Squid Game

İçeriği, mesajı ve asıl amacı tartışılsa da kendi alanında iyi yapılan işler anında karşılık buluyor. Kalkınma hikâyeleri ve sessiz sedasız dünya devi olma yolunda önemli adımlar atan Güney Kore, şimdi de tüm dünyayı kasıp kavuran bir dizi ile gündemde.

Squid Game
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dokuz bölümlük Squid Game'de, nakit sıkıntısı çeken yarışmacılar 45.6 milyar won (38 milyon dolar) kazanmak için ölümcül çocukluk oyunları oynuyor. Dizi, eylül ayında gösterime girdiğinde dünya çapında fenomen haline geldi.

Netflix'te yayına girdikten sonra 90 ülkede 111 milyon kullanıcı tarafından izlenen Squid Game, en çok izlenen orijinal yapım içeriği oldu. Dünya çapında büyük beğeni toplayan dizi,  Seul'daki iki ailenin birbirine tezat hayatını anlatan Parasite (Parazit) filminin hemen ardından geldi.

Parazit 2020'de en iyi film dalında Oscar Ödülü kazanan ve İngilizce'den farklı bir dilde çekilmiş ilk film olmuştu. Film en iyi yönetmen ödülünün de dâhil olduğu beş dalda daha Oscar kazanmıştı.

Güney Kore toplumunun sosyal problemlerinden bugüne kadar haberdar olmayan uluslararası izleyiciler, bu diziyle artık bunları görebiliyor ve meraklarını gideriyorlar.
Sürükleyici hikâye anlatımının yanı sıra dizinin Güney Kore'deki günlük hayatı etkileyen gerçek olayları tasviri, eleştirmenlerin övgüsünü kazanmakla birlikte Kuzey Kore, Squid Game (Mürekkep Balığı Oyunu) üzerinden bu ülkedeki toplum yapısına "ağır eleştiriler" yöneltti.

Eleştiriler, Squid Game'in, "Yolsuzluğun ve bazı ahlaksızlıkların yaygın olduğu" yönünde  iddialar  olan Güney Kore kapitalist kültürünün gerçekliğini ortaya çıkardığı yönünde.

Bazı eleştirmenler ise TV dizisinin "Zenginlerin parasız insanlara satranç taşları gibi davrandığı eşitsiz bir toplumu" gösterdiğini yazdı.

Bu dizi ve yapılan eleştiriler de gösteriyor ki, toplumdaki adil olmayan gelir dağılımı, kolay yoldan para kazanma, buna ulaşmak için başvurulan yasadışı yollar ve bunların gerçek hayatta yaşanıyor olması, benzer dizileri fenomen yapıyor.

Ülkemizde Kurtlar Vadisi ve benzer dizilerin; karanlık işlere, ülke ve halk üzerinde oynanan oyunlara ışık tutması ve bunu dizi retoriğiyle ve akıcılığı ile  sunması değil miydi Perşembe akşamları cadde ve sokakların  boş olmasına sebep olan.

İnsanlar, hem madalyonun öteki yüzünü hem de  öteki hayatları merak ediyor. Squid Game de bu merakı okşayan ve izleyiciyi damarından yakalayan bir dizi.

Elbette eleştirilecek birçok konusu vardır. Ama bunlara rağmen bir dizi ile dünya gündemine oturmak bir ülke için önemli bir başarıdır ve takdir edilmelidir.

Ülkemizde son yıllarda çekilen dizilerin dünya ülkelerinde izleniyor olması ve tercih edilenler arasında yer alması bizler için de bir başarıdır fakat kaliteleriyle birlikte sayıları da artırılmalıdır.