Termal'in Suyu Isındı mı?

Termal turizmde önemli bir merkez olma potansiyeli gösteren ilimizde, Karakoçan ilçesinde hizmet verecek olan termal tesisin ihalesi yapıldığı halde şu an hangi aşamada olduğu hakkında bilgi verilmemesi projenin akıbeti açısından merak ediliyor…

Termal'in Suyu Isındı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yıllarda Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde çıkan jeotermal su, 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli suları arasında yerini alarak, önemli bir konuma gelmişti. 

TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ TERMAL SUYU

Son dönemde yapılan çalışmalar neticesinde ve Geçtiğimiz dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın gayretleri sonucunda Karakoçan’da yeni bir kaynak bulunmuştu.  2018 yılının başlarında ilk kazma vuruldu ve 800 metre derinlikte sondaj çalışmaları başladı. Bu jeotermal suyun diğerlerine göre bir farkı var; 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alıyor.

CİP KÖYÜNDE DE BULUNMUŞTU 

Geçtiğimiz yıllarda Cip köyü yakınlarında da yapılan sondajla elde edilen termal su, kaplıca ve sağlık turizmi yanında seracılık için de büyük umut olmuştu. Bölgedeki arazi sahipleri kadar Elazığ’ın üretim merkezi olması dolayısıyla tüm şehir halkı heyecanla bölgede kurulacak seraları ve otelleri bekliyordu. Bu nedenle Elazığ’da özellikle termal su için sondaj çalışmaları hız kazandı.

YILLIK 450 MİLYON TL’LİK İHRACAT HEDEFLENİYOR

Bu nedenle Elazığ merkezde bulunan Jeotermal su kaynağının özellikle seracılıkta kullanılması için de gerekli girişimler başlamıştı. Jeotermal su kaynağını değerlendirilmesi açısından ‘’SERACILIK İHTİSAS OSB’NİN’’ ilk toplantısı 2019 yılında düzenlemişti. 1300 dönümlük alanda kurulacak bu seralardan yıllık 450 milyon TL’lik ihracat hedefleniyordu. 

5 YILDIZLI TERMAL TESİS YAPILACAKTI

Cip Köyünde termal su çalışmaları devam ederken Karakoçan ilçesinde de Elazığ Valiliği öncülüğünde çalışmalar da başlamıştı. Dönemin  Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalar neticesin de 5 yıldızlı bir termal otel için girişimler hızlanmıştı.  100 dönüm üzerine yapılacak dev yatırım ile birlikte hem kaplıca turizmi geliştirilecek hem de organize seracılığa kapı aralanacaktı. 

350 KİŞİYE İSTİHDAM OLACAK

Öte yandan tesis içerisinde de konaklayacak vatandaşların tüm ihtiyaçları düşünülmüştü. Dev komplekste golf sahası, 3 futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seralar yer alacak. Karakoçan’da dev termal tesis 350 kişiye istihdam olacaktı. 

ELAZIĞ’IN TERMAL TURİZM MERKEZİ OLMA ŞANSI

Elazığ'ın en büyük ilçelerinden Karakoçan, yurdumuzun  termal kaynak suyu açısından en bereketli yerlerinden biri.  Golan Kaplıcaları ile meşhur bölge, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kaplıcasıyla, romatizmadan cilt hastalıklarına kadar bin bir derde deva oluyor.

ORGANİZE SERACILIĞA KAPI ARALANACAK

Bölgeden termal su çıkarılmasının ardından Elazığ Valiliği öncülüğünde çalışmalara da hemen başlanılmıştı. Yapılan çalışmalar kapsamında 5 yıldızlı bir termal otel için de girişimler hızlandı. 100 dönüm üzerine yapılacak dev yatırım ile birlikte hem kaplıca turizmi geliştirilecek hem de organize seracılığa kapı aralanacak.

İHALESİ YAPILDI 

Termal tesis için ihale 2020 yılında yapılmıştı. Bürokrasiden kaynaklı bir kaç prosedür vardı, onlar da tamamlandıktan sonra çalışmalara başlanılmıştı. Termal tesisin yapılacağı yerlere elektrik hatları çekilmiş ve temel kazma çalışmalarına başlanılmıştı. 

VALİ YIRIK ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEMİŞTİ

Elazığ Valisi Erkaya Yırık da Karakoçan ilçesinde yapılacak olan termal tesis için geçtiğimiz aylarda incelemelerde bulunmuştu. İlçede yapılan Jeotermal sondaj çalışması sonucu bulunan termal su kaynağını da yerinde inceleyen Yırık, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi almıştı.

ÇALIŞMALAR NE AŞAMADA? 

Elazığ Karakoçan ilçesine yapılacak olan termal tesislerde yapılan çalışmaların ne aşamada olduğu ve ne zaman hizmete gireceği konusunda ilgili kurumların açıklama yapmaması,  kamuoyunu “Herhangi bir olumsuzluk mu var?” endişesi kaplıyor.

İlimizin kalkınması için büyük önem taşıyan termal tesisine 2018 yılının başlarında ilk kazma vurulmuş ve ihalesi yapılmasına rağmen çalışmaların hangi aşamada olduğu yönünde net bir açıklama yapılmamıştı. 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alacak olan tesis hakkında ilgili kurumların fotoğraflar ve görsel eşliğin de bir basın toplantısı düzenleyerek gelinen aşama hakkında kamuoyunu ve halkımızı bilgilendirmesi gerekiyor. 

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK 

İlçede dev kompleks halinde yapılacak olan tesislerde 750 yataklı 5 yıldızlı otel ve apart tesislerin yer alması,  Dev komplekste golf sahası, 3 futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seraların bulunması nedeniyle çalışmaların en kısa süre de tamamlanması için gerekli bütün girişimleri hızlandırılması gerekiyor. Bölgenin kaderini değiştirecek olan dev tesisin 350 kişiye istihdam olacağı da düşünüldüğün de bölgenin yıldızı olacak bu proje’ye bütün kurumların el birliği ile destek vermesi isteniyor.