömer Enes YILAR

Yeni Kısıtlamalar Mı?

Ömer Enes YILAR

2021 Yılının başlarında oldukça etkili olan koronavirüs pandemisi aşılama oranlarının artması ve vaka sayıların 20 bin altında seyretmesiyle beraber gündemdeki etkisini yitirmeye başlamıştı.
Son günlerde özellikle omicron varyantının ülkemizde de etkili olmasıyla beraber vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti ve pandemi yine gündemin ana maddelerinden bili haline gelmeyi başardı. 
Vaka sayılarında 100 bin gibi rakamların konuşulduğu bu günlerde özellikle yüz yüze eğitimin aksaması ihtimalinin yeninden gündeme gelmesi toplumu endişelendirmiş herkesi üzmüş durumda.
Çocuklarımızın, gençlerimizin sınıflarından, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından ayrı kaldığı günleri hatırlayınca üzüntümüz daha çok artıyor. Online eğitimde de her ne kadar başarılı bir ivme yakalamış olsak da eğitimin aksaması ihtimali beni ürkütüyor.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut  Özer’in bugüne kadarki açıklamaları yüz yüze eğitimin devamı için gereken tüm şartların zorlanacağı yönünde olsa da bilim kurulunun bu konuda bazı adımlar atacağının sinyali de veriliyor.
Okulların yarıyıl tatil zamanının yaklaşması ise bizler için hem bir fırsat hem de bir ödev olarak karşımıza çıkıyor.
Tatili fırsat bilerek bu süreçte ziyaretlerimizi biraz azaltarak ve aşılamaya hız vererek vaka sayılarını hep birlikte düşürmemiz gerekiyor.
Yeni kısıtlamaların hem toplumsal hem de ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar getireceğini hepimiz biliyoruz.
Tüm bu nedenleri birlikte değerlendirdiğimizde ve elimizde Türkiye’nin kendi ürettiği aşı kozu bulunurken vaka sayılarını yeniden düşürmek hiç de zor olmayacaktır.
Düşünsenize yeni kısıtlamalarla öğrencilerin okullarından yeniden uzak kaldığını, esnaflarımızın işyerlerini açamadığını veya hafta sonunu evde geçirmek zorunda kaldığımızı… Tüm bunlar hiçbirimizin istemeyeceği şeyler değil mi?
O halde bu süre zarfında maske, mesafe ve hijyen konularına pandeminin başında verdiğimiz hassasiyeti vererek ve aşılarımızı yaptırarak yeni kısıtlamaların önüne geçmek için neyi bekliyoruz?
*
TOGG ile ilgili bir tavsiye…
Belli ki yerli otomobilimiz banttan indiği anda çığır açacak ve satış rekorları kıracak. İddia odur ki Katar şimdiden kamuda kullanılmak üzere 10 bin araç siparişi vermiş bile…
Buraya kadar her şey harika ancak yine görünen o ki yerli otomobilimiz TOGG ekonomik anlamda herkesin ulaşabileceği bir fiyat aralığında olmayacak. Hazır altyapısı oluşmuşken ve dışarda yüz akımız olan bir yerli otomobilin banttan inmesi için sayılı günler kalmışken bir proje de ülkemizdeki otomobil pazarındaki ekonomik dengeyi sağlayacak ve her kesimden insanın ulaşabileceği bir otomobil markası daha üretelim… Neden olmasın?
Gururla “yerli ve milli” diyerek ülkemizde elektronik ürünler üreten ve herkesin evinde baş köşede bulunan yerli markamızın bu konuda bir adım atabileceğini düşünüyorum. Destek verilirse elektronik sektöründeki tecrübe çok kısa bir sürede otomotiv sektörüne yansıyabilir ve ‘Avrupa’da bir otomobil kaç para biliyor musunuz” sorusu rafa kaldırılabilir…
 

Yazarın Diğer Yazıları