Faruk YILDIZ

MADEN İLÇESİ ERGANİ'YE Mİ BAĞLANACAK?

Faruk YILDIZ

Elazığ’ın Maden ilçesi gündem olmaya devam ediyor. İlçenin Camiikebir Mahallesinin güney yakasındaki bölümünün heyelan riski taşıdığı ve mahallenin bu bölümünün Cumhurbaşkanlığının 1150 sayılı kararnamesiyle afet ve risk bölgesi ilan edilip boşaltılmasına ve taşınmasına karar verildiğini biliyoruz. O günden bu zamana kadar geçen sürede kamuoyu, ilgililer ve yetkililer Maden’de ki heyelan riskinin sebepleri üzerinde bilinçli bilinçsiz tartışmalar yaptılar.

En önemlisi de yerel medyamızın bu hususu tartışırken meseleyi toplumsal fayda üzerinden; konuya hâkim ve duygusal yaklaşımlar yerine gerçekleri söyleyenlerin sesine kulak vermeyi ihmal ettiğini ifade etmeden geçemeyeceğim. Maden meselesi ile ilgili fikir beyan edenlerin kalabalıkları nasıl yanımda tutarım kaygısıyla hareket ettiklerini ve en önemlisi de kamuoyunu, Madenlileri, Elazığ’ımızı ne kadar doğru bilgilendirdiklerini söyleyebiliriz ki? Ancak bu manada Zülfü BAL, Naim ARSLANMİRZA gibi program yapımcılarının konuya reyting kaygısı yerine doğruları göstermeye çabaladığını belirtmek isterim.

Bu manada medyamızın bir ilçenin, ilçe halkının ve en önemlisi de ilçenin gelecek nesillerine yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yaşam alanı kurulmasına yardımcı olması ve katkı sunması adına Maden ilçesinin, Madenlilerin ve Elazığ’ımızın yararına bir yayın politikası benimsemesi gerekir diye düşünüyorum.

İlçenin tarihini, geçmişini, siyası, sosyal, ekonomik ve demografik yapısını tam manasıyla bilmeyen biri Maden ilçesinin mevcut coğrafyada en fazla 2030’lu yıllara kadar varlığını sürdürebileceğini de görebilmelidir.

Mayıs 2019 da yine bu köşede yazmış olduğum “Maden Gezin-Tekevler’e Taşınırsa Bölgenin Yıldızı Olacak”, “Maden Dağı Dumandır”, “Maden, Eski ve Yeni Zamanın Bir Zamanlar En Modern İlçesi” başlıklı makalelerimde irdelediğim hususlar Elazığ medyası için meselenin anlaşılması için önemliydi.

Aslında Maden ile ilgili bu hususta medya şunları tartışmalıydı:

1) Maden ilçesi nüfusunu neden hızla kaybediyor?

2) Maden ilçesinde çalışan memurlar, en önemlisi de belediye başkanı bile neden Maden merkezinde ikamet etmek istemiyor? Sebepleri nelerdir?

3) Maden ilçesinin nüfus yoğunluğu oradaki ETİ Maden İşletmesi’nin faaliyetlerine bağlı değil miydi?

4) Şu anda Maden ilçesinde neden işsizlik had safhada?

5) Maden ilçesinin coğrafyası büyümeye, gelişmeye uygun mu?

6)Maden ilçe merkezinde şu haliyle ekonomiyi canlandıracak herhangi bir kaynak var mı?

7)Maden ilçe merkezinde tarım, hayvancılık, turizm, ticaret yapacak bir potansiyel var mı?

8) Maden halkı ilçede çocuklarına bu ortamda iyi bir gelecek hazırlayabilirler mi?

9)Heyelan riskinden dolayı Maden ilçe merkezinde geleceğini yeniden inşa edebilir mi?

10)Risk ve afet bölgesi ilanından sonra taşınacak mahallenin yine Maden merkezinde bir yerde inşa edilmesi Maden ilçesinin ve Madenlilerin kaderini olumlu yönde değiştirebilir mi?

11)Mağdurlar için yapılacak konutların Maden ilçe merkezinde yapılması Maden’de işsizliği önleyecek mi? Ekonomi canlanacak mı?

