Sanayi Taşınıyor mu?

1968 yılında temeli atılan, 1976'da ilk dükkânları teslim edilen 45 yıllık Elazığ Sanayi Sitesi, o günün şartlarına ve ihtiyaçlarına cevap veremediği için birçok sorunun yaşanmasına sebep oluyor. Mevcut sitenin sorunlarının çözülmesi için Ak Partili heyet harekete geçti ve sorunları bizzat esnaflardan dinledi. Kesin çözüm ise yeni sanayi sitesi.

Sanayi Taşınıyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

45 yıl önce hizmete giren ve bugüne kadar şehre hizmet eden sanayi Sitesi’nin taşınması yeniden gündem oldu.

Artan araç ve iş makinaları, sanayi ve orman ürünleri ile oto yan sanayinin hizmet verdiği Elazığ sanayi sitesi, hem mevcut alanı hem fiziki şartları hem de sosyal tesisleri ile ihtiyaca cevap veremez hale geldi.

Esnafların büyük bir çoğunluğunun kiracı olduğu sanayi sitesinde, herkesin kendi işyerine kavuşması için yeni sanayi sitesi yapılması çalışmaları birkaç yıldan beri gündemde olmasına rağmen ciddi bir adım atılamadı.

AK PARTİLİ HEYET ESNAFLARLA GÖRÜŞTÜ

Sanayi sitesi esnaflarının sorunlarını dinleyen AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, hem mevcut sanayi sitesinin eksikliklerinin giderilmesi ve şartlarının iyileştirilmesi hem de yeni sanayi sitesi ile ilgili esnaflarla istişare toplantısı düzenlediler.

Kendi sosyal medya hesaplarından gerçekleştirdikleri istişare toplantısının verimli geçtiğini ifade eden AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, sorunların çözülmesi noktasında çalışma yapacaklarını ifade ettiler.

SANAYİ SORUNLAR YUMAĞI

Dar bir alanda hizmet veren, araç yoğunluğu sebebiyle caddelerinden geçmenin oldukça zorlanıldığı, hurda araç ve atık malzemelerin görüntü ve çevre kirliliğine sebep olduğu, yeterli aydınlatma ve güvenliğin olmadığı sanayi sitesinin sorunlarının dile getirildiği toplantıda ilgili kurumların ortaklaşa çalışma yapmaları kararlaştırıldı. 

Yapılan toplantıda esnafların da kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek sanayi sitesinin imaj ve görüntüsüne zarar veren davranışlardan kaçınması gerektiği ifade edildi.

BAKANLIK PROJESİ

Mevcut sanayi sitesinin sorun ve problemlerini giderme ve yönünde çalışma yapan yerel siyasi aktörlerle birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da  2017 yılında yaptığı bir çalışmayla aralarında Elazığ’ın da bulunduğu 9 ilin sanayi sitelerinin şehir dışına çıkartılmasını kararlaştırmış ve bu konuyla ilgili kanun çıkartılmıştı.
Türkiye'de aktif toplam 858 sanayi sitesi bulunuyor. Ve bu sitelerde yaklaşık 212 bin 141 iş yeri ve 1 milyon 63 bin elaman çalışıyor.

Bakanlığın bu çalışmaları sonucunda, sanayi sitelerindeki sanayicilerin, daha geniş iş yerlerinde üretim yapabilmeleri amacıyla bu iş yerlerinin şehrin dışında makul mesafedeki geniş alanlara taşınmasını öngörülüyor.

KURUMLARIN KOORDİNASYONU

Taşınması uygun görülen 135 sanayi sitesinden öncelikle taşınması gerekenleri de belirlendi.

Öncelikli tarafların mülk sahipleri olacakları,  Bakanlık olarak; site yöneticileri, valiler, belediye başkanları ve diğer yetkililer arasında koordinasyon görevini yürüteceklerini ve finansal destek sağlayacaklarını ifade eden bakanlık yetkilileri,  bu anlamda taşınması öngörülen sanayi sitelerinin altyapı, üstyapı ve arsa edinim maliyetleri dahil olmak üzere bütün maliyetlerini kredilendireceklerini belirttiler.

20 MİLYAR LİRAYA MAL OLACAK

Uygulama kapsamındaki 9 ilde bulunan (Isparta, Kastamonu, Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Sivas, Bursa ve Tokat) sanayi sitesinde 6 bin 181 iş yeri, 40 bin çalışan bulunduğunu belirten bakanlık yetkilileri, arazi temininin yaklaşık maliyetinin de 280 milyon lira olduğunu kaydettiler.

ELAZIĞ İÇİN YER TAHSİS EDİLDİ

Sanayi sitelerinin şehir dışına çıkartılması konusunda ilimizde de yer tahsisi yapıldı.

Bu konuda geçmişte bir basın kuruluşuna demeç veren Sanayi Sitesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Oto Onarımcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Türkoğlu, Beştepe Modern Karma Sanayi Sitesine yakın bir gelecekte ilk kazmayı vurmayı düşündüklerini ifade ederek; “Yeni yapılacak sanayi sitesinde her türlü sosyal donatılarının olacak Beştepe Modern Karma Sanayi Sitesini 2 yılda bitirmeyi düşünüyoruz” ifadesini kullanmıştı.

ŞEHRİN BATISINA İNŞA EDİLECEK

Türkoğlu; “Yeni Sanayi Sitemiz tam olarak Keban Yolu ve Pertek Yolunu birleştiren Çamyatağı denilen mevkide olacak. Devletimize ait köy merası, hazine arazisi 2 bin 100 dönüm arsa da sanayi sitemizi yapacağız. Bu arazilerin içinde 500 dönüm şahıs arazileri bulunmaktadır. Bu alanda arazisi bulanan şahıslarla görüştük. Bu vatandaşlarımıza arazileri karşılığında sitemizde işyeri vereceğiz. Vatandaşlarımızın çoğuyla anlaşma sağladık” dedi.

TÜM DONATILAR OLACAK

Beştepe Modern Karma Sanayi Sitesi hakkında bilgiler veren Başkan Türkoğlu; “Yeni sanayi sitemizde; otel, çıraklık okulu, banka, PTT, kargo, cami, restoranlar, market, sağlık merkezi, noter, oto parklar, güvenlik merkezi, sosyal tesisler ve yeşil alanlar olacak. Bu yaza yeni sanayi sitemize başlamayı düşünüyoruz. İki yıla yakın bir sürede de biz yeni sanayi sitesini de bitirmeyi düşünüyoruz” dedi.

ESNAF TAŞINMAK İSTİYOR

Zor şartlarda hizmet verdikleri 45 yıllık sanayi sitesinin artık hem kendi hem de şehrin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini ifade eden sanayi sitesi esnaflarının önemli bir çoğunluğu ise yeni sanayi sitesinin büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, modern ve fiziki imkanları çok olan bir sitede hizmet etmenin müşteriler için de faydalı olacağını belirtiyorlar.

Mevcut işyerlerinde gelen müşteri ve misafirlerini oturtacakları nezih bir alana sahip olmadıkları için mahcup olduklarını ifade eden bazı sanayi sitesi esnafları, yeni yapılacak sitede bu tür eksikliklerin giderilmesi ile bu sorunlarının da çözüleceğini dile getiriyorlar.