Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

Vatandaşlar 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek ve yaşadığı yeri yönetmesi için bir isme yetki vererek başkan yapacak. Hakimiyet olarak adayların en çok üzerinde durduğu ve halkta heyecan uyandıran projeleri sizler için araştırdık.

Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

Tüm ülkede olduğu gibi Elazığ’da da artık seçime sayılı günler kala partiler ve adaylar, çalışmalarını yoğunlaştırırken her parti ve adayın yönetim tarzı ve anlayışını ortaya koyduğu çerçeveler de netleşmiş durumda.

62 MİLYONA YAKIN VATANDAŞ OY KULLANACAK

31 Mart seçimleri için Türkiye’de bu kez kaydı bulunan 61 milyon 441 bin 882 seçmen, 5 yıl boyunca yaşadığı yeri yönetmesi için yerel yöneticilerini seçmek amacıyla sandığa gidecek. Seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ise ilk kez sandığa giderek oy kullanacak.

Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

PARTİ VE ADAYLAR İÇİN SON GÜNLER

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin açıkladığı takvimi de işliyor. Takvime göre, 21 Mart'ta başlayan propaganda serbestliği, 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de, aynı tarihte başlayan seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

ELAZIĞ’DA KAMPANYALARIN GÜNDEMİ NE?

Elazığ’da seçimler, afiş ve broşürlerden kaynaklı  çevre kirliliği ve ufak polemikler haricinde ılımlı bir seçim atmosferi yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver ve Gürsel Erol’un eleştirileri ile hafif gergin geçen ortam, Ak Parti Belediye Başkan Adayı Şahin Şerifoğulları’nın bu eleştirilere sakin bir şekilde yanıt vermesiyle birlikte son haftada yine ılımlı bir havayı beraberinde getirdi.

Bu hafta adaylar ve partiler saha ziyaretlerini sıklaştırırken yerel basın aracılığıyla projeleri seçmene anlatma çabası ise artarak devam ediyor. Peki, partiler ve adaylar Elazığ’da nasıl bir çerçeve çizdi? Seçim propaganda serbestliğinin başladığı günden bugüne kadar süreci çok yakından takip eden Hakimiyet Gazetesi, parti ve adayların çizdiği çerçeveleri derledi. 

İşte Elazığ’da devasa vaatlerden sosyal belediyeciliğe birçok projenin konuşulduğu, kentsel dönüşüm vurgulu eklemlenmiş bir yönetim vaadi çerçevesi çizildiği görülen siyasi atmosfere dair notlarımız:

AK PARTİ PROJELERİNE İLGİ VE GÜVEN VAR

Elazığ’da seçimin en iddialı partisi bu seçimde de değişmeyerek Ak Parti olarak göze çarpıyor. Başarılı bir 5 yıl geçiren ve şehre birçok proje kazandıran Şerifoğulları’nın en büyük avantajı ise ilk aday olduğu 2019 seçimlerinde söz verdiği projeleri deprem ve pandemi gibi olağanüstü olaylarla karşılaşmasına rağmen hayata geçirmesi. Bu doğrultuda Başkan Şerifoğulları’nın projeleri hem kamuoyunda beğenildi hem de bu projelerin hayata geçirilmesine dair tereddütler yok denilecek kadar az. 

Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

ŞERİFOĞULLARI POLEMİKTEN UZAK

Şerifoğulları’nın propaganda dönemi boyunca herhangi bir polemiğe girmemesi, stratejisini tamamen yaptıkları ve yapacakları üzerine kurması da dikkat çeken diğer bir detay. Kendisine yönelik eleştiriler bazen ayrıştırma boyutuna varsa da bu süreç de Şerifoğulları tarafından sert ve kırıcı bir karşılık verilmemesi de seçmenden olumlu not almış durumda. 
Şerifoğulları’nın seçilmesi halinde çizdiği yönetim çerçevesi de değişmeyecek gibi görünüyor. Hem sosyal, hem gönül belediyeciliğini esas alan Şerifoğulları, devasa ve arzu edilen projeleri de hayata geçireceğini vaatleri arasına ekleyerek adeta “biz yaptık, yaparsak yine biz yapacağız” diyor. 

Bu dönemde Şerifoğulları’nın en çok konuşulan projeleri arasında ise; Harput Teleferik, Hazardağlı Alt Geçit ve Kavşak Düzenlemesi, Kentsel Dönüşüm Projeleri, Harput’a kazandırılacak yeni yatırımlar ve Gazi Caddesi’ni düzenleyerek bir açık hava alışveriş merkezine dönüştürme projeleri yer alıyor.

Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

CHP İDDİASINI KORUYOR

Seçimlerin en dikkat çeken partilerinden biri ise CHP. Elazığ tarihinde CHP’den bir belediye başkanı seçilmemiş olması durumu ise Gürsel Erol’u ayrıca cezbediyor gibi görünüyor. Rekorların siyasetçisi Erol ile ilgili ilk etapta yeteri kadar yoğunlaşmama eleştirileri yapılsa da parlamentodaki çalışmalarını tamamlayarak Elazığ’a gelen ve seçim startını veren Erol ve onun öncülüğünde CHP önemli bir aşama katetmiş durumda. CHP’nin çizdiği çerçeve ise büyük bir karşılık buldu. Erol’un “sosyal belediyecilik” söylemleri ve CHP’li büyükşehir belediyelerinin tüm imkanlarını Elazığ’a seferber edecek olması partiyi seçmen karşısında daha da cazibeli bir hale getiriyor.

