Tarım Marketleri Çözüm Olur mu?

Son aylarda fahiş fiyat artışları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı harekete geçirdi.

Tarım Marketleri Çözüm Olur mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erdoğan'ın 5 zincir marketle ilgili yaptığı açıklamasının ardından marketlerle ilgili fiyat sorununu aşmak için Tarım Kredi Marketlere bin adet mağaza açılması talimatı daha verdi.

Tarladan sofraya kadar bir zincir kuran ve çiftçinin ürettiği ürünü doğrudan halka ulaştıran Tarım Kredi Kooperatif Marketlerin Genel Müdürü Yıldırım yaptığı son dakika açıklamasında Kooperatif marketlerinin büyüme stratejisini ve uyguladıkları fiyat politikasını açıkladı.

Bugün itibariyle Tarım Kredi Marketlerin 486 mağaza sayısına ulaştığını anlatan Yıldırım, "Kısa sürede ilk hedefimiz olan 500 marketi tamamlayacağız. Şu anda 700. mağazayı açabilecek şekilde mağaza anlaşmaları imzalandı. Bizim 5 yıllık 2021-2026 stratejimiz var. Stratejimiz doğrultusunda lojistik merkezlerimizi de oluşturarak Türkiye genelinde mağazalar açmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu yıl ve önümüzdeki sene için bin mağaza talimatı verdi. Biz işini bilen ve aşkla yapan bir ekibiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği hedeflerin de üzerine çıkacağız inşallah" dedi.

Bu çalışmaların amacı raflardaki artan fiyatların aşağıya çekilmesi. Ancak fiyatların değişik marketlerdeki fiyatları arasında çok uçurum yok. Asıl mesele Ayçiçek yağı  fiyatının a zincirinde 85 TL, Tarım Kredi Marketinde 82 TL olması değil. Asıl mesele, bu yağın bir yıl içerisinde 25 TL’den nasıl 85 TL’ye çıktığı.

Asıl sorun ve problem burada. Bugün bırakın manav ve marketi insanlarımız semt pazarlarındaki pahalılıktan ve mutfaktaki yağından mustarip.

İkinci ve önemli bir yanlış da  fiyatları balans etmek amacıyla tarım Kredi marketlerinin sayısının arttırılmasında yapılıyor. Marketlerin kirası eleman maaşları, diğer giderleri ile önemli bir maliyet çıkacak. Bundan da önemlisi resmi kurum gibi işletilecek bu marketler tıpkı KİT’ler gibi bir çok sorun meydana gelecek  ve iyi yönetilmemekten dolayı tıpkı diğer kamu kurumları gibi görev zararı edecek ve bu maliyet de vatandaşın sırtına binecek.

Eğer gerçekten vatandaşların ürünlere daha ucuz ulaşması isteniyor ve bu amaçlanıyorsa, üretici- tüketici arasındaki aracı sayısını ortadan kaldıran bir sistem kurup bu ürünlerin mevcut zincir marketler marifetiyle ve yapılacak bir anlaşma çerçevesinde tüketiciye ulaştırmak daha mantıklı olur.

Geçtiğimiz yıllarda ette yaşanan aşırı fiyat artışları için de aynı yöntem uygulanmış ve kamu eliyle ihraç edilen etlerin 81 ilde şubesi bulunan zincir marketlerde satışı sağlanmış ve bunda başarılı da olunmuştu.

Devlet, özelleştirme adı altında birçok kurumu satmış ve görev zararlarından kurtulmuşken yeni yükler üretmek yerine, fiyatların artışının asıl sebebi ve bunun ortadan kaldırılmasına yönelik ciddi adımlar atmalı aracıları ortadan kaldıracak önlemleri acilen almalıdır.