Van Gölü'ne Mavi Bayrak, Hazar Gölü'ne Kırmızı Kart

İlimiz tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve turizm potansiyelleri ile birçok zenginliği barındırıyor. Pandemi döneminin sona ermesi ve yeni normal dönemin başlaması ile birlikte turizm sektöründe yaşanması beklenen hareketlilik için şehrimizin ne kadar hazır olup olmadığı tartışılırken, hepimizi üzen bir haber geldi.

Van Gölü'ne Mavi Bayrak, Hazar Gölü'ne Kırmızı Kart
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Neydi bu haber, 2021 yılının mavi bayraklı plajları açıklandı.

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin verdiği oylarla belirlenen sonuçlara göre İspanya 614 plaj ile ilk sırada, Yunanistan 545 plaj ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye ise 519 plaj, ile dünya üçüncüsü oldu. 

Bir zamanlar Türkiye’nin Mavi Bayraklı tek gölü olan Hazar Gölü de tekrar mavi bayraklı günlerine geri dönmeyi bekliyor. Uzun zamandır Hakimiyet Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz ve Elazığ için büyük bir önem taşıyan Hazar Gölü’nün hak etmediği değeri görmediğini ifade ettiğimiz haberlerimizi okuyucularımız hatırlar. 

Muhteşem görüntüsü ve doğası ile bölge de bir numara olan Hazar Gölü’nün mavi bayrak alamaması tüm Elazığlıları üzdüğü gibi ilimizin yöneticilerinin de düşünmesini  sağlamalı diye düşünüyoruz. 

Geçtiğimiz yıl Mavi Bayraklı plaj sayıları Antalya'da 206, Muğla'da 105, İzmir'de 52, Aydın’da 35, Balıkesir'de 31, İstanbul'da 2, Samsun'da da 13 iken Hazar Gölü’nün yine liste de yer almaması Elazığ’ın turizm konusunda ne kadar kötü olduğunu gösteriyor aslında. 

Daha önceki yıllarda Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü’nün de Mavi Bayrağı vardı. Ama gölün hızla kirlenmesi, bakımsız kalması ve yetkililerin yeterince ilgilenmemesi nedeniyle Hazar Gölü’ndeki Mavi Bayrak alındı. Bir zamanlar Türkiye’de denize kıyısı olmayan tek mavi bayraklı yer Hazar Gölü olurken şimdilerde yerini Van Gölü’ne bıraktı.

Hazar Gölü geçtiğimiz sezonda; temizlik yapılmayan göl çevresi, haftalarca alınmayan çöpler, göl suyunun kirletilmesi, piknik alanlarının bakımsızlığı görüntüleri basın yayın organları ile sosyal medyaya yansımıştı.Bizlerde gündeme getirmiş ve Hazar Gölü’nün Elazığ için çok önemli olduğunu ifade etmiştik.

Yapılan haberlerin ardından Hazar Gölünde kısmen de olsa çalışmalar yapılmış olsa da Mavi Bayrağı almaya yeterli olmadı. Elazığlılar olarak üzüldük ama üzülme ile kalamayız. Yetkililerin acilen gerekli çalışmaları yapması gerekiyor. Yoksa ilerleyen yıllar da değil Mavi Bayrak almak,Hazar Gölü’nü bir daha kullanamayacak hale gelebiliriz…