TOKİ'den Arsa Alanlara Çifte Standart
TOKİ'den arsa alan bazı vatandaşlar ödemeleri zamanında ve düzenli yapmasına rağmen yaşanan fiyat artışları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Nakit ve taksit ödemeleri düzenli yapıldığı halde 6 ayda bir ödenen paralar sıfırlanıyor.
24 Ocak depremi sonrasında ilimizde TOKİ tarafından yapılan konutlardan memnun olan hak sahipleri yanında, başta kentsel dönüşüm yapılan bölgelerdeki konut sahiplerinin yaşadığı ciddi mağduriyetlere bir de arsa satın alan vatandaşların yaşadığı mağduriyetler eklendi.
ARSA SATIŞLARI DA MAĞDUR EDİYOR
TOKİ, konut satışlarında yaptığı uygulamalarla vatandaşı mağdur ederken, arsa sattığı insanları da mağdur ediyor.
2021 YILINDA YAPILAN SATIŞLARIN SÖZLEŞME MADDELERİ, ÖDEMELERİ İMKANSIZ KILIYOR
2021 yılında Toplu konut İdaresi Başkanlığı tarafından birçok arazinin açık attırma ile ihalesi yapıldı. Bazı dönmelerde ihalesi yapılan taşınmazlar için %25’i peşinat ödenip kalan meblağ için TOKİ tarafından belirlenen dönemlerde dönemlik (6 aylık) ÜFE oranında artış yapılıyor ve bazı dönemlerde ise yapılan ihalelerde dönemlik (6 aylık) maksimum %7.5 oranında artış yapılarak alıcıya yansıtılıyor.
ÜFE, DEĞİŞKENLİĞİ
TOKİ tarafından yapılan ihalede bazı dönemler için ÜFE oranı sabit tutulmamış bazı dönemlerde ise ÜFE oranı maksimum %7.5 oranında sabitleniyor. Yapılan bu arazi ihalelerinde satış şartnamesinin içeriğinin aynı olması ve aynı mantık çerçevesinde ihale edilen arazilerin bazılarında ÜFE oranlarına göre artışın yapılması bazılarında ise ÜFE oranının maksimum %7.5 ile sabitlenmesi, piyasada haksız bir rekabete sebebiyet veriyor. Haziran ve Temmuz dönemlerinde ÜFE TÜFE ve memur maaş endekslerine göre Temmuz-Aralık arası ilk 6 aylık dönemde yüzde 30 zam yapıldı. Nakit ve taksit ödemeleri düzenli yapıldığı halde 6 ayda bir ödenen paralar sıfırlanıyor.
ALICILAR, TAKSİTLERİ ÖDEYEMİYOR
ÜFE oranının sabitlenmediği dönemlerde yapılan artışlarda, ÜFE’nin çok yüksek olması ile birçok alıcı mağdur duruma düşüp taksitlerini ödeyemez duruma geliyor. Ayrıca satışı yapılan taşınmazlara ilgili dönmelerde gelen ve ileriki dönemlerde gelecek fark ile beraber satışı yapılan arazinin bedeli, ihale ile satıldığı bedelin kat kat üzerine çıkmış oluyor. Bu durum da normal piyasa değerinin çok daha üstünde olacağından alıcılar için mağduriyete sebep vermekte ve piyasada haksız rekabete sebep olmakta.
2021 YILINDA ÜFE’NİN YÜKSEK ÇIKMASININ FATURASI ALICIYA KESİLİYOR
2021 yılında ÜFE’nin yüksek çıkması ile TOKİ’nin dönemlik (6 aylık) uygulamış olduğu fiyat farkı sonrasında, alıcıların bir dönem (6 ay) içerisinde yatırmaları gereken taksitlerin toplamı, TOKİ tarafından yapılan dönemlik faizi karşılayamaz duruma gelmiş durumda. Bir dönem için uygulanan ÜFE ile gelen faiz karşısında, alıcı tarafından TOKİ’ye yatırılan %25’lik peşinat ile geçmiş dönemlerde yatırılan taksitler gelen faiz karşısında erimekte ve sanki bugüne kadar hiç para ödenmemiş gibi yapılan %25‘lik nakit ve yatırılan taksitler adeta sıfırlanıyor.
ÖDEME YAPILDIĞI HALDE BORÇ ARTIYOR
Yapılan bu fiyat artışı ile borç tekrar arsanın alındığı ana para seviyesine çıkıyor. Her dönem bu şekilde fiyat farkı yansıtılırsa yatırılan taksitler faizi karşılayamaz duruma gelip ana parada eksilme olmadığı gibi aksine daha da artıyor. Buna bağlı olarak ödemeler düzenli yapıldığı halde aylık taksit miktarları katlanarak alıcıya yansıtılıyor.
YENİ DÜZENLEME YAPILMALI
TOKİ’nin bu uygulaması ile arsa alan vatandaşlar, bir dönem için ödemesi gereken ana parasının taksitlerini ödeyemez duruma düşmüş, ana para dışında, dönemsel olarak gelen faizin yarısını aynı dönem içerisinde TOKİ tarafından belirlenen taksit miktarı oranında ödeyebilmekte ve kalan faizin diğer yarısı da bir sonraki dönemde kalan ana paraya eklenip tekrardan ÜFE oranında ikici bir faiz uygulanarak alıcıya yansıtılmakta. Bir başka deyişle, alıcıya faizli paraya ikinci defa faiz eklenerek yansıtılmakta ve bu her dönem için aynı şekilde tekrarlanmaktadır. TOKİ’nin bu konuyla ilgili bir adım atması ise arsa alan vatandaşların en büyük talepleri arasında.
2021 SATIŞLARINDA ÜFE ORANI SABİTLENMELİ
TOKİ’nin bu uygulaması ile yaşanan mağduriyetin giderilmesi için 2021 yılında yapmış olduğu ihalelerdeki ÜFE oranını her dönem için sabitlemesi, vatandaşın mağduriyetini bir nebze de olsa giderecek ve ödemelerin düzenli olarak yapılmasını sağlayacak.