12)İlçe merkezinde konutların yapılması ile insanların sosyal hayatlarında, ekonomik durumlarında iyileşmeler mi sağlanacak?

13)Maden ilçesinin tamamının taşınmasının arzu edildiği Gezin bölgesindeki tarım, hayvancılık, turizm, ticaret gibi yapılması mümkün olan ekonomik faaliyetlerin Maden merkez de yapılması mümkün mü?

14)Madenlilerin sözde öncüleri olduğunu ifade edenler gerçekleri ilçe halkına anlatıyorlar mı? Yoksa kendi siyasi kariyerlerini mi planlıyorlar?

15)Bazı kesimler tarafından Maden merkezde yapılması istenen konutlar için tek uygun alanın emniyet müdürlüğünün arkasındaki mezarlık alanına komşu alanın yapı olarak yerleşmeye uygun olmadığını ve en önemlisi de bu bölgenin Maden’in Sibirya’sı olduğunu hepimiz bilmiyor muyuz?

16) Maden’in bulunduğu yerde kalması ki Maden, Maden’de hala ama ilçe yine de geriye hatta yok olmaya doğru götürmüyor mu?

17)Tarih ve tarihi eserler üzerinden ajitasyon yapılarak bir ilçenin ve ilçe halkının geleceği ipotek altına mı alınmaya çalışılıyor?

18)TARİH BİLİNCİ BİR TOPLUMU VE BİR İLÇEYİ YOKLUĞA, SEFALETE VE İŞSİZLİĞE MAHKÛM EDİP YOK OLMASINI SEYRETMEK MİDİR?

19)Maden ilçesi Gezin bölgesine taşınırsa ilçenin geleceğinde ne gibi değişiklikler olabilir?

20) Sivil toplum örgütlerinin popülizm yapmak yerine Maden ve Madenlilerin geleceğinin yeniden kurtuluşu için yeni ve kalıcı fikirler ortaya koyması gerekmiyor mu?

21) “Maden ilçesi Ergani’ye bağlansa ne olur” diyenlerin amacı nedir?

22)Bazılarının siyasi kariyeri adına ilçe kaderine mi terk ediliyor?

Soruları çoğaltabiliriz. Amacımız medyanın argümanları doğru ve yararlı kullanmasını arzu etmektir. Kişilerin ve kurumların bireysel hesaplarından uzak daha çok Maden ve Madenlilerin yararına olacak düşünceler ortaya koymaları bekleniyor.

Medya bu andan itibaren artık yayın politikasını Maden ilçesinin ve Madenlilerin yararına olacak yayınlara yoğunluklu olarak ağırlık vermesi ve bunu gündemde tutması ve ulusal basına taşıması isabetli olur kanaatindeyim. İnsanlara popülizm için ekranları açmak yerine bir ilçenin, bir ilçe halkının, bir şehrin yararına olacak yayın politikası benimsemek en doğru yaklaşım olacaktır.

En önemlisi de bu konuyla ilgili gerek iktidarın siyasi aktörlerinin gerekse bürokratlarının Maden İlçesinin tamamının taşınmasına yönelik bir kanuni düzenleme üzerinde ivedilikle çalışmaları gerekiyor. Afet ve risk bölgesi ilan edilen yerin kayması sonucunda oluşacak göletin ilçede yeni bir faciaya neden olacağı ihtimaline binaen ilçenin tamamının bir kanuni düzenleme ile afet ve risk bölgesi ilan edilmesinin en büyük dayanağıdır.

Bu güçlü sebepten ötürü ilimizin milletvekilleri Sayın Metin BULUT, Sayın Zülfü DEMİRBAĞ, Sayın Sermin BALIK, Sayın Tolga AĞAR meclise bu hususta yeni bir kanun teklifi sunmaları gerekiyor.

Madenlilerin iktidar partisinden beklentisi Maden ilçesinin tamamının afet ve risk bölgesi ilan edilerek GEZİN bölgesine taşınmasıdır. Maden ilçesinin tamamının taşınması milletvekillerimizin en önemli sorumluluğudur. Bu anlamda Madenliler olarak Sayın vekillerimize desteğimiz tamdır.

Maden ilçesinin tamamının taşınmasının yerelde ve ulusalda gündemde tutulması da medyamızın önemli sorumluluklarındandır.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları