Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Elazığ'daki Ahıska  Türklerine Duygu Dolu Veda
Hasret  Dilan KANTARCIOĞLU
Hasret Dilan KANTARCIOĞLUMuhabir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'daki Ahıska Türklerine Duygu Dolu Veda

Ukrayna'daki savaş bölgesinden tahliye edilerek Elazığ'da geçici konaklama merkezine yerleştirilen Ahıska Türkleri 2 yılın sonunda Bitlis'in Ahlat ilçesine kalıcı konutlarına yerleşmek için uğurlandı.

Bu çerçevede Elazığ’da 218 aileden oluşan 703 kişinin yerleştirilmesine karar verildi. İlk etapta gönderilecek olan 35 aileden oluşan 91 Ahıska Türkü için geçici konaklama merkezinde uğurlama töreni düzenlendi. Duaların edildiği ve kurbanların kesildiği törende, sevinç ve hüzün gözyaşları bir aradaydı. Akrabaları ile vedalaşan vatandaşlar, otobüsler ile Ahlat’a doğru yola çıktı. Diğer ailelerin ise bu hafta içerisinde peyderpey gönderileceği bildirildi. Programa Elazığ Valisi Dr. Toraman, Elazığ Emniyet Müdürü Adnan Karayel ve bir çok Ahıska  Türkü vadandaşlar katılım sağladı.

 

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, “2 yıl önce, 11 Mayıs 2022 tarihinde, sizleri Elazığ Havaalanında, Elazığlı hemşerilerimizle beraber büyük bir coşkuyla karşılamıştık” dedi.

“AHISKA BİZİM İÇİN YAVRU VATAN”

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman; “O gün gözyaşlarımız birbirine karıştı. Birbirimize sarıldık, ağlaştık, hasret giderdik. Biz bir Ata’nın evlatlarıyız. Birbirinden koparılmış, uzak düşürülmüş iki kardeşiz. Maalesef Ahıska Türk’ü kardeşlerimiz bu ayrılıktan sonra çok çile çektiler. Pek çok zorluk yaşadılar. Öz yurtlarını terk etmek durumunda bırakıldılar. Evlerini, köylerini terk etmek zorunda kaldılar. Dünyanın görebileceği en acımasız sürgünlerden bir tanesini yaşadılar. Fakat hamdolsun ne dillerini ne dinlerini ne de kültürlerini kaybetmeden sapasağlam dimdik ayakta durdular. Bir Türk nasıl davranırsa öyle davrandılar. Bütün Türk dünyasına örnek oldular. Bu iradeniz her türlü takdirin üzerinde.

 

Bu durum geleceğe bizim için büyük bir umut ışığı. Bu yüzden bütün ölmüşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bizler onların torunları ve evlatları olarak bugün bir aradayız. Tekrar kavuştuk. Ahıska Türk’ü kardeşlerimiz yalnızca bir defa sürgüne maruz kalmadı. Ama inşallah bu artık son oldu. Türkiye Cumhuriyeti hepimizin Ana Vatanı. Ahıska bizim için Yavru Vatan. Artık Ana Vatan’da bir arada yaşayacağız. Rusya ile Ukrayna arasında meydana gelen savaşın ortasında kalan Ahıska Türk’ü kardeşlerimizin imdadına Sayın Cumhurbaşkanımızın eli uzandı. Onun hem Ukrayna hem de Rusya cephesinde yürüttüğü çabalar, Ahıskalı kardeşlerimizi o ateş çemberinden çekip çıkardı. Hamdolsun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet. Hamdolsun, sayın Cumhurbaşkanımız büyük bir lider” ifadelerine yer verdi.

 

Toraman; “Bu süreçte Dış İşleri Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız büyük gayret sarfettiler. Haseten Göç İdaresi Başkanlığı başından itibaren yanınızda oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ahıskalıları Elazığ’da iki yıldır misafir etmekten bahtiyarız, gurur duyuyoruz. Az da olsa emeğimiz katkımız varsa, bu bizim için iftihar madalyası. Çocuklarımıza bırakacağımız bir miras. Kadim Türk Yurdu, Ata Yurdu Ahlat’a yerleşiyorsunuz.

 

Ahlat bizim için çok önemli bir yer. Bütün Anadolu’nun Türkleştiği, Müslümanlaştığı çıkış noktası, mübarek bir belde, çok güzel bir coğrafya. İnşallah orada bundan sonraki hayatınızı devam ettireceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız 1000 ailenin iskanı için kararname yayımladı. İlk etapta 218 ailemizin iskanını sağlıyoruz ama arkasından peyder pey diğer ailelerimizin iskanını sağlayacağız. Allah birlik ve beraberliğimizi muhafaza etsin” dedi.

 

Yeni Videolar