Saat 3'ten Sonra Fiyat Yok!

Elazığ ile birlikte ülke genelinde mobilya üreticilerinin MDF, sunta, sünger, boya, kumaş gibi mobilya üretiminde ağırlıklı kullanılan ürünlere ulaşılması konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirten Elazığ Mobilyacılar Derneği (EMOSDER) Başkanı Muhammet Fethi Dilek, kısa süre önce 280 lira olan MDF'NİN şuan 750 lira olduğunu, firmaların bir sonraki gün fiyatların artma ihtimali gerekçesi ile saat 3'ten sonra fiyat vermediklerini ifade etti.

Saat 3'ten Sonra Fiyat Yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ Mobilyacılar Derneği (EMOSDER) Başkanı Muhammet Fethi Dilek, kurdaki artışın mobilya sektörünün ham madde tedarikinde zorluklara neden olduğunu, bu durumun da üretimde ciddi sıkıntılara yol açtığını söyledi. 

PANDEMİ VE KUR ARTIŞLARI SEKTÖRE ZARAR VERDİ 

Pandemi döneminde sınırlı üretim yapılması ve son günlerde yaşanan kur artışları nedeniyle fiyatların iki katına çıkmasına rağmen ahşap ve mobilya sektörü başta olmak üzere her alanda hammadde sıkıntısı yaşanıyor. Yurtdışından gelen yoğun ham madde talebi, yurt içinde ham madde sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Mobilya üretim firmaları, yurt içinde üretilen ham maddenin ihracata gitmesinden dolayı sunta ve MDF ürünleri bulmakta zorlanıyorlar.

FİYATLARA YÜZDE YÜZ ZAM 

Elazığ Mobilyacılar Derneği (EMOSDER) Başkanı Muhammet Fethi Dilek, Hakimiyet Gazetesi’ne son zamanlarda ekonomi de yaşanan sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. 

Fethi Dilek yaptığı açıklamada, “Şu anda ne yazık ki Türkiye genelinde mobilyacılar; MDF, sunta, sünger, boya, kumaş, vb. gibi mobilya üretiminde ağırlıklı kullanılan ürünlere ulaşılması konusunda sıkıntılar yaşıyor. Fiyatlara da yüzde yüzleri geçen zamlar yapıldı.” diye ifade etti.  

280 LİRA OLAN MDF, 750 LİRAYA ÇIKTI

Kurda yaşanan artışlar nedeniyle mobilya sektörünün ciddi anlamda zarar gördüğünü ifade eden Fethi Dilek, “Ciddi anlam da diğer sektörler gibi Mobilya sektörü de etkilendi. Mesela 280 lira olan MDF, şuan 750 lira oldu. Yani bu çok kısa bir zamanda oldu. Doğal olarak fiyatlara yansıyınca tüketicinin de alım gücü zayıfladı. İşler de büyük bir kırılma var. Talepte yok zaten. Ciddi anlamda bir sıkıntının içindeyiz.” diye ifade etti. 

“3 BİN DOLAR OLAN KONTEYNERİN KİRASI 16 BİN DOLAR OLDU”

Dünyada ciddi anlamda paranın el  değiştiğini belirten Fethi Dilek, “Hammadde sıkıntımız var. Sebebi ise hammaddenin çoğu yurt dışına gidiyor. O yüzden iç piyasaya mal vermiyorlar. Dövizde arttığı için. Ciddi anlamda yurt dışına sevkiyat var. İç piyasaya baktıkları yok. 6 ay önce mesela bir tır mal istiyorsak, 2 tır mal veriyorlardı. Vadeler 180 güne kadar çıkıyordu. Şuan ise mal yok. Vadeler kısaldı. Zaten dünyada ciddi anlamda para el değişti. Nedeni ise  Büyük şirketlerin satılması ve el değiştirmesi. Dünyada sermaye el değişiyor. Parayı  yönetenlerin ciddi etkileri var. Para Çin’e gidiyor. Konteynerin kirası 16 bin dolar olmuş. Önceden 3 bin ya da 4 bin dolardı” ifadelerini kullandı.

“SAAT 3’DEN SONRA FİYAT VERMİYORLAR”

Fethi Dilek,“Bundan sonraki süreç hakkında bir öngörü yapamıyoruz. Çünkü günlük fiyat değişiyor. Saat 3’den sonra fabrikayı arıyoruz, fiyat vermiyorlar. Ertesi gün vereceğiz fiyat diyorlar. Hammaddeyi kendimiz üretmediğimiz sürece bizde mal her zaman yükselir. Birçok sektörün hammaddesi dışardan geliyor. İyi bir üreticiyiz ama hammaddemizin güçlü olması gerekiyor.”dedi.

ERKEN SEÇİM ÇÖZÜM DEĞİL 

Erken seçimin bir çözüm olmadığını ifade eden Elazığ Mobilyacılar Derneği (EMOSDER) Başkanı Muhammet Fethi Dilek, “Para güven ister,  korkaktır. Erken seçimle olacak bir şey değil. Çünkü sadece bizim ülkemiz de değil dünyada böyle bir sorun var. Pandeminin etkisi oldu. Sanal mağaza ve internet satışları arttı. Daha çok harcayan bir toplum olduk pandemide.”dedi. 

ÜLKE OLARAK HAMMADDENİN KIYMETLİ OLDUĞUNU BİLMEMİZ GEREKİYOR

Dışa bağımlılığın yeni bir şey olmadığını dile getiren Muhammet Fethi Dilek, “Mesela kromu çıkarıyoruz ama işleyemiyoruz. Avrupa’ya gönderiyoruz. Biz aslında elimizdeki hammaddeyi bizim işlememiz gerekiyor. Ülke olarak hammaddenin kıymetli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sipariş alsak da yüksek maliyet den dolayı istenilen satış cirolarına ulaşamıyoruz sürekli müşteri kaybı yaşıyoruz. Bu sebeplerden dolayı üreticiler üretimlerini durdurma noktasına geldiler. Mobilya tamamen hammaddeye dayalı bir sektör olduğu için ham maddeye de ulaşım sıkıntıları devam ettiği takdirde iş yerlerimiz durma noktasına gelecektir.” diye ifade etti. 

200 MİLYON LİRAYA YAKIN BİR YATIRIM OLACAK 

Muhammet Fethi Dilek,“ Elazığ Mobilyacılar Derneği (EMOSDER) olarak AVM yapacağız. Arsanın devrini alacağız. Bakanlıktan onay çıktı. Biz bura da bir cazibe merkezi oluşturacağız. Çok ciddi bir proje. 200 milyon liraya yakın bir yatırım  var. Nasip olursa yakın zaman da ilk kazma vurulacak.”dedi.