TEHLİKELİ TIRMANIŞ

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA SANAYİ MAHALLESİ'NDE YAŞANAN SURİYELİ GERGİNLİĞİ BU KEZ SARAYATİK MAHALLESİ'NDE KENDİNİ GÖSTERDİ

TEHLİKELİ TIRMANIŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/İlimizde yaşayan Suriyeliler gün geçmiyor ki bir asayiş olayına karışmasın ya da basit meselelerle sokak kavgalarına adları bulaşmasın. Geçtiğimiz aylarda Sanayi Mahallesi’nde cereyan eden ve yetkililerin araya girmesi ile zorlukla önlenen olayların bir benzeri de geçtiğimiz akşam Sarayatik Mahallesi Aksaray Caddesinde meydana geldi. Bir berber dükkânında berber çırağı ile Suriyeli bir çocuk arasında başlayan tartışma kısa sürede tarafların da olaya karışmasıyla sokak kavgasına  dönüştü.

Emniyetin olay yerine  kısa bir süre içerisinde gelmesine rağmen taraflar zorlukla sakinleştirildi.

KAYIT DIŞILAR SINIR DIŞI

İlimize Suriye’den gelen ve İl Göç İdaresi tarafından kayıtları tutularak bilgileri emniyet yetkilileri ile de paylaşılan Suriyelilerin dışında, zaman zaman kendi akrabalarının yanına misafirliğe gelip ardından da kayıt yapmadan yeni bir ev tutarak ilimizde yaşayan Suriyelerin kayıt altına alınması ya da sınır dışı edilmesi gerekiyor.

EĞİTİMLER AKSATILMAMALI

İlimizde yaşayan Suriyelilere yönelik gerek İl Milli Eğitim, gerek il İl Emniyet Müdürlüğü ve diğer STK’lar tarafından eğitimler verilmekte. Bu eğitimlere katılan eğitmenler gönüllü ve kendi arzuları istikametinde görevlendirilmeli.

Bu eğitimlerde Türkçe eğitimleri ile birlikte yaşamış oldukları toprakların ve şehirlerin hassasiyetleri, milli ve manevi değerleri, örf, adet ve törelerini de dikkat çekilerek kırmızı çizgiler üzerinde hassasiyetle durulmalı.

KANAAT ÖNDERLERİYLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜLMELİ

İlimizde yaşayan Suriyeliler'e sözü geçecek etkin ve saygın isimler var ise bunların tespit edilmesi, böyle bir isim ve isimler öne çıkmıyorsa böylesi bir çalışmanın yapılarak bazı olaylarda muhatap alınacak ve kalabalıkları denetim  ve gözetim altına alınacak bir mekanizmayı yetkililerin oluşturması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda özel  birinin hassasiyetle çalışması gerektiğini ifade ediyorlar.

STK’LAR GÖREVE

İlimizde yaşayan Suriyelilerin yaşadıkları şehrin halkına, esnafına ve değerlerine saygılı bir hayat sürdürdükleri takdirde emin bir yerde olduklarını ancak bunun tersi halinde bu şehrin insanlarını zor durumda bırakacakları, dolayısıyla kardeşçe ve huzur içerisinde yaşamak isteniyorsa karşılıklı  saygı çerçevesinde bulunulması gerektiğine  dair STK’ların da sosyal  çalışmalar yapmasının gerekli olduğuna dikkat çeken vatandaşlar bu konuda STK’ları da göreve davet ediyorlar.

İHH TAKDİR TOPLUYOR

Tüm dünyada olduğu ilimizde yaşayan mağdur ve muhtaç insanların imdadına yetişen İHH, şehrin sosyal ve kardeşlik dokusuna da kayıtsız kalmayarak sürekli olarak Suriyelilere eğitim veriyor.

 Geçtiğimiz akşam Sarayatik Mahallesinde yaşayan olayda Emniyet dışın da hiçbir resmi yetkili, STK Platformu ve diğer ilgililer olayın yaşandığı adrese gitmezken hemen olay yerine giden, tarafları sakinleştiren, bununla da kalmayarak olayların daha da büyümemesi  için sağduyulu yayın yapmanın gereğini  televizyonlara mesaj çekerek duyarlı olmaya dikkat çekerek önemli bir adım atan İHH başkanı Metin Kılıç’ı ve ekibini kutlamak gerek.

SAĞDUYU HAKİM OLMALI

Son günlerde ilimizde yaşanan Suriyeli gerginliğinin eğer önlemler alınmazsa daha farklı ve daha büyük  olaylara dönüşebileceğine dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda tüm kurum kuruluşlar yanında STK’ların da görev üstlenmesi ve toplumsal barışın sağlanmasına katkıda bulunulması gerektiğini ifade ediyorlar.