Faruk YILDIZ

MADEN, GEZİN-TEKEVLER'E TAŞINIRSA BÖLGENİN YILDIZI OLACAK

Faruk YILDIZ

Maden ilçemizdeki olası heyelan riskine karşı taşınmasına dair tartışma Elazığ ve Türkiye gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Konu ile ilgili konuşması gerekenler düşüncelerini politik bir zeminde “ne şiş yansın ne kebap” türünden cılız açıklamalarla geçiştirmeyi tercih ettiler. Özellikle bu hususta görüş belirtmesi gerekenler belli grupların tepkisini çekmemek adına işi sadece belli kurumlara ve yetkililere kendi kanaat ve düşüncelerini içeren raporlarla sunduklarını ifade ediyorlar.

Ancak Maden’imizin sorunlarıyla her daim hemhal olmuş bir iki dernek hariç raporların içeriğinde tam olarak neler olduğunu kamuoyu ile paylaşma mecburiyeti hissetmediler.

Ya tutarlı ve yere sağlam basan önerileri ve talepleri yoktu ya da gelecek siyasi kaygıları adına vatandaşa karşı “biz sizin taleplerinizi ilgililere rapor halinde ilettik, elimizden geleni yapıyoruz, Devlet’imizin önemli kişileri ile görüştük. Hassasiyetlerimizi ilettik. Konuya ilgi ve alaka gösterdiler,” biçiminde günü kurtarmaya mı çalıştılar?

Biz iyi niyetli düşünerek bu çabayı gösteren hemşehrilerimize, dernek yöneticilerimize, seçilmiş, seçilmemiş siyasetçilerimize ve konuya ilgi gösteren akademisyen ve düşünce insanlarına teşekkür ediyoruz yine de.

Ancak şunu herkesin duyacağı şekilde ifade etmek zorundayız ki;

Heyelan riskine karşı Maden ilçemizin bir bölümünün taşınmaya tabi tutulması hususunda ilçemizi temsil ettiğini düşündüğümüz yerel yöneticilerimizden, derneklerimizden beklenen devletimizin yetkililerine sunulan raporlarda Maden ilçesinin yeniden eski günlerde olduğu gibi canlandırılması, ekonomik, kültürel olarak bir ivme kazandırılması, her türlü imkâna kavuşturulması, gençlere iş imkânlarının sağlanması olmalıdır.

Ancak sunulduğu tahmin edilen önerilere bakıldığında Maden ilçesini mevcut yerde tutup birkaç zaman sonra kimsenin yaşamadığı tamamen kaderine terk edilmiş bir hayalet kasabaya doğru sürüklemek olduğu anlaşılmaktadır.

Maden’i heyelan riskine rağmen mevcut yerinde kalırsa ne değişecek?

Hiçbir şey.

Peki, Maden; ilçenin %80’ninin kabul ettiği ve en tutarlı ve gelecek vadeden Gezin-Tekevler bölgesine taşınması gerçekleşirse ne olacak?

On-on beş yıl içinde ilçemizin nüfusu 40-50 binlere ulaşacak.

Modern konutlar yapılacak ve en kısa sürede ilçemize doğal gaz gelecek. İnsanlarımız daha rahat bir yaşam standartlarına kavuşacak. Türkiye’nin en modern ve en güzel ilçesi olacak.

Gurbette yaşayan Madenliler ilçeye sezonluk tatiller için gelecek. Daha sıcak ilişkiler kurulacak, birlik-beraberlik için önemli bir kazanım olacak.

Nüfus artınca köylü toprağını ekecek, ürününü pazarlayacak.

Nüfus artınca belediye şimdikinin on katı personel istihdam etmek zorunda kalacak.

Belediye hizmetlerine coğrafyadan dolayı kalite gelecek.

Eğitim, sağlık hizmetlerinde kalite artacak, yaşam standartları iyileştiği için öğretmen, doktor, memur ilçede ikamet edecek.

İlçede haftanın belirli günü Pazar kurulacak, esnaf, köylü her hafta ürününü satabilecek.

Köylerde onlarca yıldır nadasa bırakılan topraklar işlenecek, kurutmalık yapılan ürünler ilçe merkezinde ve yol boyunca her zaman pazarlanabilecek.

Tekevler ve Behremaz ovasında seracılık yaygınlaşacak, potansiyelden dolayı meyve işletim tesisleri kurulabilecek.

