Temizlik Başlıyor…

Hakimiyet Gazetesi olarak 31 Ocak tarihinde 'Sanayide Hurda Temizliği' manşetiyle verdiğimiz İçişleri Bakanlığı'nın trafiği olumsuz etkileyen, terk edilmiş veya hasara uğramış araçların bırakıldığı yerden kaldırılması amacıyla valiliklere gönderdiği genelge, 40 gün sonra Elazığ Valiliği'nin 'Genel Emir'ine dönüşerek gereği yapılmak üzere ilgili kurumlara gönderildi. Genelge gereği sanayi siteleri başta olmak üzere görüntü kirliliği oluşturan araçlar 30 gün içinde kaldırılacak.

Temizlik Başlıyor…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanlığı, ocak ayı içerisinde,  trafik güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye atan, sanayi siteleri, cadde, sokak ve meydanlardaki, hurda veya atıl durumdaki araçlara yönelik tedbirleri içeren genelgeyi valiliklere göndermişti.

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen genelgeye göre,  kara yolunu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasara uğramış araç sahiplerinin uyarıya rağmen çekmediği araçları trafikten men edileceği ifade edilmişti. 

Genelgede, nüfus ve araç yoğunluğunun artmasına bağlı olarak park alanı ihtiyacının arttığı, bu durumun zaman zaman trafik güvenliğini ve yoğunluğunu olumsuz etkilediği belirtilmişti.

Haber

ELAZIĞ VALİLİĞİ “GENEL EMİR” BAŞLIĞIYLA İLGİLİ KURUMLARA GÖNDERDİ
İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine ocak ayı içerisinde gönderdiği genelge,  Elazığ Valiliği’nin 10 mart 2022 tarihli  “Genel Emir” Başlığı ve “Emre Aykırı Davranış” (Hurda/Atıl  Araçların Toplatılması) konusu  ve 30 gün içinde gereğinin yapılması talimatı  ile Vali Ömer Toraman imzası ile tüm kurumlara gönderildi.

“TEHDİT EDİCİ BİR HAL ALDI”
Günümüzde nüfus ve araç yoğunluğunun artmasına bağlı olarak park alanı ihtiyacının arttığı, bu durumun zaman zaman trafik güvenliğini/yoğunluğunu olumsuz etkilediği dile getirilen Valilik “Genel Emir” yazısında şu görüşlere yer verildi:

“Bununla birlikte cadde, sokak, meydan gibi kamunun ortak kullanım alanlarına terk edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş araçlar ile bu alanlara ya da özel mülkiyete bırakılan bahse konu araçların ve makul süre üzerindeki parklanmaların görüntü ve çevre kirliliği oluşturmasına ilave olarak patlama ve yanma riski de taşıdıkları ve bu haliyle kamu düzeni ve güvenliğini tehdit edici bir hal aldıkları görülmektedir.”

Haber

“UYUŞTURUCU MADDE SAKLANIYOR”
Söz konusu araçların, uyuşturucu/uyarıcı madde saklanılması/kullanılması, milli güvenliğimize kast eden terör örgütleri tarafından El Yapımı Patlayıcı (EYP) düzeneği kurarak can ve mal kaybına neden olabilecek terör eylemlerinde kullanılması gibi durumlar göz önüne alındığında, bu araçların belli alanlarda toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması ile ilgili düzenleme yapılmasının büyük önem arz ettiği dile getirilen yazıda şu konulara dikkate çekildi:

“Özellikle son dönemlerde park, meydan gibi alanlarda bu şekildeki araçlardan kaynaklı sorunların çözümüne yönelik müracaatlarda bulunulmakta, hatta bu durumun özel mülkiyet konusu taşınmazlarda da sorun teşkil ettiği yönünde şikâyetler iletilmektedir.”

Haber

HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 128'inci maddesi gereğince "Yolu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terkedilmiş veya hasara uğramış araçlar  kaldırılıp götürülecek.

YERİNDEN KALDIRILMAYAN ARAÇLAR HAZİNEYE KALACAK
Buluntu olması nedeniyle veya bu kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan, ancak sahipleri tarafından altı ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçlar Hazinece satılarak, bedelleri emanet hesabına alınacak.

Satıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde müracaat halinde emanet hesabındaki bedeller, işlemler sırasında yapılan masraflar düşüldükten sonra ilgililerine iade edilecek.

 Beş yıl içinde herhangi bir müracaatın olmaması halinde söz konusu bedeller Hazineye irat kaydedilecek.

TRAFİKTEN MEN EDİLECEK
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 174'üncü maddesinde; "Karayolunu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasara uğramış araçları, durumu bir tutanakla tespit ederek kaldırıp götürülecek ve trafikten men edilecek.

Haber

ÇEVREYİ KİRLETME CEZASI
Valilik tarafından gönderilen yazıda, "Kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişilere para cezası uygulanacağına dikkat çekildi.

30 GÜN İÇİNDE UYGULANACAK
Elazığ Valiliği tarafından gönderilen “Genel Emir” yazısıyla yapılacak çalışmaların titizlikle yürütülüp 30 gün içinde sonlandırılacağı şu cümlelerle ifade edildi.

“Bu kapsamda kamuya ait bir yerde veya özel mülkler üzerinde bırakılan hurda/atıl, terk edilmiş, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş araçlar ile bunların mütemmim cüzlerinin, ulaşılabilmesi durumunda araç sahibine veya sürücüsüne aracın bulunduğu yerden kaldırılması konusunda gerekli uyarılar yapılarak, kolluk görevlilerince yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak en fazla 30 (otuz) gün içerisinde (Kolluk görevlilerince gecikmesinde sakınca olacağı kanaati hasıl olması durumunda derhal) kaldırılması amacıyla; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kolluk/zabıta birimleri başta olmak üzere diğer ilgili birimlerle gerekli koordinasyon sağlanarak yetkili birimlerce denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek, yapılan denetimler sırasında aksine hareket edenlerin tespit edilmesi halinde yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem yapılarak öngörülen idari para cezası uygulanacaktır.” 

TÜM KURUMLAR SEFERBER OLDU
Elazığ Valiliğinin genelgesi üzerine ilgili tüm kamu kuruluşları, bu çalışmayı titizlikle ve ivedilikle yürütmek amacıyla bünyesinde komisyonlar oluşturdular.
Özellikle sanayi sitelerindeki görüntü kirliği ile şehrin muhtelif alanlarında terk edilmiş hasarlı ya da hurda araçların kaldırılması amacıyla ilgili şahıslarla görüşülüp  gerekli yasal tebligatlar yapılacak.

Yapılan resmi tebligatlara rağmen araçlarını kaldırmayan vatandaşların hem araçları kaldırılacak hem de ceza yazılacak.

VALİ YARDIMCISI TAKİP EDECEK
Elazığ Valiliği’nin 30 gün içerisinde sonuçlandırılması talimatıyla gönderilen yazının gereğinin yerine getirilip getirilmediği ilgili kurumlarla yapılacak toplantılarda değerlendirilecek ve bu konunun takibi için bir vali yardımcısı görevlendirilecek. Yapılan çalışmalar ise İçişleri Bakanlığına rapor edilecek.