Veyis'e Savunma Şoku

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Sedat Peker videolarında ismi geçen ve o günden sonra yıllık izin kullanıyor gerekçesi ile Habertürk ekranlarına çıkmayan ve cemiyetin üyesi olan Veyis Ateş'ten siyaset-mafya ilişkileri içinde adının geçtiğine ve mesleğin itibarını sarsacak oluşumlar içinde bulunduğuna yönelik şikayetler nedeniyle savunmasını istedi.

Veyis'e Savunma Şoku
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kararda şu ifadelere yer verildi:“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 4315 sicil numaralı üyesi Veyis Ateş’in ülke gündemine oturan siyaset -mafya ilişkileri içinde adının geçmesinden ötürü, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı davrandığına, mesleğin itibarını sarsacak oluşumlar içinde bulunduğuna dair çok sayıda şikâyet olmuştur. Tüzüğümüzün 11. maddesinde ifadesini bulan ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin amacıyla ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde belirtilen ilkelerle, bu bildirgede yer alan ‘Gazetecinin doğru davranış kuralları, hak ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan tutum ve davranış içinde olmak’, ‘Gazeteci, çıkar ve nüfuz sağlayacak habercilikten kaçınmalıdır. Mesleğini gölgeleyecek, itibarını sarsacak türden oluşumlar içerisinde yer almamalıdır’ hükümleri dikkate alınarak Veyis Ateş hakkında disiplin soruşturması açılmasına oybirliği ile karar verilmiştir.”

Cemiyetin bu adımı, çok önemli ve yerinde bir karar. Topluma ahlak, etik değerler, dürüstlük ve hak-hukuk dersi verip farklı ilişkiler ile  kazancının çok çok üzerinde bir hayat yaşayıp yaşam süren bazı gazetecilerin de hem yasalar hem de kamu vicdanında sorgulanması  gerekiyor.

Gazeteciler Cemiyeti’nin kendi üyesi olan bir gazetecinin mafya ve karanlık isimlerle birlikte anılmasını, kazancının üzerinde bir yaşam sürmesi ve bunu faturalandıramaması iddiaları  üzerine böyle bir refleks göstermesi temiz topluma ulaşmak adına temiz eller operasyonları için de bir başlangıç sayılabilir.