Soykırımcı 'Soykırım' Demiş..

Kendi kirli geçmişiyle yüzleşmekten korkan, seçim kampanyasında 'Erdoğan'ı darbe ile değil muhalefete destek vererek düşüreceğiz' diyen ve Ermeni diasporasına 'soykırım' ifadesini kullanacağı sözünü veren ABD Başkanı Biden, dediğini yaptı ve Osmanlının millet-i sadıka olarak gördüğü Ermenileri kullanarak başta HDP olmak üzere muhalefeti ve Erdoğan düşmanlarını sevindirdi. gözler, başta incirlik üssünün kapatılması olmak üzere Türkiye'nin atacağı adımlara çevrildi.

Soykırımcı 'Soykırım' Demiş..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıllardan beri her 24 Nisan’da Demokles’in kılıcı gibi Türkiye Cumhuriyetini “soykırım” ifadesi ile tehdit eden ABD, nihayet içindeki nefreti resmen de ifade ederek rahatladı. Bu açıklaması ile hem, destek vererek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı düşürme sözü verdiği ülkemiz muhalefetine hem de ermeni lobisine karşı ilk sınavını verdi. 

HDP, BİDEN'DAN DA HIZLI
ABD Başkanı Biden’in “soykırım” açıklamasından saatler önce HDP, kendi kurumsal sitesinde  "Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin" ifadesine yer vererek ABD ile organik bağını ve bu ülkenin kendisine verdiği misyonu itiraf etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir gün önce yaptığı görüşmede istediği tavizleri koparamayan ve Türkiye’nin rotasını değiştiremeyen ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin açıklamasında, "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz." ifadesini kullandı. 

Biden, açıklamasında, "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915'ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul'da tutuklanmasıyla, 1,5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü." ifadelerine yer verdi.

Açıklamasında, Ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" kelimesini de kullanan Biden, "Biz nefretin tüm şekillerinin çürütücü etkilerine karşı güçlü duruşumuzu sürdürüyoruz." dedi.

“BÜYÜK FELAKET”TEN “SOYKIRIM”A
ABD başkanları, 1993 yılında Bill Clinton döneminden bu yana 1915 olaylarıyla ilgili düzenli olarak her yıl yazılı açıklama yapıyor. 1915 olayları genellikle "büyük felaket, tehcir ve katliam" gibi ifadelerle betimleniyordu.

Biden’dan önceki iki ABD başkanı olan Donald Trump ve Barack Obama, göreve geldikten sonra konuya ilişkin yaptıkları tüm açıklamada Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen, "Meds Yeghern" ifadesini kullanmıştı.

 

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki "sözde soykırım" ifadesine ilişkin "Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz." mesajını paylaştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına tepki gösterdi.Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz." ifadesini kullandı.


İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesini kullanmasıyla ilgili "ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüşlerdir." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tarihi gerçekleri çarpıtarak yeni husumet tohumları ekmeye çalışan radikal Ermeni lobilerin baskısıyla ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olayları hakkında yaptığı talihsiz açıklama, Türkiye Cumhuriyeti açısından yok hükmündedir." ifadesini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına tepki göstererek, "Bu açıklama, Türk-Amerikan ilişkilerini sabote etmeye çalışan çevrelere destek veren bir açıklama olmuştur. Bu açıklamayı şiddetle reddediyoruz, şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

GEÇMİŞİ SOYKIRIMLA DOLU BİR ABD
Joe Biden'ın bu açıklamasının ardından ABD'nin soykırımlarla dolu geçmişi akıllara geldi.

ABD'nin geçmiş yıllarda yaptığı savaş ve katliamlarda milyonlarca kişi vahşi bir şekilde katledildi.

İRAN DARBESİ
1953'te 10 binden fazla İranlı, ABD'nin ekonomik, askeri desteğiyle infaz edildi.

VİETNAM SAVAŞI
1962-1975 yıllarında Vietnamlı siviller hedef alındı. ABD, halka karşı zehirli portakal gazı kullanarak soykırım yaptı. Bu sebeple de 3 milyon Vietnamlı yaşamını yitirdi.

BOSNA HERSEK KATLİAMI
1992-1995 yıllarında 250 binden fazla Müslüman Boşnak, Sırplar tarafından BM ve tüm dünyanın gözleri önünde öldürüldü.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ SALDIRISI
1945'te düzenlenen atom bombası saldırısı sonucu 350 bin kişinin yaşamına son verildi, binlerce kişi ise sakat kaldı.

