Seçmenin Seçkinci Tavrı

31 Mart yerel seçimlerinde muhtarla birlikte Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyesi ve İl Genel Meclisi Üyeleri için oy kullanacağız.  Anlayacağız dört sandık önümüze gelecek ve tercihlerimiz sorulacak.

Seçmenin Seçkinci Tavrı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yakın çevre ve görüştüğümüz kişilerden edindiğimiz izlenim ve aldığımız hava şu ki, bu seçimler değişken oy tercihlerinin de yoğun yaşanacağı bir seçim olacak.

Belediye başkanı, Belediye meclis üyeliği ve İl Genel Meclisi üyeliklerinin hepsine banko aynı partinin adayına oy vereceklerin sayısı oldukça az olacak bu seçimde. 

Seçmen o kadar bilinçlenmiş ki meclis üyeliklerinde oldukça seçkinci davranıyor. Dürüstlüğüne ve ehliyetine inandığı bir ismi hangi partinin listesinde olursa olsun seçilmesi için oy vereceğini ifade ediliyor. Hatta bu isimlere asla oy vermeyeceği bir partinin listesinde olsa bile bunda hiçbir mahsur görmüyor.

Seçmenin bu tavrı, demokrasi kültürü ve partilerin bir türlü başaramadığı “ön seçim”i siyasi partilere gösterme gayreti olarak ifade ediliyor. Bu tavır, aynı zamanda partilere yönelik “biz ismi belirleriz, siz oy verirsiniz” dayatmasına da bir tepki olarak görülüyor.

Bu tavrın bir yansıması olarak da önümüzdeki süreçte belediye ve il genel meclislerinde çok değişken bir yapının da görüleceği ifade ediliyor. İlkeli ve temiz siyaset için adım atmayan siyasi partilere karşı seçmenin bu tavrı umarız yankı bulur ve hep söylenen ancak genel merkez dukalıklarının devamı için  kulak ardı edilen siyasi partiler kanunu bir an önce çıkartılarak ön seçim adımı atılır.