Yanlış Yorum

Elazığ Devlet Türk Müziği Korosu'nun adının, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu olarak değiştirilmesi sanat camiası tarafından memnuniyetle karşılanırken bazı çevreler tarafından yanlış bulundu.

Yanlış Yorum
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da bu karara tepki göstererek, devletin temsil eden kurumların statüsü ve konumun değiştirilmesinin doğru olmadığını ifade ederek, “Türk isminin neyi sizi rahatsız ediyor da bir genelge ile yılların korosundan kaldırıyorsunuz” dedi. 

Kararın yanlış olduğunu vurgulayan Milletvekili Erol,  “Elazığ Devlet Türk Müziği Korosu’nun adını Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu olarak değiştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararı kabul edilemez. Buralarda icra edilen müzik Türk Müziğidir, uluslararası kültür otoriteleri de dünyanın her yerinde buna Türk Müziği demektedir.  Türk isminin neyi sizi rahatsız ediyor da bir genelge ile yılların korosundan kaldırıyorsunuz” ifadelerini kullanmış.

Öncelikle bu bakış açısı çok doğru olmayan ve zorlama yorum içeren bir bakış. Kültür Bakanlığı, sadece ilimiz için değil, aynı kararı Urfa, Diyarbakır, Edirne koroları için de almış. 

İsmi değiştirilen koralara, aynı misyonla birlikte genelde yöresel isimler verilerek geleneğin kaybolmamasına ve yerel markalaşmasının daha hızlı gerçekleşmesinin önü açılmıştır.

Adında Türk kelimesinin olmaması o korunun Türk olmadığı, Türkçe müzik icra edemeyeceği anlamı taşımaz. Kürsübaşı kelimesi ile farklı bir ırk ya da topluluk tarif ediliyormuş gibi bir anlam çıkartıp buradan hareketle Türklük tartışması açmak çok doğru değildir.

Kürsübaşı koromuz, dün olduğu gibi bugün de yarın da Türk müziği icra edecektir.  Şimdiye kadar olduğu gibi Türk'ün ve Elazığ’ın türkü ve şarkılarını seslendirecektir.
Katıldıkları turnelerde de Kürsübaşı korosu ünvanıyla  en güzel Türk müziği ve şehrimizin nadide eserlerini icra edeceklerdir. Ve bunu şehrimizin marka değeri olan ve yıllardan beri çok da tanıtamadığımız ve markalaştıramadığımız bir isimle yapacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yerelden ulusala, ulusaldan evrenselliğe adım için araladığı bu kapıyı, uygulama pratiği ve olumlu sonuçlarını düşünmeden eleştirmek ve bunu farklı bir boyuta çekmek doğru değildir.

Yapılmak istenen Kürsübaşı’nın markalaşması ve daha çok tanınmasına katkıda bulunmaktır. Yoksa koromuzun ne repertuvarı, ne etnik kökeni, ne dili ne de misyonu değişecektir. Bu karar, her yerde olan ve artık rutinleşen bir isim yerine illerin tanıtımına ve musiki değerlerine katma değerler eklemeye yönelik iyi niyetli ve doğru bir karardır.