BAHÇELİ: "ASILSIZDIR, HAYASIZDIR"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Türk milletinin şerefli geçmişinde ne soykırım mahcubiyeti ne de katliam zilleti vardır. Tarihimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da tertemizdir ve bu kapsamda hiç kimseye ispat borcumuz da yoktur. 1915 olayları etrafında kurulan iftira kampanyası asılsızdır, hayasızdır. 1915 olaylarının içyüzüne merak saranlar, arka planındaki sebeplere ilgi duyanlar ilk iş olarak tozlu raflarda bekletilen arşiv kayıtlarını incelemekle, namuslu ve objektif araştırmalar yapan bilim insanlarının çalışmalarını okuyup değerlendirmekle mükelleftir. Biden’in skandal ve sakat açıklamasıyla Türkiye-ABD ilişkileri bundan sonra bambaşka bir mecraya savrulma riski taşımaktadır. Dostluk ve stratejik bağlar kurduğu bir ülkeye, soykırım gölgesi düşürmeye kalkışan bir zihniyetle muhtemeldir ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.”

MUHALEFET BİLDİĞİMİZ GİBİ
ABD Başkanı’nın skandal açıklaması ana muhalefetten de tepki geldi, ancak, Biden’ın sözleri için AK Parti suçlandı.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Biden'ın açıklaması büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Türkiye aleyhine alınan kararlar ve yapılan açıklamalar, AK Parti iktidarının basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir.” dedi.

AKŞENER: “İKTİDAR DENGESİZ”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise olayı kınamakla birlikte iktidarın dengesiz olduğuna durgu yaparak şunları söyledi: “Biden’ın açıklaması, tarihi gerçeklerden uzak olup Türk milletinin onur ve itibarına yönelik ağır bir saldırı niteliğini taşıyor. Siyasi ve ahlaki sorumluluk gözetilmeden dile getirilen sözde “soykırım” ifadesinin ABD Başkanı tarafından kullanılmasının ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ağır bir zarar vereceği şüphesizdir. Bunun yanında, yapılan telefon görüşmesinde bu niyet işitildiğinde, ahizenin Biden’ın yüzüne kapatılamamış olması, NATO Zirvesi vesilesiyle görüşme beklentisinin hâlen de sürdürülmesi, iktidarın bu densiz ve dengesiz ilişkideki acizliğinin ifşasından başka bir şey değildir. Bu itibarla, sözde “soykırım” lafını ağzına alanları, tarihi yeniden yazmaya çalışanları, buna gereken yanıtını veremeyenler ile mevsimlik ve konjonktürel siyasi çıkarları iki ülke halkı arasındaki dostluk ilişkisine tercih edenleri, bu vesileyle en şiddetli şekilde kınamayı bir vazife addediyorum.

BABACAN: “DIŞ POLİTİKADA KÖTÜ YÖNETİM”
DEVA Partisi, Beyaz Saray’dan yapılan 24 Nisan açıklamasına dair yaptıkları yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:"Uluslararası alanda maalesef küçük düşürülmemizin nedeni iç ve dış politikada kötü yönetim, zayıflayan ekonomi ve gücümüzdür.İdealimiz ülke içinde ve dışında barıştır. Geçmişe saplanıp kalmak değil, geçmişten ders çıkararak güzel yarınlar inşa etmektir."

ABDULLAH GÜL, MİLLİ DURUŞ SERGİLEDİ
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, söz konusu Biden'ın bu kararını esefle karşıladığını belirterek şunları söyledi: "Türkiye-ABD ilişkilerinde ciddi sıkıntıların yaşandığı mevcut konjonktürü fırsat bilip, yüz yıl önce bu topraklarda yaşanan ortak acılar üzerinden siyaset yapmak ve tarihi gerçekleri çarpıtmak devlet adamlığına yakışmaz. Başkan Biden’ın açıklamasını esefle karşılıyorum."

ELAZIĞ’DAN TEPKİLER
ABD  Başkanı Biden’in “soykırım” açıklaması üzerine ilimiz yöneticileri ve siyasileri de tepkilerini anında gösterdiler.

Elazığ milletvekilleri, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, siyasi parti il başkanları yanında Fırat Üniversitesi de açıklamaya tepkilerini dile getirdiler.