CHP’Lİ BÜYÜKŞEHİRLERİN DESTEK ALGISI

 CHP’li belediyelerin gücüyle de yetinmeyen Erol’un Avrupa ve uluslararası fonları, Cumhurbaşkanı, bakanlar ve bürokrasi ile olan ikili ilişkileri Elazığ adına hizmete dönüştürecek olması CHP’ye ayrı bir güç verirken, Başkan Adayı Coşkun Çağlar Duran’ın Milletvekili Erol ile uyumlu ve dengeli çalışması bu imajı güçlendiriyor. Halk ekmek, halk su, emeklilere aylık nakdi yardım gibi söylemleri kullanan ancak ne yaparsak yapalım Elazığ’ı borçlandırmadan yapacağız diyen Erol’un seçmeni ikna edip edemediğini ise hep birlikte 31 Mart akşamı görmüş olacağız.

Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

MHP İNANÇLI

Elazığ’da başarılı bir akademisyen ile seçim yarışına dahil olan MHP, Elazığ’da her zaman iddialı bir parti olarak dikkat çekmekte. Bu seçimde bu iddia ve inançla çalışmalarını yoğunlaştıran MHP’nin Doç. Dr. Murat Aygen ile birlikte güç aldığı isim tabi ki Milletvekili Semih Işıkver. 

Işıkver’in zaman zaman sertleşen, şehrin sorunlarına değinen açıklamaları, rakamlar ve teknik açıklamaları halkta karşılık bulur mu ya da seçmeni ikna etmeye yeterli olur mu bunu seçim sandığı söyleyecek.

Başkan Adayı Aygen’in hem sosyal belediyecilik hem liyakat ve ehliyetli güçlü ekip hem de şehrin sorunlarına projeleri ve güven veren yapısı önemli bir karşılık buluyor.

Seçimi Aday mı Proje mi Kazanır?

YENİDEN REFAH İLGİ GÖRÜYOR 

Türkiye’deki birçok il, ilçe ve beldede olduğu gibi Elazığ’da da seçimlere iddialı bir hazırlık yapan partilerden biri de Yeniden Refah Partisi. Elazığ’da “ahlak” ve “nesil” vurgulu bir seçim propagandası yürüten, liyakat ve ehliyete önem veren, muhafazakar seçmenin yüreğine dokunmasını başarabilen bir çerçeve çizen YRP’nin projeleri de beklenenden daha farklı olarak zaman zaman önemli bütçeler gerektiren büyük ve prestijli projeler olarak dikkat çekiyor. 

Bunlardan en fazla karşılık bulanı ve beğenileni ise kentsel dönüşüm vurgusu. Yeni bir siyasi oluşum olarak dikkat çeken, muhafazakar ve milliyetçi kesimlerin yanında iktidara olan kızgınlıkları ve ekonomideki olumsuzluklardan dolayı yeni bir parti arayışı içerisine giren seçmenin ilk çalacağı kapılardan biri olan YRP’nin bu gayreti zafere götürecek mi bunu da seçim günü görmüş olacağız. 

SAADET’İN CİDDİ AMA KARŞILIK GÖRMEYEN PROJELERİ 

Elazığ’da genel seçimlerde CHP ile yaptığı ittifak ile başarı elde etmeye yaklaşsa da bunu az bir farkla kaçıran Saadet Partisi, bu seçimde geçen seçimden aldığı heyecanla ciddi bir çalışma yürütüyor. Saadet Adayı Akın, kendisine yönelik erkenci davranma eleştirileri yanında zaman zaman iktidarda bile bulunmayan bir özgüvenle iddialı söylemlerde bulunsa da bunun çok fazla karşılık bulmadığı görülüyor. 

Özellikle yapılan ölçümlerde nüfus ve yolcu taşıma potansiyeli olarak şimdilik rantabl görülmeyen ve devasa bütçeler gerektiren tramvay gibi projeleri propaganda malzemesi yapan Akın’ın bu projeleri halkta çok karşılık görmediği gözlemleniyor. Akın’ın kendi ifade ettiği gibi seçmenin bu kez sürpriz yapıp yapmayacağı  merak ediliyor. Fakat bu sürprizin hangi yönde olacağı Pazar günü netleşmiş olacak. 

İYİ PARTİ VE HÜDA PAR

İki genç başkan adayının seçmen karşısına çıktığı partiler olan İYİ Parti ve HÜDA PAR adayların açıklanmasının ardından hızlı bir başlangıç yaptılar. Geçmişte tüm Türkiye’de olduğu gibi Elazığ’da da ciddi bir ivme yakalayan İYİ Parti’nin genel seçimlerde yaşadığı hüsranın etkisi, bu seçimde de görülüyor.  HÜDA PAR, ilk kez sahalarda daha çok görünen bir parti konumunda. Başkan Adayı Yasin Kavaklı’nın şehirde sevilen bir sima olması partiye bir yönelimi getirse de bunun seçimi kazanamaya yetmeyeceği ifade ediliyor. HÜDA PAR da daha çok sosyal ve ekonomik projelerle öne çıkıyor ve israf ve savurganlığa son vermeyi vaat ediyor.

SEÇMENLER PROJELERE GÖRE Mİ OY VERECEK?

Partilerin Belediye başkan adaylarının projelerini yakından takip edip buna göre oy verecek seçmenler yanında projelerden çok parti ve adaya oy verecek seçmenlerin sayısı daha fazla. Özetle seçimleri projelerin referansıyla ama her halükarda aday ve parti kazanacak.

31 Martta seçilecek Belediye başkanı, kendi projeleri yanında diğer adayların projeleri arasında yer alan uygun ve gerekli görülen projeleri de hayata geçirebilecek.