Yatırımcıları soran var mı?

Deprem, pandemi, yasaklar, eğitimin aksaması, yıkılan okullar... Esnaflarımızın sıkıntı yaşadığı bu günlerde, ilimize önemli ekonomik katkı ve değer üreten sanayicilerimiz ve yatırımcılarımız unutuldu mu?

Yatırımcıları soran var mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocakta yaşadığımız deprem ve hemen ardından başlayan salgın sebebiyle sadece günlük yaşam değil, ticaret, üretim, sanayi de büyük zarar gördü.
Birçok yatırımcı daha önce planladığı yatırımlarını askıya aldı ya da tümüyle vazgeçti.

Fırsat iyi değerlendirilmeli
İlimiz teşvik kapsamında 6. Bölgede bulunma avantajını bir yıl daha uzattı. Bu yıl ve önceki yıllarda teşvik belgesi alanlar beş yıl boyunca bu imkânlardan faydalanacaklar. 
İlimiz milletvekilleri ile ETSO’nun yoğun gayretleri ile bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşülüp bir yıl daha uzatılması sağlanan teşvikte 6. Bölge imkânları ve avantajlarının yeni yatırımları çekmek ve yatırımcıları davet etmenin fırsatının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken ekonomistler, bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ediyorlar.

Dört koldan lobi çalışması
Teşvik uygulamasında 6. bölge avantajlarının yeni yatırımları cezbetmesi sebebiyle  ilimizde geçtiğimiz yıllarda çok sayıda fabrika temelinin atıldığını, bunlardan birçoğunun üretime geçerek ihracat yapmaya başladığını ifade eden ekonomistler, bu yatırımların devamı ve yenilerinin eklenmesi amacıyla başta siyasilerimiz, KOSGEB, FKA, TKDK, OSB, ETSO, Ticaret Borsası, MÜSİAD ve ilgili diğer STK’ların etkili lobi çalışması yapması gerektiğini ifade ediyorlar.

Raporlar hazırlanmalı
İlimize yeni yatırımlar kazandırma amacıyla ilimizin imkan ve fırsatları ile ihtiyaç bulunan alanlarla ilgili bilimsel veriler baz alınarak hazırlanmış durum analiz raporlarının güzel bir baskıyla hazırlanmış kitapçığının ziyaret edilen her bir kurum ve yatırımcı ile bizzat gidilmese bile büyükşehirlerdeki işletmelere ve iş insanlarının bizzat adına adreslerine gönderilmesi gerektiğini ifade eden ekonomi uzmanları, yine bu konularda büyük şehirlerde Elazığ dernekleri organizasyonunda programların da yapılabileceğini ifade ediyorlar.


Mevcut yatırımcılara değer verilmeli
İlimiz yönetici ve siyasetçilerinin ilimize yeni yatırımcı kazandırma yanında önemli bütçe ve sermaye harcayarak ilimizde yatırım yapan iş insanlarına da zaman ayırmaları ve onların yaşadıkları problemleri dinleyerek çözmeleri, konusunda da gayret sarf etmeleri gerektiğini ifade eden ekonomistler, yatırımcıların sıklıkla ziyaret edilmesinin önemli bir motivasyon ve iş gücünü artırma olarak karşılık bulduğunu belirtiyorlar.