İlçede organize sanayi bölgesi kurulacak, gençlere yeni iş imkânları kazandırılacak.

İlçemize Fırat Üniversitesine bağlı olarak Turizm Otelcilik, Maden Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümü, Ziraat Fakültesi gibi önemli bölümler açılabilecek ve doğal güzelliği ve cazibesi nedeniyle ilçemize sayıları belki de binleri bulan başka illerden öğrenciler gelecek. Bu bölümlerde ilçemizde ikamet edenlere öğretim görevlisi, araştırma görevlisi olma fırsatları doğacak.

Esnaf büyük marketlerin ilçede ticaret pastasından büyük payları almasının önüne geçmek için MİSAŞ benzeri marketler kurabilecek.

Maden işletmesi boşaltılan bölgede maden çıkarma faaliyetine başlarsa gençlerimize onlarca yıl sürecek iş imkânı doğacak.

Ailemizle mutlu bir şekilde yaşayabileceğimiz sosyal ortamlar olacak.

Turizm alanına yatırımlar yapılacak. Tatil fırsatları için oteller, tatil köyleri, pansiyonlar yapılarak gençlerimize iş imkânları doğacak.

Kültür, sanat ve sportif faaliyetler artacak. Maden Bakır Spor yeniden canlanacak. Spor tesisleri yapılacak, gençlerimiz her alanda kendini yetiştirecek, geliştirecek.

Esnafın kazancı onlarca kat artacak, kazancıyla çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayabilecek, yeni yatırımlara yönelecek, ilçemiz Elazığ ekonomisinde söz sahibi olabilecek.

Herkesin en az bir işi olacak ve bunun ötesinde herkes ikinci bir iş olarak ticaret yapma imkânına kavuşacak, köyde yetiştirdiği ürünlerini yaz kış satacak, seracılık, besicilik, arıcılık gibi ikinci, üçüncü işleri de sürdürecek ve geliri şimdikinden beş on kat fazla olacak. Herkesin modern bir evi ve altında lüks bir arabası olacak. Kazandığı için çocuklarına en iyi imkânları sunabilecek.

Elazığ siyasetinde, ekonomisinde, kültüründe yeniden söz sahibi olacak.

Daha sayamayacağım onlarca madde sıralayabilirim değerli hemşehrilerim.

Değerli Zafer Düşünceli, Mehmet Deprem, Orhan Deprem, Kahveci Hüseyin, Mustafa Çağıran, Necla Çağıran, Palulu Eşref kardeşim, Kasap Faruk Temiz, Remzi Tabur, Foto Yılmaz, Tatlıcı Ahmet, Ali Beg Özek, Ali Özdağ, İbrahim Özdağ, Muzaffer Meral, Öner İlhan, Bülent Üzek, Berber Remzi abi, Mikail Canpolat, Kenan Canpolat, Fırıncı Zülküf, Anıl Serdaroğlu, Zülküf Tanrıverdi, Fuat Atmaca, Hüseyin Özek, Büfeci Sedat, Mehmet Güler, Fırıncı Necati abimiz, Bilgin Bilgili, Siverekli Metin, Radyocu Hüseyin, Ayakkabıcı Evren Durmuş, Muhtar Turan ve daha sayamadığım onlarca değerli esnafımız, siz değerli gençler; saydığım imkânlara sahip yeni bir Maden mi istiyoruz yoksa kendi gelecek siyasi planlarını yapanların bizi geleceği olmayan ve günü kurtarmaya yönelik çözüm önerilerinin peşinden mi gideceğiz?

Bu hususta iktidar partisi milletvekilleri ve Sayın Valimiz Çetin Oktay KALDIRIM Bey’in sürece kesintisiz destek vermeleri çok önemlidir.

Madenliler Gezin-Tekevler bölgesinde devletten anahtar teslim bir ilçe bekliyor. Geçici çözümler değil.

Yine geleceği görebildiğine inandığımız seçilmiş yerel yöneticilerimizin de bu süreçte Gezin-Tekevler bölgesi için yeni projeler yapmasını ve bu anlamda modern bir ilçe inşasına katkı sunmasını arzu ediyoruz.

UNUTMAYINIZ Kİ İKİNCİ DEFA ÖNÜMÜZE GELEN BU FIRSATI BİRİLERİNİN KEYFİ İÇİN HEBA EDEMEYİZ!

Kalın sağlıcakla.

Yazarın Diğer Yazıları